Keresztes Lóránt nyílt levélben ment neki Hoppál Péternek és Nagy Csabának

2020. szeptember 10. 10:22 2020. szept. 10. 10:22

Nyílt levelet írt Keresztes László Lóránt LMP-s pécsi országgyűlési képviselő Hoppál Péternek és Nagy Csabának a bodai atomtemető ügyében. Szerinte a fideszes politikusok nem a választókerületeikben élőket szolgálják, hanem a kormány akaratát képviselik. Az LMP-s képviselő azt is belengette, hogy ősszel szeretné napirendre venni a bodai atomtemető ügyét a Parlamentben.

"Ez nem képviselet - ez árulás!" címmel írt a Facebook-oldalán nyílt levelet csütörtökön délelőtt Kereszte László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, a címzettek pedig Hoppál Péter és Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselők voltak. 

Keresztes azt vetette a fideszes politikusok szemére, hogy ők egyszer sem emelték fel a szavukat a Bodára tervezett atomtemető ellen (ahol újrakezdődtek a kutatások az Átlátszó cikke szerint.). 

Keresztes szerint Hoppál és Nagy Csaba "szolgai módon" hajtják végre azt, amit a kormány diktál, ezért 

"Önök nem a térség lakóit képviselik az Országgyűlésben, hanem a kormány akaratát a választókerületükben."

Az LMP-s képviselő a levélben arról írt, hogy Hoppálék pontosan tudják, 2015-ben Orbán Viktor, mikor Pécsen járt, megígérte, hogy a Pécsen és a térségben élők szándéka ellenére nem lesz Boda térségében atomtemető. Páva Zsolt korábbi polgármester pedig megerősítette, hogy 2018 után átértékelik a helyzetet és megadják a döntés lehetőségét az itt élő embereknek - írja Keresztes, aki szerint mindez csak hazugság volt, mert az emberek véleményét azóta sem kérték ki, viszont a kutatások tovább folynak és milliárdokat költenek rá. Azt is hozzátette, hogy a projekt annak ellenére kapott 2019 tavaszán telephelykutatási engedélyt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetői is elismerték a környéken élők tiltakozását.

Keresztes Lóránt a nyílt levelében felemlegette azt is, hogy a pécsi városvezetés tavaly decemberben kinyilvánította, nem kér a megyeszékhely határától néhány kilométerre egy atomtemetőt.

"Hajlandóak-e végre képviselőként a város érdekeiért dolgozni, és fellépni annak érdekében, hogy ne épüljön a pécsi agglomeráció közelében atomtemető?

Támogatják-e a javaslatomat, hogy már az őszi ülésszak elején kerüljön az Országgyűlés elé a radioaktív hulladékok kezelésének nemzeti programja, és abban szerepeljen a tény, hogy a bodai térség a társadalmi és gazdasági adottságok miatt nem alkalmas, ezért alternatív helyszíneket kell keresni?

Támogatják-e a javaslatunkat, miszerint egy ilyen létesítmény esetén az érintett térség lakóinak, önkormányzatainak törvényben garantált vétójoga legyen a kérdést érintően?"

- tette fel a kérdéseket Hoppál Péternek és Nagy Csabának a nyílt levelében Keresztes Lóránt, aki azt is megígérte, hogyha válaszol a két fideszes politikus, azt is közzéteszi majd.

A teljes nyílt levél itt olvasható:

 

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP