Kiváló fideszes kapcsolatok ide vagy oda, csődbe került a falu: megszűnik a közmunka és az ingyenes tűzifa program

2024. október 20. 11:05 2024. okt. 20. 11:05

A Népszava értesülései szerint Versend adósságállománya elérheti a 300 millió forintot, miközben a település éves költségvetése 250-280 millió forint között mozog.

Versend pénzügyi csődje, amelyhez Kárász István expolgármester szabálytalan tevékenysége vezetett, komoly párhuzamot mutat Pécs városának hasonló problémáival, amikor Páva Zsolt fideszes polgármester alatt a város szintén adósságspirálba került. Mindkét esetben a rossz gazdálkodás és a hatóságok tétlensége súlyosbította a helyzetet.

Versend, egy 900 fős dél-baranyai település, 300 millió forintos adósságot halmozott fel, míg az éves költségvetése mindössze 250-280 millió forint. Az állam visszaköveteli a nem megfelelően felhasznált támogatásokat, amivel tovább nő a pénzügyi nyomás a falun. Kárász István, aki 2010-től háromszor nyerte el a polgármesteri címet, több milliós költségvetési csalásokért kétszer is elítélték. Ő és csapata nemcsak a falut vitte a csőd szélére, hanem a közszolgáltatások is akadoztak: a gyerekek étkeztetése, az óvodai dolgozók bérei és a közmunkaprogram is áldozatul esett a pénzügyi káosznak.

Versend 2010-től háromszor megválasztott polgármestere, Kárász István nem volt hajlandó arról beszélni, miért került a község csődbe, és szinte elbújt a sajtó elől. Az a Kárász nem volt hajlandó megválaszolni a sajtó kérdéseit, akit először 2017-ben ítélték el üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért, amikor két, csak papíron foglalkoztatott közmunkás bérét – összesen 1,2 millió forintot – a saját számlájára utalt. 2023-ban ismét költségvetési csalás miatt marasztalták el, ezúttal egy nem létező beruházásra vett ki 4,5 millió forintot a falu kasszájából. A Pécsi Törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és megállapította, hogy Kárász méltatlan a polgármesteri posztra. Fellebbezése után az ügy a Kúriára került, ahol 2024. február 20-án jogerőre emelkedett a méltatlanságról szóló ítélet. Ennek ellenére a kormányhivatal csak március 12-én távolította el Kárászt.

Időközben újabb vádemelés is történt ellene, ezúttal különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A vádirat szerint Kárász 2017. január és 2021. november között 74 millió forintot utalt a saját számlájára a falu pénzéből.

Ezen túlmenően hamis számlákat is befogadott, például hóeltakarításról, jégmentesítésről és csőtörésről, az ezek alapján járó 3 millió forintot pedig ő vette fel. A falu pályázatot nyújtott be önkormányzati épületek korszerűsítésére, de a kapott 19 millió forintból 14 millió eltűnt, így a kifizetetlen kivitelező 40 százalékos készültségnél levonult a munkaterületről. A szabálytalanságok miatt a kár összesen 91 millió forintra rúg. A per most kezdődött, és bár Kárász Istvánt meghallgatták volna, aki ártatlannak vallja magát, nem tett vallomást. A tárgyalás januárban folytatódik.

Ha elítélik, az önkormányzat megpróbálja visszaszerezni a számlájáról eltűnt pénzt, de információnk szerint eddig sem a nyomozóhatóságok, sem a falu nem kezdeményezte a vagyonának zárolását.

Az új polgármester, Páger Ferenc úgy látja, van remény arra, hogy a falu kilábaljon ebből a nehéz helyzetből.

A versendi lakosok szerint azért nem járt komoly következményekkel a polgármester ámokfutása, mert igen jó kapcsolatot ápol a Fidesszel. Kárász István 2022-ben arra kérte a falu lakóit, hogy a parlamenti választáson a Fideszre szavazzanak. A versendiek meg is tették ezt: 82 százalékban a kormánypárti jelöltre voksoltak - írja a Népszava.

A tavaszi választások eredményeként leváltották azokat a képviselőket, akik korábban Kárász István tevékenységét támogatták, ami a falu csődjéhez vezetett. Bár a megújult képviselő-testület igyekszik helyreállítani a település gazdasági helyzetét, sajnos nem tudják orvosolni azt a problémát, hogy a rászoruló lakosok idén nem kapnak állami finanszírozású tűzifát. A korábbi vezetés ugyanis elmulasztotta benyújtani a szükséges pályázatot, ezért ezen a télen 230 család marad tüzelősegély nélkül.

Ez a történet sok tekintetben emlékeztet Páva Zsolt korábbi polgármesterségére Pécsett, ahol hasonló gazdálkodási hibák vezettek súlyos eladósodáshoz. Mindkét vezető közvetlen kapcsolatokat ápolt a kormánypárttal, amelynek védelmében politikai következmények nélkül cselekedhettek.

 

Forrás: Népszava