Kemenesi Gábor: "új fertőzési láncolatok indultak el"

2020. augusztus 10. 11:49 2020. aug. 10. 11:49

Még több tesztelésre lenne szükség Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológusa szerint, emellett a maszkviselés fontosságát is hangsúlyozza.

Kemenesit a Népszava kérdezte annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban látványosan növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma. A lap megjegyzi, most az esetszámok havi átlaga (21,3) több mint márciusban, amikor jöttek a korlátozó intézkedések, (18,1) volt.

"Aggasztónak találom az esetszám-növekedést, ráadásul baj az is, hogy nem egy-egy gócpontról beszélünk. Az új esetek nem egyetlen eseményhez köthetők, hanem az ország különféle helyein találtak rá az új pozitív esetekre. Ez azt jelenti, hogy új fertőzési láncolatok indultak el. Ennek meg az a következménye, hogy még több új fertőzés lesz.”

- fejtette ki Kemenesi Gábor. Az esethalmozódás okát nem tudta megmondani, úgy látja, jelenleg nem lehet például munkavállalás miatt külföldön élő, onnan tömegével hazatérő honfitársainkra hivatkozni. Szerinte egy emelkedő tendencia elején vagyunk, amire, ha nem vigyázunk, szeptemberre ismét elrendelhetik a korlátozásokat.

"Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, kezelhető szinten kell tartani a járványt. Most az a legfontosabb, hogy ne lankadjon az emberek ébersége, tartsák be a megelőzéshez szükséges szabályokat, így a megfelelő fizikai távolságot, hordják a maszkot és mossanak kezet" - hangsúlyozta a virológus.

"Továbbra is értetlenül állok a maszkviselés ellen felszólalók esztelen és a társadalom egészére nézve káros érveit nézve. Tessék viselni, mert amúgy is kötelező az előírt helyeken! Tessék viselni mert megvédjük a többi embert, ha betegek vagy ha netán tünetmentes hordozók lennénk! Tessék viselni, hogy a fertőzési láncolatok kevésbé jussanak el a veszélyeztetett emberekhez - ők nem csupán idős/krónikus betegek lehetnek!"

- ezt már a Facebook-oldalán írta a szakember, ahol elő is vett néhány tévhitet a maszkviselés kapcsán.

  • Kényelmetlen valóban, de nem káros - az őrültebbnél őrültebb ellenérveknek nincs biológiai alapjuk
  • Nem szűri ki a szövetmaszk a vírust? - valóban nem, viszont felfogja a vírust terjesztő folyadékcseppecskék döntő többségét - ezért kell minél szélesebb körben hordani, ezt jelenti a tömegességi elv
  • Többen halnak meg akármi másban mint ebben? - ez nem jogosít fel senkit arra, hogy más emberek életét kockára tegye pusztán dacból - rendkívülinek mondható a fertőző betegségek tekintetében ez a szám, 730 ezer embernél tartunk és nem látni a végét
  • Nem is ebben halnak meg a betegek? - ez az állítás nem igaz, a vírus részletes patomechanizmusait ugyan most ismeri meg a tudomány de a fertőzés hatása jól látható az epidemiológiai adatokon, éves halálozási átlagon, és a kórházi eseteken.

 

"Figyeljünk oda egymásra és viselkedjünk felelősségteljesen. Az első védvonalat maguk az emberek jelentik, legyünk tudatosak és ne engedjük, hogy a helyzet gyorsan romoljon. Tanuljunk elődeink 100 évvel ezelőtt elkövetett hibáiból és vegyük kellően komolyan a helyzetet" - olvasható a posztban.
 

Forrás: Pécsi STOP/Népszava