Némi spéttel sikerült megtalálni a pécsi Fidesznek egy évtizedes gumihalmot

2020. május 19. 10:42 2020. máj. 19. 10:42

Aláírásgyűjtést indított egy Ércbányász utcai gumilerakat kapcsán Barkóczi Csaba pécsi fideszes képviselő és Musch Zoltán, aki ősszel szerette volna behúzni a körzetet a kormánypárt színeiben, közben pedig az októberben itt nyerő Ágoston Andreára mutogatnak, mondván, hiába állította, hogy foglalkozik majd a kérdéssel, nem tette. Ágoston elmondása szerint már Barkócziék akciója előtt kereste a jegyzőt, jelenleg hatósági vizsgálat zajlik a gumikupac ügyében, mely a Google Utcakép szerint 2011-ben is ott volt, az előző városvezetés idején is problémát jelentett, többször vizsgálódtak a hatóságok, a halom azonban, ha át is alakult kicsit, mindig megmaradt.

Barkóczi Csaba még május 13-án posztolt egy videót a politikusi Facebook-oldalán, melyen egy kovácstelepi gumilerakatot mutattak be, mely a bűz és a potenciális rágcsálóveszély miatt zavarja a környéken élőket. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek az áldatlan állapotok felszámolásáért Musch Zoltánnal egyetemben, aki a 2019-es önkormányzati választás során a visszalépett dr. Kapusi Tibor helyére ugrott be a kormánypárt színeiben, és aki anno viccesnek talált a Facebook-oldalán egy "Elüti a hülye buzit a kamion" című videót.

Barkóczi felrótta a Mindenki Pécsért-Öt Torony-Párbeszéd frakcióban ülő Ágoston Andreának, hogy bár személyesen tett ígéretet a tavalyi kampányban az itt élőknek a probléma megoldására, azóta nem történt előrelépés az ügyben.

- Megígértem, hogy amennyiben a körzet képviselője leszek, utána fogok nézni, hogy mit lehet tenni a gumihalom ügyében, foglalkozni fognak vele, ehhez viszont elengedhetetlen a tulajdonviszonyok pontos ismerete - mondta el lapunknak Ágoston Andrea, akit az aláírásgyűjtés kapcsán kerestünk meg.

A képviselő szerint a kupac valóban szúrja az emberek szemét, közegészségügyileg is megkérdőjelezhető. Mint mondta, már azelőtt egyeztetett Pécs jegyzőjével a kérdésben lehetséges megoldást keresve, mielőtt Barkóczi közzétette volna az oldalán a videót.

Ágoston Andrea arról is beszélt, jelen információk szerint a terület, ahol a gumik vannak, magánterület (ezt Barkóczi is írja a posztjában), ami bonyolítja a dolgokat. Rámutatott, a gumik nem az októberi választások előtt termettek ott, közel egy évtizede ott vannak.

Ezt egyébként a Google Utcakép is bizonyítja, a terület 2011-es fotóján is látszanak a gumik, igaz, akkor jóval kevesebb volt belőlük. Ágoston hozzátette, informálódott arról is, hogy amennyiben sikerülne felszámolni a gumidepót, az abroncsokat befogadná-e a beremendi cementgyár (fűtőanyagként és adalékanyagként is használható a gumi a cementgyártás során), de azt az információt kapta, hogy a gumik túl kicsik.

- Az Ércbányász utcai gumilerakatról lakossági és képviselői jelzés is érkezett, jelenleg hatósági vizsgálat zajlik az ügyben, esetleges konkrét lépésekről annak lezárulta után lehet majd beszélni - nyilatkozta lapunknak dr. Lovász István, Pécs jegyzője.

Lovász arról is szólt, hogy a lerakat nem először kerül a hatóság figyelmének középpontjába, korábban már vizsgálódott a kormányhivatal, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és ő is. Az utolsó ilyen kör egy-két éve volt, annak az lett a hozadéka, hogy jelentős mennyiségű gumi eltűnt a helyszínről, és rendezettebbek lettek a körülmények. 

Lapunk nem hivatalos információk szerint úgy tudja, a gumihalom ügyében olyan megállapítás született, hogy május végéig rendezni kell a körülményeket. A korábbiak tükrében ez vélhetően nem azt fogja jelenteni, hogy teljesen eltűnnek az abroncsok.

Szerző: H. V.

 

Forrás: Pécsi STOP