Még nyomoznak a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi ingatlaneladásai miatt indult ügyben

2020. július 24. 13:36 2020. júl. 24. 13:36

Továbbra is folyik az eljárás a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi vezetéséhez köthető ingatlaneladások ügyében, amelyet az új városvezetés által indított átvilágítás tárt fel. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen január végén elindult ügyet már nem a baranyai nyomozók viszik, hanem a tolnaiak. 

Mint ismert, az új városvezetés első intézkedései között szerepelt tavaly a városi cégeknél elrendelt átvilágítás, amely során a Pécsi Vagyonhasznosítónál két furcsa ingatlaneladásra bukkantak. (A témához tartozik, hogy tavaly december 10-én a városvezetés azonnali hatállyal visszahívta Szentgyörgyi Dávidot, a vagyonhasznosító vezetőjét.)

Erről Péterffy Attila polgármester és dr. Bodnár Imre, az átvilágítást végző ügyvédek koordinátora tartott részletes sajtótájékoztatót tavaly decemberben, amely során kiderült, az egyik ingatlaneladás a Király utcai Aranyhajó fogadó (és a volt Massimo és Dóm éttermeket is magába foglaló, összesen 10 helyrajzi számot érintő ingatlanegyüttes) két külön szerződésben történt eladása volt.

"Az ingatlanokat négyzetméterenként 144 ezer forintért sikerült értékesíteni, ami Bodnár szerint egy lerobbant kertvárosi lakás árával vetekszik. Az ügyletből 158 millió forint képződött, ebből 12 millió folyt be a PVH-hoz, a maradék ügyvédi letétbe került, és ott maradt.

A pénzt állítólag egy ingatlan megvételére tartogatta a PVH, de az üzleti tervben nem szerepelt ingatlanvásárlás. Mikor Péterffy Attila felszólította Szentgyörgyit, hogy intézkedjen a letét ügyében, a volt vezető Bodnár Imre szerint zavaros magyarázatot adott, miszerint a polgármester nincs minden információ birtokában. 

December 9-én a szóban forgó ügyvéd a letétből átküldött a vagyonhasznosítónak 21 milliót, valamint közölte, a letéti pénzre neki beszámítási igénye van, benyújtott négy számlán 104 millió forint ügyvédi díjat, 2015 és 2019 vége közötti időszakra pedig kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat"

- írtuk akkori cikkünkben.



(Azóta az ügyvéd ellen a Pécsi Ügyvédi Kamara fegyelmi eljárást kezdeményezett, és az is kiderült, hogy ez az ügyvéd az ügyvédi irodáján keresztül 2016-2019 között a Biokomtól és a Pécsi Vagyonhasznosítótól együttesen bruttó 168 millió forintot kapott szolgálatai ellentételezéseként. Ugyanezen ügyvédnek 2010-2014 között 84,3 millió forintot fizettek a városi cégek a munkavégzésének ellenértékeként - írtuk 2014-es cikkünkben

A helyi Fidesznél az elmúlt napokban a Szabad Pécsen megjelent, közérdekű adatigénylések nyomán megírt cikkek kiverték a biztosítékot, nekiálltak lakájmédiázni és sunyi lejáratókamányt emlegetni, a szóban forgó ügyvéd pedig politikai boszorkányüldözésről beszélt, és jogi eljárás elindítását helyezte kilátásba az önkormányzat azon sajtóközleménye miatt, amelyben beszámoltak a fegyelmi eljárás kezdeményezéséről.)



 

A másik furcsa ingatlaneladás

"a volt központi menzához kapcsolódott, melyet a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pályázaton értékesített. A pályázatot egy olyan cég nyerte meg, mely a pályázat meghirdetés napján alakult, valamint a cégben tulajdonos és ügyvezető annak a személynek az édesanyja és édesapja, aki a vagyonhasznosítónál dolgozott PR-vezető beosztásban, ráadásul a menesztett vezérigazgatóval élt együtt. Az átvilágítás szerint ráadásul volt egy ajánlat, ami kedvezőbb lett volna a PVH-ra nézve annál, mint amit a nyertes cég tett"

- írtuk meg korábbi cikkünkben.

Mindezek miatt tett feljelentést az önkormányzat, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig idén január végén nyomozásba kezdett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen. 

A Pécsi STOP az elmúlt héten megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy hogyan is áll jelenleg az eljárás, történt-e már gyanúsítás, és felmerült-e esetleg más bűncselekménynek a gyanúja.

A baranyai rendőrség azt válaszolta, hogy ugyan a főkapitányság január 29-én elindította a büntetőeljárást, de elfogultságra hivatkozva kérte a kizárást az ügyből, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság elfogadott, és a nyomozást átadta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak. 

Hozzátették, 

"a jelen ügyből történő kizárási kérelem előterjesztése a rendőrség és az önkormányzat közötti sajátos munkakapcsolat okán egy minden elfogultság látszatától mentes büntetőeljárás eredményes lefolytatásának biztosítása miatt vált szükségessé. Ez azonban nem egyedi eset, hanem a rendőrség részéről az igazságszolgáltatás pártatlanságába, valamint elfogulatlanságába vetett bizalom megőrzése érdekében általános, bevett gyakorlat."

Megkerestük hát a tolnaiakat is ugyanezekkel a kérdésekkel, tőlük a következő választ kaptuk:

"Eljárás folyamatban van, a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni."

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Google Street View - 2018

Forrás: Pécsi STOP