Megszavazták a város új lakásrendeletét a rendkívüli közgyűlésen

2023. július 4. 11:27 2023. júl. 4. 11:27

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Július 4-ére a városvezetés, aminek a fő témája a város új lakásrendelete volt, de több technikai dologról is döntenek a városatyák.

A Pécsma emlékeztetett arra, hogy egy hosszas társadalmi egyeztetési folyamat és 10 év után elkészült a város új lakásrendelete, amellyel Péterffy Attiláéknak az a célja, hogy kiszámíthatóságot, átláthatóságot és rendet teremtsen az elmúlt ciklusokban, jelentősen elhanyagolt területen.

A Pécsma összefoglalta, hogy mit érdemes tudni a Lakásgazdálkodási Koncepció alapján készült, új rendeletről:

  • A városvezetés célja a rendelettel, hogy fenntartható, rugalmas és megfizethető lakásszektort hozzon létre.
  • Az új rendelet célja továbbá, hogy ugyanúgy támogassa a lakhatás megszerzését, mint annak megőrzését.
  • A jövőben kizárólag határozott idejű lakásbérleti szerződéseket köt az önkormányzat.
  • Új lakásigénylési névjegyzék készül, ennek sorrendiségét új, objektív pontrendszer határozza meg.
  • A piaci alapú mellett a költségelvű és a szociális alapon bérbe adott lakások esetében is minimális jövedelmi feltételeket állapítanak meg.
  • A váratlanul nehéz helyzetbe került családoknak is kínálnak majd segítséget.

Természetesen az új rendelet hatalmas vitát eredményezett, annak ellenére, hogy a rendelet előterjesztője, Nyőgéri Lajos elmondta, hogy a rendelet megvalósítását folyamatosan nyomon fogják követni és egy év múlva felül fogják vizsgálni, amennyiben szükséges.

Az alpolgármester beszédét fideszes aktivisták próbálták megzavarni egy molinóval, amelyre azt írták, hogy „Lakásmutyi Péterffy”. Az akciót a helyszínen megjelent NER-médián kívül mást nem igazán érdekelt, az ülés zavartalanul ment tovább.

Bognár Szilvia tiltakozott először az rendelet ellen, ugyanis szerinte sok változást igényel, valamint az intézkedés szerinte korlátokat szab a legszegényebb rétegeknek.

Konkoly-Thege Júlia (A Város Mindenkié), elmondta, hogy ő a Lakhatási Kerekasztal egyik tagja és a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség képviseletében szól hozzá a témához. Elárulta, hogy a kerekasztal több munkacsoportja nem is ülésezett formálisan, illetve az utolsó ülésen így az előkészítésben részt vevő szereplők többsége először találkozott a rendelettervezettel. Szerinte nem felel meg ez a társadalmasítás feltételeinek. Mint mondta, a rendelet a leginkább marginalizált emberek lakhatási helyzetét ellehetetleníti. 

Csizmadia Péter és Kővári János is a rendeletről való szavazás elnapolása mellett kardoskodott.

Ágoston Andrea kért szót, aki felhívta a figyelmet például arra, hogy Bognár Szilvia ott sem volt az előkészítő egyeztetéseken, illetve emlékeztette Kővári Jánost, hogy volt 10 évük arra, hogy rendbe tegyék a város lakásgazdálkodási problémáit, de nem sikerült nekik.

"A civil szervezetek és szereplők 10 éve panaszkodnak arra, hogy kell új lakásrendelet, a városvezetés pedig most ezt elindította. Ameddig viszont a kormány nem rendelkezik egy bérlakásépítési programmal vagy forrásokkal, addig azzal nem lehet mit kezdeni, hogy új bérlakásokat kellene építeni – tette hozzá. Túl kell lépni azon, hogy „hirtelen mindenki szociálisan érzékeny”, a jelenlegi minimálbérek mellett valamilyen jövedelmi határokat meg kellett szabni, az önkormányzat pedig mindig foglalkozni fog a marginalizált réteggel" - mondta Ágoston Andrea.