Kertvárosban kilenc új átkelőhely létesült

2024. szeptember 18. 10:35 2024. szept. 18. 10:35

Idén jelentős fejlesztés kezdődött Pécsen, amely során városszerte több tucat új gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki. A munkálatok jól haladnak, Kertvárosban már kilenc zebrával növelték a járókelők biztonságát. Ahogy korábban írtuk, a városvezetés tavaly döntött arról, hogy átfogó zebraprogramot indít. Összesen 28 új átkelőhely épül különböző városrészekben, Kertvárosban az alábbi kilenc helyszínen könnyítik meg a gyalogosok közlekedését:

– Árnyas liget utca – Árnyas utca
– Móra Ferenc utca – Szilva utca
– Árnyas liget utca – Aldi áruház (gyalogos átvezetés)
– Felső utca – Malomvölgyi út
– Seiren feltáró út (Pécs 0219/8 hrsz) (gyalogos átvezetés)
– Galilei utca (Hanon)
– Illyés Gyula utca – Malomvölgyi út
– Tildy Zoltán utca (gyalogos átvezetés)
– Siklósi út – Béke utca

Az egyes helyszíneken különböző okok indokolták az átkelőhelyek kialakítását. A Galilei utcában és a Seiren üzemnél a dolgozók könnyebb munkahelyi megközelítése volt a cél, míg a Móra Ferenc, Felső és Illyés Gyula utcákban az óvodák és iskolák gyalogos forgalmát támogatták. Az Árnyas liget és a Siklósi út közelében lévő üzletek és gyógyszertárak nagy forgalma miatt vált szükségessé a zebrák létesítése, a Tildy Zoltán utcában pedig közlekedésbiztonsági okok indokolták a gyalogos átvezetést - írja a Pécsma.

A legnagyobb beruházás a Siklósi út – Béke utca sarkán található. Itt egy négysávos, állami tulajdonban lévő úton kellett biztonságos átkelést biztosítani. A forgalomirányító lámpák és a gyalogos sziget a járókelők védelmét szolgálják, és megkönnyítik a Siklósi úti buszmegállók megközelítését, amely korábban csak a Faiskola utcánál volt lehetséges. Az új zebra egy hosszú útszakasz egyetlen átkelési pontja, mivel a következő gyalogátkelő közel 600 méterre található.

A Malomvölgyi úton létesült két új átkelőhely is jelentős, mivel az út északi oldalán egy hiányzó járdaszakaszt is megépítettek a beruházás részeként. Ezek révén a Kertváros központi részéből a diákok biztonságosan juthatnak el a Simonyi Károly Szakképző Iskolába.

A Tildy Zoltán utcai gyalogos átvezetés, amely a lakópark és a Kertvárosi Református templom biztonságos megközelítését szolgálja, szintén kiemelt jelentőségű. Itt a lakosság rendszeresen panaszkodott a gyorsan haladó járművek miatt, amelyek veszélyeztették a gyalogosokat. Ennek megelőzésére az átkelőt megemelték, hogy lassításra ösztönözzék az autósokat, és LED-es figyelemfelhívó fényeket építettek be a burkolatba. A munkálatok miatt megszűnt parkolóhelyeket az önkormányzat később pótolja.

A Kertvárosban található zebrák műszaki átadása október 6-án fejeződik be, de már most mindegyik használatban van.

 

Forrás: Pécsma