Megújult a pécsváradi vár

2015. február 27. 10:47 2015. feb. 27. 10:47

Felújították a pécsváradi várat, a vendégek íjászkodhatnak, felülhetnek "Vak Béla trónjára", sőt a Szent Korona másolatát, valamint egy olyan freskót is megtekinthetnek, amely az Árpád-kori magyar művészet első emlékei közül való.



A pécsváradi önkormányzat közleménye úgy fogalmaz épület rég megérett a felújításra, a szolgáltatásai pedig a modernizálásra. A megszépült zarándokszállás 1 db 15 ágyas helyiséggel áll a pihenni vágyók rendelkezésére, de ugyanazon az emeleten további 1, illetve 2 ágyas szobák is elkészültek, saját vizesblokkal, közös teakonyhával, mosó- és szárító-helyiséggel, egy közösségi térrel. Látványosan átalakult a palotaszárny is, mely többek között a házasulandó párok lakodalmi helyszíneként szolgál, de számos más rendezvénynek is helyet adhat a jövőben. A felújított István Király Étterem a vár keleti szárnyában található: a vendégek két keresztboltozatos helyiségben foglalhatnak helyet, ami 20-20 fő befogadására alkalmas. Újjáéledt a vár legkülönlegesebb helyszíne az ispotály is, ahol régen a bencések zarándokokat, szegényeket gyógyítottak. Az érdeklődők itt megismerkedhetnek gyógynövényekkel, sőt, korabeli receptek alapján ők maguk is összeállíthatnak keverékeket - akár porítottat, akár kenőcsöt.
Ugyanott illat- és sókamra is fogadja a látogatókat. Az ilyen helyiségek a bencések idejében egyrészt a különböző illóolajok légutakba jutását szolgálták, másrészt különböző légúti betegségek (pl. allergia, tüdőasztma) gyógyítására is alkalmasak voltak. A várudvar úgyszintén átalakult: pl. gyógynövénykertet alakítottak ki, és megépült a Hodály elnevezésű rendezvényhelyszín. Az alatta berendezett kőtár pedig egész évben látogatható lesz. Az udvar látványos helyszíne még a kovácsműhely, ahol bemutatják a kovácsmesterség hajdanvolt eszközeit. Tőle egy lépésre megtekinthető a füstöskonyha, mely a korabeli ételeket, főzési szokásokat hivatott megismertetni a látogatókkal.

Zádori János polgármester így nyilatkozott a fejlesztésről: - Pécsvárad város és a Zengő-vidék legkiemelkedőbb épített öröksége és látványossága a pécsváradi erődített monostor, azaz a vár. A benne kialakított múzeumot, szállodát és éttermet már 4 éve az önkormányzat üzemelteti. A műemlék-együttes korábbi műszaki és infrastrukturális állapota erősen korlátozta a turisztikai és kulturális célú hasznosítás lehetőségeit. A muzeális és örökségvédelmi hatóságokkal együttműködve most olyan állapotokat alakítottunk ki, mely méltó körülményeket biztosít a magyar állam- és egyházalapítás emlékhelyét felkereső vendégeknek. Külön öröm, hogy mindezt az alapító oklevél 1000 éves évfordulójára sikerült elérni. - olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop