Lejárt a határidő, állami fenntartásba kerül az abaligeti egyházi suli

2020. március 4. 17:03 2020. márc. 4. 17:03

Hiába kérte azt a tantestület, a szülők, az abaligeti önkormányzat a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szenátusától, hogy az állami fenntartás helyett egy másik katolikus szervezetnek adják át az abaligeti egyházi iskola fenntartói jogát, a főiskola nem változtatta meg a döntését. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy egy évnyi állami fenntartás után kerülhet csak át az abaligeti egyházi iskola a Premontrei Női Kanokokrendhez.

Több hónapja tart már az abaligeti katolikus általános iskola (jelenlegi nevén még PPHF Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola) kálváriája. A fenntartó Pécsi Püspöki Hittományi Főiskola ugyanis tavaly augusztusban nem hosszabbította meg az addigi igazgató kinevezését, majd decemberben az is kiderült, hogy átadja a fenntartói jogokat az állami Pécsi Tankerületi Központnak. 

A döntések ellen az érintett iskola szülői, tanárai tiltakoztak, de még abaligeti önkormányzat is szót emelt az iskola egyházi jellegének megőrzése mellett, ráadásul petíciót is indítottak, amelyet online háromezren támogattak.

A cél az volt, hogy az iskola fenntartói joga a már korábban is érdeklődő Premontrei Női Kanonokrendhez kerülhessen át (ezt maga a rend is támogatta), mivel a szülők úgy vélték, ezzel maradhat meg az a szabadabb, de a sajátos nevelési igényűekre is odafigyelő légkör és kiscsoportos osztálylétszám, mely annyira vonzóvá vált az elmúlt években, hogy az iskolába Pécsről is járatták át a gyerekeket.

A főiskola rektora január végén egy az intézmény honlapján megjelent hosszú cikkben mutatta be, hogy szerinte mi a probléma az iskolával, erre azonban pár napon belül válaszolt az abaligeti iskola szülői munkaközössége, és több pontot vitattak az írásműben - írtuk meg a legutóbbi cikkünkben.

Az iskola támogatására létrehozott Facebook-oldalon azonban március elején megjelent egy bejegyzés, mely szerint 

"február végével lejárt az a határidő, ameddig a PPHF szenátusa meggondolhatta volna magát, hogy közvetlenül adja át az iskolánkat a Premontrei Nővéreknek. Hiába kérlelte az önkormányzat, a szülői munkaközösség és 3000 támogató aláíró - hadd maradjon katolikus az iskolánk. Hiába állt ki mellettünk a korábbi rektor. Hiába tisztázta a tantestület a tájékoztatásuk igaztalanságait. Hiába.

A szenátus döntésének értelmében egy év tankerületi fenntartás után kerülhetünk csak a premontreiek fenntartásába. A döntésük számunkra továbbra is érthetetlen.

Jelenleg más ajtókon kopogtatunk, keresünk-kutatunk halló füleket a józan ész érveire, segítő kezet helyzetünkre."

Az abaligeti önkormányzat március 5-én, csütörtökön rendkívüli testületi ülést tart, melyen az egyik napirendi pont az iskola új fenntartójának keresésével fog foglalkozni egy Facebook-esemény szerint.

 

Szerző: V.G.

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP