15 esetben folyik nyomozás Baranyában a választással kapcsolatban

2019. november 27. 11:55 2019. nov. 27. 11:55

Szinte az összes választással kapcsolatos ügyét átadta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a környező megyék főkapitányságának. Baranyában összesen 15 ügyben indult eljárás, amelyek többsége a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúját veti fel, de közokirat-hamisítás miatt is nyomoznak. A 15 ügyből hármat visz tovább a baranyai rendőrség.

Ugyan már szinte az országban mindenhol lezárult végérvényesen az őszi önkormányzati választás, a rendőrség azonban több esetben is nyomozást folytat a választással összefüggésben.

November 8-án a Pécsi STOP arról számolt be, hogy Baranya megyében 10 ügyben folyik valamilyen eljárás, a napvilágra került esetek - Bosta, Csebény, Harkány és Pettend - a 4-es számú egyéni országgyűlési választókerületbe tartoztak, amely a fideszes Nagy Csaba körzete. 

Már aznap pontosító kérdéseket küldtünk a baranyai rendőrségnek, hogy településre pontosan legyenek kedvesek megadni, hogy hol milyen eljárás van folyamatban, történt-e gyanúsítás, etc. 

Közben az is kiderült, hogy Alsószentmártonban is zajlik egy eljárás, de ezt már a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság viszi, mert a baranyaiak kizárásukat kérték. Bár megkérdeztük a tolnai rendőröket az üggyel - és egy másik, közelben lévő településsel - kapcsolatban, érdemi választ nem kaptunk tőlük, még azt sem voltak hajlandóak elárulni, hogy mi miatt nyomoznak. (Ezt végül Alsószentmárton esetében a Baranya Megyei Főügyészség árulta el.)

Közben a pontosító kérdésekre adandó válaszok 15 napos lejárati határideje előtt nem sokkal megkeresett minket a baranyai főkapitányság, hogy kell még nekik némi idő a válaszok összeállítására. Így végül november 27-én, a kérdések elküldése után 19 nappal kaptuk meg a válaszaikat.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint

"a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt összesen 7 esetben (Lúzsok, Pécs, Alsószentmárton, Pettend, Versend, Sásd, valamint egy drávapiski esetben) indult nyomozás, valamint 2 esetben (Matty és egy drávapiski esetben) feljelentés-kiegészítés elrendelésére került sor, azonban mindegyik ügy esetében kizárását kérte a főkapitányság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Lúzsok, Alsószentmárton, Versend, Sásd és két drávapiski ügy esetében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot, míg Matty, Pécs, Pettend tekintetében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására."

A megyei rendőrség a Siklósi Hírek korábbi cikke szerint azért kérte kizárását az ügyekből, hogy még az elfogultság látszatát is ki lehessen zárni. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága pedig "az igazságszolgáltatás pártatlansága, valamint az elfogulatlanságba vetett bizalom megőrzése érdekében" helyt adott a kérésnek.

Azonban nemcsak a választás rendje elleni bűncselekmények miatt folynak eljárások Baranyában, hanem közokirat-hamisítások miatt is (az ismert esetek arról szóltak, hogy valamiféle "csoda" folytán az önkormányzati választás előtti hónapokban látványosan megnőtt a településen élő választópolgárok száma).

"Közokirat-hamisítás miatt összesen 6 esetben indult nyomozás (Csebény, Bosta, Harkány, Sellye, Somogyhatvan, Horváthertelend), ezek közül 3 esetben kérte kizárását a főkapitányság, amely alapján az Országos Rendőr-főkapitányság Horváthertelend és Bosta esetében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, míg Csebény esetében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására"

- olvasható a baranyai főkapitányság válaszában, amely szerint tehát mindössze három esetet - Harkány, Sellye, Somogyhatvan - visznek tovább a megyei zsaruk. 

A 4-es országgyűlési körzetbe Alsószentmárton, Bosta, Csebény, Drávapiski, Harkány, Horváthertelend, Lúzsok, Matty, Pettend, Sásd, Somogyhatvan tartoznak. 

A 3-as országgyűlési körzetbe Versend tartozik. 

Maradt egy pécsi ügy, azonban ha ez a válaszás napján a Szeptember 6-a téren történt eset - amelyről a Pécsi STOP számolt be elsőként -, akkor az a 2-es számú országgyűlési körzetbe tartozik. 

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP