Mellár mozgalma is gyúr már az őszi választásra

2019. január 3. 16:52 2019. jan. 3. 16:52

Megkezdte a 2019-es önkormányzati választásokra való felkészülést a Mindenki Pécsért Mozgalom és Egyesület - közölte annak életrehívója, dr. Mellár Tamás csütörtök délután.

Az áprilisi választások során Csizi Pétert megverő, és ezáltal a parlamentbe kerülő Mellár sajtóközleményben számolt be az évindításról.

"A Mozgalom célja, hogy markáns változás legyen Pécs város vezetésében egy fenntartható fejlődésű, élhető város érdekében. A változást csak közösen tudjuk elérni, ezért szükséges, hogy együttműködve, csupán egy ellenzéki képviselőjelölt és csak egy polgármesterjelölt álljon a Fidesz, illetve az összefogáson kívüli jelölttel szemben."

- írta a Párbeszéd frakciójában ülő politikus. Hozzáátette, az elmúlt hetekben lefolytatott egyeztetésen részt vett pártok helyi, regionális vezetői (MOMENTUM, MSZP, MOMA, DK, PÁRBESZÉD, LMP) és civil szervezetek egyetértettek a közös célban, és együttműködési szándékukat fejezték ki.

A megbeszéléseken körvonalazódott az az eljárásrendszer, ami alapján a jelölt-jelöltekből az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt kerül kiválasztásra az egyéni körzetekben és a polgármesteri posztra. A szabályrendszer véglegesítése csak közös megegyezéssel jöhet létre, amin jelenleg a résztvevők külön-külön és együtt is dolgoznak.

A kiválasztásra vonatkozó végleges szabályrendszer január közepére készül el, és ezt követően alakul meg az a Választási Bizottság, amelybe minden jelölő szervezet egy tagot delegál, és amely konszenzusos alapon választja ki a legesélyesebb jelölteket - áll a közleményben. A kommüniké szerint január második felétől február végéig várják a képviselőjelöltek és a polgármesterjelölt személyére vonatkozó javaslatokat, jelentkezéseket.

Vannak már jelentkezők a bársonyszékre

Páva Zsolt kihívójaként hivatalosan karácsony előtt jelentkezett be Péterffy Attila (nem hivatalosan pedig már korábban forgott a neve e téma kapcsán a helyi sajtóban).

A Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgatója a Szabad Pécsnek adott interjújában azt mondta, minden olyan politikai párttal vagy civil szervezettel és minden pécsivel együttműködik, akik tenni szeretnének Pécs talpraállításáért. Hozzátette, már komoly tárgyalások zajlanak, melyek jó úton haladnak ahhoz, hogy kialakuljon mögötte a széleskörű politikai támogatás. A cikk szerint Péterffy a fejleményekről januárban beszél majd.

Az Összefogás Pécsért Egyesület is január 3-án tartott évindítót, melyen azt ecsetelték, miért is kiváló pécsi polgármesternek Kővári János, aki korábban négy évet lehúzott országgyűlési képviselőként a Fidesz-frakcióban. Kővári is széles bázis összeállására apellál: teljes civil és politikai összefogást szeretne az őszi önkormányzati választásokra.