Közokirathamisítás miatt indult büntetőeljárás a pettendi választói létszámnövekedés ügyében

2019. október 22. 15:55 2019. okt. 22. 15:55

Pettenden megduplázódott a választók száma a választói névjegyzék lezárásáig, emiatt a helyi jegyző tett feljelentést. A Baranya Megyi Területi Választási Bizottság szerint meg kell ismételni a szavazást, a megyei rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen nyomoz közokirathamisítás miatt.

Hétfőn számolt be arról a Pécsi STOP, hogy a Baranya Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a szigetvári járáshoz tartozó Pettenden november 10-ére új választást írt ki.

A TVB egy beadvány nyomán döntött így, amelyben arról írtak a készítők, hogy Pettenden az önkormányzati választás napjának kihirdetésekor még csak 103 választásra jogosult volt a névjegyzékben, de annak zárásakor viszont már 211 lett a választói létszám. 

A helyi jegyző emiatt feljelentést is tett, a beadvány szerint a választás napján a rendőrség is kinn volt a településen, mert hogy a szavazókat személyautókkal és kisbusszal utaztatták. Az is olvasható a dokumentumban, hogy a hírek szerint szigetvári hajléktalanoknak kínáltak pénzt azért, hogy jelentkezzenek be a településen, valamint hogy szavazzanak a választás napján.

A TVB úgy döntött, hogy a választás tisztaságának sérülése miatt november 10-én meg kell ismételni a szavazást, valamint a rendőrség felé jelezte a történteket. 

A Pécsi STOP hétfőn megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot az ügy miatt, és ráékérdeztünk arra is, hogy milyen eljárások folynak a pettendi eset kapcsán. 

A rendőrségtől a következő választ kaptuk:

"Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő esettel kapcsolatban 2019. szeptember 24-én érkezett feljelentés alapján közokirat hamisítás miatt indult büntetőeljárás a Szigetvári Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen. A folyamatban lévő ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni."

Vagyis úgy tűnik, hogy a helyi jegyző feljelentése nyomán elindult egy eljárás, de azt nem tudni, hogy a TVB kezdeményezésére indult-e más eljárás (vagy a kettőt egyesítették esetleg).

Forrás: Pécsi STOP