Leszavazta a Fidesz-KDNP a valódi rezsicsökkentést célzó szocialista ötletet a Parlamentben

2019. november 19. 13:07 2019. nov. 19. 13:07

Megint leszavazta a Parlament kormánypárti többsége a szocialisták valódi rezsicsökkentést célzó javaslatát. A baranyai Fidesz és KDNP-képviselők is a nemre nyomtak.

A Parlament november 19-ei ülésén ismét terítékre került az MSZP több képviselője - köztük Tóth Bertalan pártelnök, frakcióvezető - által jegyzett, valódi rezsicsökkentésre vonatkozó módosító javaslata, azonban a kormánypárti többség a szavazatával ismét elvetette, hogy azt az Országgyűlés érdemben tárgyalhassa. 

"A kormányzat által indokolatlanul magasan tartott energiaárak igazságos csökkentése érdekében a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló 2013. évi LIV. törvény módosításáról" szóló előterjesztés lényegében azt célozta, hogy az előző években az olaj- és földgázárak világpiaci szinten jelentősen mérséklődtek, ezért az MSZP szerint lenne mód ezen mérséklődések megjelenítésére a hazai fogyasztói árakban is. Ezzel pedig a hazai lakosságot lehene valódi rezsicsökkentéshez segíteni, szemben a kormány által több éve hangoztatott rezsicsökkentéssel.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága - élén Bánki Erik baranyai fideszes képviselővel - már októberben leszavazta a módosító javaslatot, ám most a kormánypárti többség azt is leszavazta, hogy a Parlament elé kerüljön az ügy. 

A módosító javaslat tárgysorozatba vétele ellen 117-en szavaztak, 56 fő igennel szavazott, egy fő tartózkodott (a többiek pedig hiányoztak a szavazás idején). A 117 nemmel szavazó képviselők mindegyike a Fidesz-KDNP formációba tartozik. 

A baranyai kormánypárti képviselők - Bánki Erik, Hargitai János, Hoppál Péter és Nagy Csaba - is leszavazták a módosító indítványt. 

Az 56 fő igennel szavazó között volt a Párbeszéd-frakcióban ülő független országgyűlési képviselő Mellár Tamás, az LMP-ből Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt, de az ellenzékiek mellett Lázár János és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők is igennel szavaztak.

Forrás: Pécsi STOP