Közvetlen uniós támogatásokat kap Pécs 2030-ig

2022. április 28. 15:07 2022. ápr. 28. 15:07

Az Európai Bizottság Pécset is beválasztotta a klímasemlegesség elérése érdekében indított küldetésébe, amelyben 100 európai város vesz részt- számolt be a hírről a Pécsma.hu

Mint írják, a becslések szerint jelenleg a városok a felelősek az üvegházhatást okozó gázok több mint 70 százalékáért, ezért ezzel a problémával a városoknak foglalkozniuk kell. Ennek érdekében az Európai Bizottság tavaly felhívást tett közzé „klímasemleges és okos városok európai missziója” néven. Ehhez várták a csatlakozni kívánó települések jelentkezését.

A projektben 100 európai várost támogatnak egészen 2030-ig a klímasemlegességre történő átalakulásuk során.

Magyarországról 3 várost választottak ki: Budapest, Pécs és Miskolc.

 

A városba érkező támogatás összegéről egyelőre nem tudni bővebb információt, csak annyit, hogy az egész projektre szánt keret első két évére 360 millió eurót biztosít az Európai Unió, ami nem kevés összeg. A misszióban a városok anyagi és egyéb támogatást kapnak a projekthez kapcsolódó kezdeményezéseik kidolgozására és tesztelésére, emellett az európai zöldmegállapodás részeként a klímasemlegességre való átállás innovációs élvonalába kerülhetnek – fogalmazott Baldwin.

A fent említett három magyar várost olyan kísérleti és innovációs központokká tennék, amelyek példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és adaptálhatja 2050-ig, a klímasemlegesség megvalósításának nemzetközi határidejéig.

 

 Forrás: Pécsma.hu