Kormánypárti képviselők egyeztettek a Dél-Dunántúl gazdaságáról - még Csizi is ott volt, de Mellárt nem hívták meg

2020. július 8. 15:00 2020. júl. 8. 15:00

A Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig szóló fejlesztése kapcsán gyűltek össze június végén baranyai és somogyi kormánypárti országgyűlési képviselők, illetve e két megye megyei önkormányzatának elnökei az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A találkozón még egy egykori baranyai fideszes országgyűlési képviselő is feltűnt, ám Mellár Tamás ellenzéki parlamenti politikus nem kapott meghívást az ülésre, holott közgazdászként és országgyűlési képviselőként is érdekelt lett volna. Más ellenzéki képviselők is így járhattak.

Június végén gyűltek össze baranyai és somogyi kormánypárti országgyűlési képviselők az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), egyikük, Gelencsér Attila képviselő a következőképp emlékezett meg a szeánsz céljáról a Facebookon:

"Térségünk gazdaságáról, fejlesztési zónák létrehozásáról tárgyaltunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumban."

A Facebookra feltöltött fotók alapján az ITM részéről Schanda Tamás (parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes) és Nagy Balázs (stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár) voltak jelen az ülésen, illetve Betlehem Józsefnek, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettesének is helyet szorítottak az asztalnál.

Somogyból Gelencsér mellett Witzmann Mihály, Szászfalvi László, Móring József Attila vettek részt a tárgyaláson, illetve a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, Bíró Norbert volt még ott. 

Baranyából Nagy Csaba, Hoppál Péter, Hargitai János és Bánki Erik voltak jelen országgyűlési képviselőként (illetve Bánki valószínűsíthetően mint az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerepelt), valamint Őri László is ott volt mint a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. 

Witzmann Mihály saját politikusi Facebook-oldalán már pontosabban fogalmazott a tárgyalás témáját illetően (de majdnem ugyanazokat a fotókat posztolta, mint Gelencsér):

"A Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig tartó fejlesztési stratégiájáról egyeztettünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumban."

Móring József Attila nem nyilvánult meg hivatalos Facebook-oldalán a tárgyalásról (Bíró Norbert megyei önkormányzati elnök meg Gelencsér posztját osztotta meg), viszont Szászfalvi László már sokkal bőbeszédűbb volt a Facebookon:

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás államtitkár úr fogadta a baranyai és somogyi országgyűlési képviselőket a Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig történő gazdaságfejlesztési stratégiájának ismertetése céljából. A képviselők észrevételeiket, javaslataikat elmondva mindannyian támogatták a készülő tervezetet és jó alapnak tekintették a következő évek munkájához. Hasznos és eredményes megbeszélés volt!
Hajrá Dél-Dunántúl!"

Baranyából Őri László posztolt az ülésről a következő szöveggel:

"Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárával egyeztettünk a Dél-Dunántúlt érintő fejlesztési lehetőségekről és elképzelésekről."

Hargitai János kihagyta az ülés dokumentálását a politikusi Facebook-oldalán, Hoppál Péter szintúgy, Nagy Csaba sem vette erre a fáradtságot a hivatalos oldalán, Bánki Eriknek meg valószínűleg nincs is politikusi Facebook-oldala.

Mellár Tamást nem hívták meg az ülésre - más ellenzékiek is így járhattak

A fotókat elnézve két nagy meglepetést lehet felfedezni:

Az egyik képen szerepel Csizi Péter is, aki 2018-ban az országgyűlési választáson vereséget szenvedett Mellár Tamással szemben. Csizit azonban a veresége után hamar felkarolta a kormány, és kinevezték a FŐKEFE, az ERFO és a KÉZMŰ nevű közhasznú cégek ügyvezetőjévé, elég jó havi bérrel a hírek szerint. Valószínűsíthető tehát, hogy cégvezetői posztjából fakadóan kapott meghívást a tárgyalásra.

A másik furcsaság, hogy sehol sem látni a baranyai és somogyi ellenzéki országgyűlési képviselőket (és ami azt illeti, egy szem tolnai országgyűlési képviselő sem szerepel a fotókon, se kormánypárti, se ellenzéki). Pedig ha már gazdasági ügyekről van, szó, minimum meg lehetett volna hívni Mellár Tamást, aki a pécsi 1-es számú választókerület országgyűlési képviselője (Csizit legyőzve nyerte el a tisztséget), és ráadásul szakmáját tekintve közgazdász. 

A Pécsi STOP megkereste Mellár Tamást, aki elmondta,

nem kapott meghívást erre a tárgyalásra, noha országgyűlési képviselőként és szakmáját tekintve is érdekelte volna a dolog. 

A képeket elnézve valószínűsíthetően a többi baranyai (Tóth Bertalan és Szakács László az MSZP-ből, Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt az LMP-ből) és somogyi (Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs és Steinmetz Ádám a Jobbikból) ellenzéki képviselőt sem hívták meg az ülésre.

A Pécsi STOP megkereste az ügyben az ITM-et már jó pár napja, hogy miről volt szó ezen a tárgyaláson, és hogy miért nem sikerült az ellenzéki parlamenti képviselőket elhívni. Egyelőre még nem érkezett semmilyen válasz a minisztériumtól, de ha véletlenül ez bekövetkezik, új cikkben számolunk be a fejleményekről.

Az mindenestre örvendetes, hogy a dél-dunántúli régiót fejleszteni kívánják (mert ráfér, ha csak az átlagos nettó bérek tekintetében is vetjük össze a régiót más megyékkel), ám az már kevésbé, hogy a megbeszélésre az ellenzéket nem sikerült meghívni, így ebben a témában is maradt a politikai kétosztatúság egyelőre.

 

Címlapi kép: Facebook/dr. Őri László

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP