Kétmilliárdos projekttel gondolná újra Pécs a régi Bóbita épületét

2019. december 10. 18:11 2019. dec. 10. 18:11

Közvetlenül az EU-hoz nyújt be pályázatot a pécsi önkormányzat, mely ha sikeres, kétmilliárd forintból változtathatják zenei innovációs központtá az egykor szebb napokat is látott régi Bóbita bábszínházat.

Az erről szóló előterjesztés szerint az Európai Unió „Városi Innovatív Akciók” elnevezéssel hozta létre azon támogatási programját, melynek célja új és eddig nem elterjedt megoldások alkalmazása a felmerülő kihívásokra, ideértve az európai városokban felmerülő egyedi problémákat, azok kezelésének módját is. A pályázatot közvetlenül Brüsszelbe nyújtják be az EU Bizottság szerveihez, tehát közvetlen hozzáférésű brüsszeli forrás a támogatás forrása. A támogatási program a 2014-2020-as költségvetési időszakban 372 millió eurós keretösszeggel működik. Az utolsónak jelzett pályázati beadási határidő ebben az uniós költségvetési ciklusban 2019. december 12-e, és többek között kultúra és kulturális örökség témában is lehet pályázni.

Ezt lovagolná meg Pécs, méghozzá úgy, hogy zenei innovációs központtá, úgynevezett hubbá alakítaná a tíz éve elhagyottan álló és pusztuló régi Bóbita bábszínházat. Az ilyen központok képesek teret adni nemcsak a kisebb (100 fős), de a közepes méretű (100-300 fős) koncerteknek, nyitottak az újfajta irányzatok befogadására. Emellett zenei inkubátorháznak, próbateremnek, stúdiónak is minősülnek, ilyen pedig Pécsett nem működik, igény pedig volna rá.

A Mária utcában álló egykori Bóbita Bábszínház épülete az előterjesztés szerint méretével, belső tagolásával megfelelő alapja egy ilyen komplexum kialakításának. A projektbe bevonnák a PTE Művészeti Karát, a ZSÖK-öt, a GerillArt Egyesületet és a Pécsi Napközi Otthon Alapítványt is. A támogatási kérelmet 2020. júniusáig elbírálják, a projek megvalósítása leghamarabb 2020. július elsején kezdődhet, és három év alatt kellene végezni vele.

A projekt maximális támogatása 5 millió euró, ami a maximális 80%-os támogatás intenzitás mellett azt jelenti, hogy további 20% saját erő bevonása szükséges (az elszámolható összköltség így 6,25 millió euró, mintegy kétmilliárd forint). Ez a saját erő igény az előterjesztés szerint mintegy 1,2 millió euró összeget tesz ki. Megjegyzik, saját erő nemcsak számlapénz lehet, hanem többek között a projekthez bevont ingatlan becsült piaci értéke is, valamint a bérköltségek egy része is elszámolható e tekintetben. Ennek alapján az önkormányzati tulajdonban lévő épületet vonják be saját erőként.

Mivel azonban a régi Bóbita épülete jelenleg a Belügyminisztériumot megillető jelzálogjog terheli, ki kell váltani az alól. Ezért a december 10-i közgyűlés felkérte a Városüzemeltetési Főosztályt, hogy 2020. április 30-ig tegyen javaslatot arra, mely ingatlanok bevonásával lehetséges a fejlesztés tárgyát képező ingatlant tehermentesíteni.

Péterffy: "újabb vállalásomat igyekszem teljesíteni"

Az előterjesztés tárgyalását követően Péterffy Attila polgármester Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy programjában többek között stúdiók, próbatermek létrehozását is vállalta, mellyel a fiatal, feltörekvő pécsi zenészeket segítené. Ezen vállalásába illeszkedik a mostani pályázat.

"Nyitott és modern, mint az a város, amely mellett hitet tettünk"

- fogalmazott a polgármester.

Forrás: Pécsi STOP