Megszavazta a Fidesz, elveszik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát

2020. május 19. 15:41 2020. máj. 19. 15:41

133 igennel szavazta meg a Fidesz-KDNP azt a törvényt, amely elveszi az eddigi közalkalmazotti státuszát a kulturális dolgozóknak. A baranya fideszes képviselők, köztük Hoppál Péter volt kulturális államtitkár is az igen gombot találta meg. 

Május 19-én, kedden több más törvény mellett arról a semjéni törvényjavaslatról is döntött a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben, amely a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát szüntetné meg idén november elsejétől. 

A törvényjavaslat ellen a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) többször is tiltakozott, ám ez nem hatotta meg a kormánytöbbséget. 

A Mérce a szavazásról szóló cikkében összeszedte, hogy a kultúra területén dolgozó közalkalmazottak (könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési alkalmazottak) a státusz novemberi kivezetésével a Munka törvénykönyve alá fognak tartozni, és többek között az alábbi előnyöket fogjá elveszíteni:

  • magasabb felmentési idő,
  • nagyobb végkielégítés,
  • több pótszabadság,
  • nők esetében rosszabb feltételekkel lenne érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
  • az állásfelajánlás kötelezettségre nem lesz mód, valamint
  • megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

Az ellenzéki képviselők szerint ez a kulturális terület kivéreztetése, és bár a kormány arra hivatkozik, hogy jó egyéves egyeztetés előzte meg a törvényjavaslatot, ekkora szintű változtatásról nem volt szó.

A KKDSZ a szavazás előtt kiadott egy közleményt, melyben többek között arról írt, hogy csak velük, mint a terület legnagyobb érdekképviseleti szerve, nem sikerült a kormánynak egyeztetnie. 

A KKDSZ tagjai idén január 22-én az ország több pontján tartottak tiltakozást (Pécsen is), mivel a bérük 2008 óta nem változott semmit. 

A szavazáson a négy baranyai kormánypárti országgyűlési képviselő - Bánki Erik, Nagy Csaba és Hoppál Péter, volt kultúráért felelős államtitkár, valamint a KDNP soraiból Hargitai János - igennel szavazott. Maga Orbán Viktor is benn volt a szavazáson, sőt, még az elvileg független, de a Fideszből érkezett német nemzetiségi képviselő Ritter Imre is igenre nyomott a szavazáson. 

Nemmel Tóth Bertalan (MSZP), Szakács László (MSZP), Mellár Tamás (független, Párbeszéd-frakció), Hohn Krisztina (LMP) és Keresztes László Lóránt (LMP) szavazott a baranyai országgyűlési képviselők közül. 

A törvényjavaslat végül 133 igen, 61 nem, 0 tartózkodás mellett lett elfogadva.

 

Forrás: Pécsi STOP/Mérce