Megkezdődött a Pákolitz István utcai tagóvoda felújítása

2021. március 17. 16:28 2021. márc. 17. 16:28

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse. E cél érdekében 2017. július 28-án a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra pályázatot nyújtott be a Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvoda energetikai felújítására.

2021. március 16-án a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött a TOP-6.5.1-16-PC1-2017-00003 azonosítószámú, Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvodájának energetikai korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése

 A TOP-6.5.1-16-PC1-2017-00003 azonosítószámú projekt 2017. október 31-én támogató döntésben részesült. A kivitelezési szerződést 2020. december 7-én írták alá, a munkaterület átadással a felújítás március közepén kezdődött meg. A kivitelezés tervezett bruttó összege 48 millió Ft- tudatja a pécsi önkormányzat.

A felújítást megelőzően az intézmény épületéből kiköltöztek a csoportok, így az építkezés nem zavarja a gyermekeket és az intézmény működését.

- Egy olyan épületről van szó, amelyik hosszú évek óta teljes kihasználtsággal működik. A környéken nagyon kedvelik a kétcsoportos óvodát, ahol hosszú évek alatt összeszokott szakmai munkaközösség dolgozik a kisgyermekekkel. Az épület felújítása már időszerű volt, hiszen az elmúlt évtizedekben semmilyen rekonstrukciót nem hajtottak végre az óvodán. Örülök annak, hogy rövidesen korszerű épületben, modern körülmények közé kerülnek az itteni óvodások és pedagógusaik – fogalmazta meg Hencsei Zsolt, a környék egyéni önkormányzati képviselője.  

 

Megtudhatjuk, hogy a beruházás kiterjed a teljes épület energetikai korszerűsítésére, azzal a céllal, hogy a felújított épület a lehető legkevesebb energia felhasználásával legyen üzemeltethető. A falak hőszigetelést kapnak és kicserélik a nyílászárókat. Új kazán és új, védőburkolattal és termosztatikus fejekkel ellátott radiátorok beépítésével korszerűsítik a fűtést és a használati melegvíz ellátást, a tetőre pedig új napelemeket telepítenek.

Az épület földszintes és részben alápincézett, magastetős kialakítású. A felújítási munkálatok során az óvodaépület külső oldalát, a padlásfödémet és az alulról hűlő pincefödémet is korszerű hőszigeteléssel látják el. Az ingatlan körüli járdát felbontják, mivel az épület lábazati részére zártcellás hőszigetelő lemezt helyeznek, a felbontott járda helyére pedig kiselemes térburkolatból építenek új közlekedő felületet.

A kivitelezés részeként a Pákolitz István útról egy akadálymentes utat építenek az óvodához, amely mellett egy új, akadálymentes parkolót és az épülethez vezető rámpát is kialakítanak. Emellett új akadálymentes vizesblokkot is létesítenek.

A kivitelezés a tervek szerint július végéig tart, így a nyári vakációt követően ősszel már egy megújult épületbe térhetnek majd vissza a Pákolitz utcai óvodások.

 

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata