Közgyűlés: nem lesz önfeloszlatás, jön a tényfeltáró bizottság

2017. szeptember 7. 08:38 2017. szept. 7. 08:38

Kilenc órával kezdetét vette a pécsi közgyűlés ülése, melyen a 7,5 milliárdos hiány mellett az önfeloszlatás is téma. Az újságírók csak a karzatra ülhettek, a rendre biztonsági őrök és közteresek vigyáznak.

Amint azt megírtuk, az ülésre készülnek is rendesen az ellenzéki pártok, a nagy kérdés, hogy sikerül-e napirendre vetetni az önfeloszlatás kérdését, melyet a városvezetés fölé tolt döntéselőkészítő és döntéshozó testület miatt látnak indokoltnak.

A városháza szerda délután - véleményünk szerint némi pánikhangulatot érzékeltetve - hirtelen regisztrációhoz kötötte a sajtó részvételét a közgyűlésen, a jelentkezésre pedig nem volt egész két órája az egyszeri médiamunkásnak. Az indokként a várható fokozott érdeklődést nevezték meg, ami nem is meglepő a jelenlegi helyzetben.

A közgyűlésen mi is ott leszünk, és tudósítunk a legfőbb eseményekről. Hamarosan jelentkezünk!

Frissítés: újságírók a karzaton, közteresek a házban

Meglepődve láttuk a helyszínen, hogy fél kilenc után már teljesen tele voltak az érdeklődők számára fenntartott ülőhelyek, holott általában meglehetősen foghíjasak szoktak lenni a széksorok. A média munkatársainak csak a karzaton biztosítottak helyet, ami nem könnyíti meg a munkavégzésüket. Ekkora tumultus volt ott az ülés kezdete előtt:

A tömött széksorok láttán felmerült bennünk a gyanú, hogy az ülőhelyeket szándékosan tölthették fel, mintha csak azt akarták volna, hogy az újságíróknak már ne legyen ott helyük. Vagy esetleg az lehetett ezzel a cél, hogy a médiamunkásokkal feltöltött karzatra ne férhessenek fel olyanok, akik esetleg valamilyen akcióval próbálkoznának, például molinó kihelyezésével.

Úgy tudjuk, hogy a Népszava újságíróját először nem akarták beengedni a terembe, de végül megoldódott a bejutása, igaz, ehhez információink szerint fel kellett állítani bent két "spontán érdeklődőt".

A rendet biztonsági őrök és közterület-felügyelők vigyázzák, de hogy miért, azt nem értjük. Egyik közgyűlés sem fordult eddig lincselésbe, legutóbb volt némi játékpénz-dobálás, de az meg nem ártott senkinek.

Nem lesz önfeloszlatás, jön a tényfeltáró bizottság

Páva Zsolt elővette a szoci-kártyát, szerinte ugyanis az a vezetés, mely 2009 óta már nem vezeti a várost, nem végzett jó munkát. Mint mondta, a szocialisták elszúrták az EKF-et, ők csak mentettek. Szólt arról is, hogy 40 milliárdos hiánnyal vették át a város vezetését, valamint megemlítette a buszpark siralmas állapotát is.

Kiderült, rendkívüli tényfeltáró bizottságot hoznak létre, melynek Hoppál Péter lesz a vezetője.

Hoppál elmondta, a szakmai testületbe Madár Péter, Soó László, Rappai Ágnes Eszter könyvvizsgáló, valamint Schneider János kerül. A kulturális államtitkár is EKF-ezett kicsit, elmondta, hogy Pécset a kormány húzta ki a csávából.

Gulyás Emil (MSZP) szerint ez az új bizottság csak elkendőzése a botránynak, a puccsnak, véleménye szerint fel kell oszlatni a közgyűlést.

Keresztes Lóránt (LMP) felidézte, három éve Páva Zsolt azt mondta egy közgyűlésen, hogy a konszolidáció sikeres volt, elhárultak az akadályok a város fejlődése. Adja magát a kérdés, hogy akkor most miért is van 7,5 milliárdos hiánya a városnak? Szólt arról is, hogy hagyni kellene az ellenzéket a közgyűlés termében demonstrálni. Keresztes szerint is fel kellene oszlatni a közgyűlést, egy szakértői vezetésre van szükség.

Kunszt Márta (DK) szerint nagy a kapkodás a városvezetésben, az új bizottság is ezt bizonyítja. Milyen jogköre van a Csizi-bizottságnak, korlátozhatják-e a polgármestert? - tette fel a kérdést Kunszt. Ha igen, azzal szavai szerint a pártállami időket idézik fel.

Kővári János (ÖPE) is szocizott egyet, szerinte az előző városvezetés több stratégiai ingatlant is eladott. Kővári szerint is szakértői tanácsra van szükség.

Az önfeloszlatást napirendre vételét végül a fideszes többség leszavazta.

Elindult a közgyűlés

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint nem meglepő a két fideszes bizottság, ezek is csak politikai testületek, holott vannak ebben az egyetemi városban felkészült szakemberek is, lehetne politikusmentes bizottság is.

Kőváriék előrehoznák a költségvetésről szóló előterjesztést.

Csizi Péter szerint 2009 előtt volt csődben a város, elvándorlás volt a szocialisták idején. Most szavai szerint fiskális nehézségek vannak, de pezsgő a belváros.

"Elsunnyoghattunk volna, de nem vagyunk szocialisták" - mondta Csizi, aki szerint Páva biztatta, hogy álljon a testület élére. Aki puccsról és gyámságról beszél, az szerinte ostobaságot beszél.

Gulyás Emil azt kérte, hogy az egyik költségvetési előterjesztést vegyék le, mert nem volt rá idő, későn kapták meg, egy másik a 23-as elmondása szerint az éjjel jutott el hozzá. Gulyás szerint 15 városi cégből 10-nél nagyon rossz a likviditás.

Kővári János értékes hozzászólással emelte a szeánszot: szerint az önfeloszlatásnál az MSZP-nek kellene kimennie a teremből.

Ahogy az várható volt, az ellenzéki javaslatokat nem engedte a fideszes többség a napirendre. Páva szerint a mostani helyzettől szóló beszámolók azért vannak a végén, mert beszámolók. Zárt ülést rendeltek el, ami után az üléstermet elfoglaló nyugdíjasok többsége el is ment.

A közgyűlés halad, a molinó szakad, a pártkiskatona szalad

Az első napirendet hamar legyűrték a képviselők, a jelenlegi költségvetésről szólt, hamar megszavazta a többség. A második napirend az adótételekről szólt. Páva szerint a lakossági terhek nem fognak növekedni, a termelő cégeknél még csökkenteni is fogják az adókat. A benzinkutakon és még néhány más területen lesz emelés (lásd még: multiadó – a szerk.), a telekadót is emelik, de külső városrészeken, mint Hird, vagy Somogy például nem. Az emelést helyi iparkamara is támogatja – hangsúlyozta a polgármester.

Közben aktivisták egy molinót feszítettek ki a karzaton, amin az "elvesztette önkormányzat jellegét" volt olvasható. Ezért mondjuk kár volt az a sok fogdmeg meg az előre betelepített helyek. A sajtó munkáját egy fiatal - helyi Fidelitas-tag? ki tudja… - akadályozta, beállt a molinó elé. A Párt hálás lesz neki, sziluettje örökre fennmarad.

Kővári megtanítaná a szegényeket beosztani a pénzüket

A harmadik napirendi pontot hozzászólás nélkül fogadták el a képviselők, itt a gyermekjóléti támogatási díjakról volt szó. A 4. napirend a gyermekétkeztetésről szól, Őri László alpolgármester magyarázza, hogy már annyian kapnak államilag támogatott étkeztetést (féláron, vagy ingyen), hogy nem szükséges a keret fenntartása. Az előterjesztés javaslatot tesz az önkormányzati bérlakásoknál tapasztalható kintlévőségek behajtásának új módjára, mert továbbra sem sikerült sok száz millió forintot behajtani. A rászorulókat ugyanakkor segíteni kell ilyen esetben is - magyarázta Őri alpolgármester.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes (MSZP-Forum Sopianae) kiemelte, hogy még mindig sokan szorulnak erre a támogatásra, ha megszüntetik ezt a keretet, akkor már senki sem garantálja, hogy a rászorulók kapjanak ételt. Kunszt Márta (DK) a tartozásokra kérdezett rá, szerinte sem sikerült erre egyelőre megfelelő megoldást találni. Kővári János szerint nem a szegénység fenntartása a cél a támogatásokkal, hanem hogy tanulják meg a szegények beosztani a pénzüket. (Nálunk eddig ez a nap mondata – a szerk.) A képviselő Györgytelepet említette, mint követendő példát. Őri szerint nem arról van szó, hogy megszűnik az ingyenes étkezés Pécsen, hanem az állami szerepvállalás miatt már nincs szükség az önkormányzati részre.

Fogarasi Gábor (Jobbik) szerint ők már régóta mondják, hogy nem fog működni ez az adósságcsökkentés, és most a városvezetés is beismerte. Arra is kíváncsi, hogy miért azoknak adnak lakást, akik csak a segélyből élnek - szerinte teljesen új lakásrendeletet kellene alkotni, amiben ők is szívesen segítenének, ha bevonnák őket. A napirendet a módosításával együtt elfogadták.

Az 5. napirend az idéntől már önállóan működő Pécsi Balett ügyvezetőjének megválasztásáról szólt. A pályázatra Uhrik Teodóra balettművész, a Pécsi Balett alapító tagja (jelenleg művészeti tanácsadója a társulatnak), a Pécsi Művészeti Szakközépiskola (majd Gimnázium) táncvezetője, érdemes művész jelentkezett. Uhrik Teodóra javadalmazását havi bruttó 450 ezer forintra javasolják, posztját 2022-ig töltheti be, a művészeti vezető Vincze Balázs balettművész, ZSÖK-ügyvezető. A közgyűlés megszavazta, mint ahogy a ZSÖK új felügyelőbizottsági tagját is.

A hulladékkezelési szolgáltató változása kapcsán Gulyás Emil ismét elmondta, hogy a kukáscégek állami bedöntésével is csak a kormányburzsoázia jut újabb pénzekhez. Ezt, valamint a 8. napirendet is megszavazta a közgyűlés.

Beolvad a Pannon Filharmonikusok önkormányzati része és a Harmadik Színház

Visszatért az ebédszünetről a pécsi közgyűlés, a városi cégek összevonsásáról van szó épp, Kunszt Márta alaposan végignézte az átszervezeséket. Szerinte az, hogy a Harmadik Színház bemenjen a Pécsi Nemzeti Színház alá, azzal a Harmadik 80 millió forinttól eshet el (miközben az önkormányzattól 12 milliót kap), mivel a PNSZ részeként elesik a pályázati lehetőségektől. A Horvát Színház átadása az Országos Horvát Önkormányzatnak a képviselőnő szerint még jól is működhet, ám a nyári színház kapcsán tapasztalt ellentmondások, plusz a Harmadik helyzete miatt ő azt javasolja, hogy a színházak átszervezését tovább kellene módosítani, és most nem kellene megszavazni.

Keresztes Lóránt egyetértett Kunszt Márta ötletével az elnapolásáról, szerinte itt fontos kulturális értékek veszhetnek el.

Gulyás Emil is egyetértett az előtte szólókkal. Őri László alpolgármester szerint nem az átszervezés okoz gondot a színházaknak, hanem az erről szóló negatív sajtóhírek. Varga Péter, az ÖPE képviselője arról beszélt, hogy a szerdai kulturális bizottsági ülésen az átszervezésre kinevezett intézmények vezetői nem tartották elégségesnek az eddigi tájékoztatást. Többek közülük úgy érezték, hogy leértékelik a munkájukat és annak hangot is adtak.

Bognár László, a kulturális bizottság fideszes elnöke szerint nem szabad a pécsi kultúra lefejezéséről beszélni, ez csak racionalizálás. Kővári János szerint sem kellene rutinból dönteni, hanem alaposan át kellene gondolni. Fogarasi Gábor (Jobbik) arra kérdezett rá, hogy mi lesz Magyar Attila, a POSZT vezetőjének a bérével, ha a POSZT bekerül a ZSÖK alá, ahol Magyar a gazdasági vezető. Lovász István jegyzőt kérdezték, szerinte Magyar a ZSÖK-nél nem számít vezető beosztásúnak.

A közgyűlés még némi vitatkozás után külön szavazott: a Pannon filharmonikusok önkormányzati tulajdonú része átkerült a ZSÖK-höz, a Harmadik Színház pedig a Pécsi Nemzeti Színházba. Az önkormányzati cégekről szóló előterjesztés egészét is megszavazták.