Még zajlanak a nyomozások Baranyában az önkormányzati választással kapcsolatban

2020. január 9. 13:22 2020. jan. 9. 13:22

Tizenhárom esetben nyomoznak még Baranyában az októberi önkormányzati választás kapcsán, többek között Pécs, Harkány, Sellye és Drávapiski kapcsán is vizsgálódnak a rendőrök.

Mint ismert, az október 13-ai önkormányzati választás kapcsán Baranya megyében több településen is eljárásokat indított a rendőrség. A választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett gyanúja miatt Lúzsok, Pécs, Alsószentmárton, Pettend, Versend, Sásd, valamint egy drávapiski esetben indult nyomozás, valamint egy másik drávapiski esetben és Mattyon feljelentés-kiegészítést rendelt el a nyomozó hatóság. 

Közokirat-hamisítás miatt pedig Csebény, Bosta, Harkány, Sellye, Somogyhatvan, Horváthertelend településeken indultak eljárások az önkormányzati választással kapcsolatban. 

Az ügyek jelentős részénél a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a kizárását kérte nem sokkal a választás után, hogy még az elfogultság látszatát is elkerüljék. Az Országos Rendőr-főkapitányság döntése szerint végül csak három közokirat-hamisítás gyanúja miatt indult eljárás (Harkány, Sellye, Somogyhatvan) maradt a megyei rendőrségnél. 

A választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett gyanúja miatt Lúzsokon, Alsószentmártonban, Versenden, Sásdon és a Drávapiskiben indult két ügynél a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vitte tovább az eljárásokat az ORFK döntése értelmében, míg mattyi, pécsi, pettendi ügyek lefolytatására a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság lett kijelölve. A közokirat-hamisítási esetekből a bostai és horváthertelendi ügyeket a somogyi, míg a csebényi esetet a tolnai főkapitányság kapta meg - írtuk korábbi cikkünkben.

Január elején a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a náluk maradt három közokirat-hamisítási eljárás hogyan áll, és rákérdeztünk arra is, hogy vannak-e már gyanúsítottai az ügyeknek. 

A megyei főkapitányság a következő választ adta:

"Az Ön által kérdezett, közokirat-hamisítás miatt indított nyomozások jelenleg is folyamatban vannak. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a megkeresésben foglalt ügyek részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni."

Emellett megkerestük az ORFK-t is, hogy a Somogyba és Tolnába áthelyezett ügyeknél mi a helyzet, és ott is rákérdeztünk, hogy történtek-e már gyanúsítások ezekben az ügyekben. Az ORFK továbbküldte a kérdéseket az érintett megyei főkapitányságoknak. 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a következő választ küldte meg lapunknak:

"Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy Pécs és Pettend települések vonatkozásában a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 350. § (1) bekezdés e) pontjába ütköző választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett gyanúja miatt, míg Horváthertelend és Bosta települések vonatkozásában a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 342. § (1) bekezdés c) pontjába ütköző közokirat hamisítás bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Tekintettel arra, hogy az eljárások folyamatban vannak, - a nyomozás érdekeire történő hivatkozással – egyelőre bővebb tájékoztatást nem áll módomban adni.

Matty település vonatkozásában a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 350. § (1) bekezdés e) pontjába ütköző választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a hatóság – mivel a bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható – 2019. december 17-én megszüntette."

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a lapidáris stílust követve a következő választ adta:

"A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon büntetőeljárások vannak folyamatban a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntett és közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az ügyekkel kapcsolatban, a nyomozás érdekeire való tekintettel, további információt nem áll módunkban közölni."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP