Kétmilliárdos projekttel gondolná újra Pécs a régi Bóbita épületét

2019. december 10. 18:11

Közvetlenül az EU-hoz nyújt be pályázatot a pécsi önkormányzat, mely ha sikeres, kétmilliárd forintból változtathatják zenei innovációs központtá az egykor szebb napokat is látott régi Bóbita bábszínházat.

A régi Bóbita Bábszínház (fotó: Facebook/Péterffy Attila)

Az erről szóló előterjesztés szerint az Európai Unió „Városi Innovatív Akciók” elnevezéssel hozta létre azon támogatási programját, melynek célja új és eddig nem elterjedt megoldások alkalmazása a felmerülő kihívásokra, ideértve az európai városokban felmerülő egyedi problémákat, azok kezelésének módját is. A pályázatot közvetlenül Brüsszelbe nyújtják be az EU Bizottság szerveihez, tehát közvetlen hozzáférésű brüsszeli forrás a támogatás forrása. A támogatási program a 2014-2020-as költségvetési időszakban 372 millió eurós keretösszeggel működik. Az utolsónak jelzett pályázati beadási határidő ebben az uniós költségvetési ciklusban 2019. december 12-e, és többek között kultúra és kulturális örökség témában is lehet pályázni.

Ezt lovagolná meg Pécs, méghozzá úgy, hogy zenei innovációs központtá, úgynevezett hubbá alakítaná a tíz éve elhagyottan álló és pusztuló régi Bóbita bábszínházat. Az ilyen központok képesek teret adni nemcsak a kisebb (100 fős), de a közepes méretű (100-300 fős) koncerteknek, nyitottak az újfajta irányzatok befogadására. Emellett zenei inkubátorháznak, próbateremnek, stúdiónak is minősülnek, ilyen pedig Pécsett nem működik, igény pedig volna rá.

A Mária utcában álló egykori Bóbita Bábszínház épülete az előterjesztés szerint méretével, belső tagolásával megfelelő alapja egy ilyen komplexum kialakításának. A projektbe bevonnák a PTE Művészeti Karát, a ZSÖK-öt, a GerillArt Egyesületet és a Pécsi Napközi Otthon Alapítványt is. A támogatási kérelmet 2020. júniusáig elbírálják, a projek megvalósítása leghamarabb 2020. július elsején kezdődhet, és három év alatt kellene végezni vele.

A projekt maximális támogatása 5 millió euró, ami a maximális 80%-os támogatás intenzitás mellett azt jelenti, hogy további 20% saját erő bevonása szükséges (az elszámolható összköltség így 6,25 millió euró, mintegy kétmilliárd forint). Ez a saját erő igény az előterjesztés szerint mintegy 1,2 millió euró összeget tesz ki. Megjegyzik, saját erő nemcsak számlapénz lehet, hanem többek között a projekthez bevont ingatlan becsült piaci értéke is, valamint a bérköltségek egy része is elszámolható e tekintetben. Ennek alapján az önkormányzati tulajdonban lévő épületet vonják be saját erőként.

Mivel azonban a régi Bóbita épülete jelenleg a Belügyminisztériumot megillető jelzálogjog terheli, ki kell váltani az alól. Ezért a december 10-i közgyűlés felkérte a Városüzemeltetési Főosztályt, hogy 2020. április 30-ig tegyen javaslatot arra, mely ingatlanok bevonásával lehetséges a fejlesztés tárgyát képező ingatlant tehermentesíteni.

Péterffy: "újabb vállalásomat igyekszem teljesíteni"

Az előterjesztés tárgyalását követően Péterffy Attila polgármester Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy programjában többek között stúdiók, próbatermek létrehozását is vállalta, mellyel a fiatal, feltörekvő pécsi zenészeket segítené. Ezen vállalásába illeszkedik a mostani pályázat.

"Nyitott és modern, mint az a város, amely mellett hitet tettünk"

- fogalmazott a polgármester.

Forrás: Pécsi STOP