Koronavírusra jellemző tünetekkel vizsgálhatnak két lányt a pécsi klinikán

2020. február 27. 11:15 2020. feb. 27. 11:15

Két fiatal lány fekszik a pécsi 400 ágyas klinikán a koronavírushoz hasonó tünetekkel, a Bama.hu információi szerint Milánóból érkeztek haza, csak egy orvos és egy asszisztens mehet be hozzájuk.

A lap megjegyzi, igazolt koronavírusos beteg nincs a pécsi klinikán, ha lenne, akkor a protokoll szerint a budapesti Szent László kórházba kellene szállítani őket.

A PTE csütörtök délutánra ígért tájékoztatást az ügyben. A cikk szerint annyit lehet tudni, hogy akik olyan helyen jártak az elmúlt időszakban, ahol halmozódtak a koronavírusos megbetegedések, és a jellegzetes tüneteket észlelik magukon, a sürgősségi osztály fogadja és határozza meg a további teendőket.

A Bama.hu megkereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt is. Válaszuk szerint Magyarországon a koronavírus-fertőzés elleni védekezést az erre létrehozott Operatív Törzs irányítja, a szükséges intézkedésekről az Operatív Törzs dönt.

Amennyiben a kormányhivatalon belül működő járási, illetve megyei tiszti főorvosok valamelyike fertőzésgyanús személyről szerez tudomást, azt azonnal jelentik az országos tiszti főorvosnak, és az operatív törzs meghozza a szükséges döntéseket. Az operatív törzs az intézkedésekről rendszeresen beszámol a sajtónak, kérjük, hogy kövessék az MTI-n és a híradásokban a napi sajtótájékoztatókat, nyilatkozatokat. Megjegyezték, jelenleg nem tudni Magyarországon koronavírusos fertőzöttről.

Amennyiben valaki a koronavírusra jellemző tüneteket észlel magán (láz, köhögés, torokfájás, levertség, száraz köhögés, légzési nehézség), maradjon otthon, hívja fel háziorvosát vagy a népegészségügyi központot a 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 telefonszámokon.

Négy pécsi diák önkéntes karanténba vonult

Szerdán írtuk meg a Pécsi Újság cikke nyomán, hogy három érettségi előtt álló pécsi diák önkéntes karanténba vonult két hétre, miután Milánóban jártak, néhány kilométerre a karantén alá vont területtől. A diákok tünetmentesek voltak, az elővigyázatosság miatt döntöttek a szeparáció mellett. A lap úgy értesült, hogy a három tanulón túl ugyanebből a középiskolából egy negyedik, alsóbb évfolyamba járó diák is Olaszországban volt, ezért ő is az önkéntes karantén mellett döntött.


A Wizz Air nem indít járatot Olaszországba március 10. és április 4. között

A Wizz Air valamennyi olaszországi járatát törölte március 10. és április 4. között - derül a ki a légitársaság foglalási oldaláról.

Az MTI-n közöltek szerint nem lehet jegyet foglalni ebben az időben  Rómába, Bolognába, Cataniába, Nápolyba, Milánóba és Bariba sem. Ezekre a napokra a foglalási oldal azt jelzi, hogy nincs járat. A Wizz Air későbbre ígért tájékoztatást.
 

Forrás: Pécsi STOP