A magyar kultúra napján tüntetnek Pécsen a közgyűjteményi közművelődési dolgozók

2020. január 21. 15:34 2020. jan. 21. 15:34

Január 22-én, a magyar kultúra napján tart tiltakozó akciókat országszerte a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az alacsony fizetésük miatt, Pécsen délután öttől tüntetést is szerveznek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közgyűjteményi dolgozók mellett áll. 

2008 óta nem változott semmit a közgyűjteményi területen dolgozók bérezése, erre a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) már több éve folyamatosan hívja fel a figyelmet akcióikkal

Január 22-én, a magyar kultúra napján éppen ezért a közgyűjteményi terület munkavállalói (könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési dogozók) feketébe öltözve fognak dolgozni, ezzel is mutatva, hogy mivel 2008 óta érdemben nem nyúltak hozzá a bértáblájukhoz, azzal azt érték el a kormányok, hogy manapság egy doktori végzettségű munkavállaló a területen 18 évig a garantált bérminimum összegét kapja fizetésül (mivel a minimálbér emelése beérte a bértáblát).

A KKDSZ korábbi közleményében - ebben a cikkünkben olvasható bővebben - a következő példával illusztrálta, hogy mennyire van lemaradva a területen dolgozók bérezése:

"Jelenleg az országban a nettó átlagkereset 243 000 forint, miközben a bértábla legmagasabb fizetési kategóriája (doktori végzettség 51 év munkaviszony) csupán nettó 212 000 forint."

A KKDSZ online petíciót is indított a bérhelyzetük rendezése érdekében, mert bár a kormány 2017-ben beígért nekik egy a tanári életpályamodellhez hasonló bérfejlesztést, abból azóta sem lett semmi. A kormány emellett 2017-től egy kulturális illetménypótlékot is bevezetett, ám az a  munkaévtől függően egy-két tízezer forintnyi pluszjuttatás sem seíti érdemben a terület munkavállalóit a KKDSZ korábbi közleménye szerint.

A január 22-ei feketeruhás akció és a pécsi 17 órai, Kossuth téri tüntetés kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is megmozdult.

Állásfoglalásuk szerint 

"2008 óta nem változott a közalkalmazotti bértábla, amely a kultúrában és az oktatásban egyaránt sújtja a dolgozókat, nálunk a nem pedagógusokat.
De ettől függetlenül is fontos, hogy összefogjunk minden  munkavállalókat hátrányosan érintő ügyben. 
A PDSZ ezért is kezdeményezett szolidaritási sztrájkot 2019. márciusában a köztisztviselőkkel, és most a közgyűjteményi és kulturális dolgozók mellett állunk ki."

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP