Mélyponton a pécsi vendéglátósok - Végleg bezárni nem akarnak, de így már nem sokáig bírják

2021. január 29. 08:41 2021. jan. 29. 08:41

Mint ahogyan azt néhány nappal ezelőtt a Pécsi STOP is megírta hatalmas bajban vannak a vendéglátósok az ország minden területén. A korlátozások értelmében ugyanis nem nyithatnak ki, a házhozszállítás és az elviteles opció pedig vajmi kevés bevételt termel a számukra, sőt vannak akik ezzel az alternatívával sem tudnak élni, a kormánytól kapott bértámogatás pedig nagyon kevés. 

Több vendéglátós is talán abban bízott, hogy február elején jöhet a változás, ám a kormányinfón kiderült: március 1-ig biztosan marad a szigor vagyis addig a vendéglátó egységek sem nyithatnak ki. Mit is jelent ez példának okán a pécsi vendéglátósokra nézve? Minél később lehet újranyitni annál többen fogják feladni a következő hetekben, illetve hónapokban, sőt már van is olyan vendéglátó egység, amelyik végleg bezárt: ilyen a 100 éves borozó, de üzemeltetőt váltott a Balkán Bisztró és az Eleven is. 

Bár a vendéglátósok egy része a tavasszal keletkezett veszteségeit a nyári szezonban csökkenteni tudta, de arra nem volt lehetőség, hogy tartalékokat is képezzen, amikor pedig jött a novemberi bezárás, akkor kezdődött a következő lejtmenet, a  bevételeket pedig a házhozszállítás és az elvitel sem tudta pótolni.

Mindeközben a kormány 50 százalékos bértámogatást nyújt azokra a munkavállalókra, akiket a korlátozásokkal sújtott munkáltató nem küld el, ám ez ebben az időszakban lássuk be, sajnos nagyon kevés. A vendéglátósok jelentős része bízott abban, hogy most közel három hónap után, február elején tényleg kinyithatnak, ám a hét közepén a kormányinfón kiderült, március 1-ig marad a a szigor, ám ekkor jogosan merül fel két kérdés: meglépik-e a beharangozott tömeges nyitást a vendéglátósok, illetve meddig lehet így fennmaradni? 

Lapunk megkeresésére a napokban Lajtman Klaudia pécsi Purrfect Cat Cafe tulajdonosa mondta el, hogy ő semmiféle támogatást nem kapott a kormánytól, ugyanis egyéni vállalkozóként üzemelteti a Rákóczi úton található cicás kávézót, így a helyzetén ez sem segített. Úgy véli a tavaly tavaszi intézkedések valamivel jobbak voltak, támogatták az egyéni vállalkozókat, így azt az időszakot könnyebben vészelték át, mint a mostanit. 

A kávézó tulajdonosa megkeresésünkre azt is elmondta, hogy:

"Én már kezdem feladni, a legrosszabb a bizonytalanság, és az, hogy nem tudod mire készülj. Hogy hónapról hónapra reménykedsz, majd jön a hír és pofára esel újra, a kiadásaid meg ugyanúgy megvannak. Nyilván lehetne kiszállítással dolgozni, de egy kávézó esetében nagy kérdés, hogy lenne e rá igény, vagy megérné-e, vagy mégis mit szállítsunk ki? Az elvitel is működhet, de naponta tudsz e abból annyi bevételhez jutni, hogy az minden költséget fedezzen? Sok esetben nem, és ezért is vagyunk zárva és nem élünk ezen lehetőségekkel. Ha tovább marad ez a helyzet, szerintem maximum a Február amit ki lehet még így bírni, de mi már nagyon mínuszosak vagyunk. Úgyhogy Én azt mondom, hogy ha nagyon muszáj, akkor még 1 hónap. Az egésznek a lelki oldala az ami a legnehezebb, amiért dolgoztál évekig, amiért tanultál azt nem akarod, hogy tönkre menjen."

 

- mesélte Lajtman Klaudia. 

Lapunk arról is kérdezte a kávézó tulaját, hogy miként vélekedik a megmozdulásról, ami tömeges nyitást tervez február 1-jére, ennek kapcsán elmondta, teljes mértékig támogatja és egyetért, de ő maga nem szeretne kinyitni, mert fél, hogy a kormány retorziója őt is utoléri és az végleges bezárást vonna maga után. 

"Én sem értem, hogy a vendéglátóhelyek miben mások, mint a tömött bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok, vagy tömegközlekedési járművek?" 

A Pécsmának Felcser Dávid, a Reggeli és a Nappali egyik vezetője elmondta, hogy a Nappali a járványügyi kormányrendelet értelmében teljesen zárva van, ám a Reggeliből a házhoszállítással van némi bevételük, de az szinte minimális. 

– Valamennyi így bepötyög, de nem is tudom, hogy minek nevezzem ezt. Mondjuk úgy, hogy valamennyivel csökkenti a veszteségünket, de nagyon kevéssel. Szerintem még maximum talán két hónapig kihúzzuk, de aztán annyi – mondta a lapnak. Emellett a lapnak arról is beszélt, hogy a a kormány által nyújtott 50 százalékos bértámogatás, amit munkavállalóik után kapnak, valamennyit számít ugyan, de nem sokat: úgy, hogy gyakorlatilag nincs bevételük, a bértámogatás is csak a veszteségüket csökkenti. 

A napokban körüljárta a médiát a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének levele, melyből arra lehet következtetni, hogy pünkösd előtt biztosan nem lesz nyitás. Ezt a kormány később rémhírnek nevezte, ennek ellenére sokan látnak a dátumban realitást, Felcser Dávid szerint ez azonban már késő. 

- Az már túl lenne azon, amit mi a saját tartalékunkból meg tudnánk oldani. Ráadásul a Reggeli akkor tud igazán működni, ha csúcsra van járatva. Az, hogy ha megint kizárólag csak a teraszon lehet majd üldögélni, az szintén csak a hiányt csökkentheti – mondta a lapnak. 

Felcser Dávid tovább azt is elmondta, hogy nem szeretnének végleg bezárni, ám ebben a formában nagyjából két hónapig húzzák még. Tehát nagyjából két hónapig tudják fizetni dolgozóikat, viszont utána sem bocsátanának el senkit, inkább „valamilyen külső forrást” keresnének majd a helyzet megoldására, amit később fizetnek vissza.  

- Azért egy tíz év alatt összerakott biznisz, amit szeretünk csinálni, szerintem jól is csináljuk, ezért eldobni nem szeretnénk. Most mélyen benyúlunk a pénztárcánkba és próbáljuk a felszínen tartani, és reméljük, hogy minél előbb újra dolgozhatunk – árulta el. 

A Pécsma egyébként több vendéglátóst is megszólaltatott a témában, a teljes cikket itt lehet elolvasni. 

Az pedig, hogy a február 1-jére tervezett tömeges nyitás megvalósul-e kiderül két nap múlva. A Tömeges Nyitás Facebook oldalon jelenleg is tart a szerveződés, ám hogy azok közül, akik visszajelezték szándékukat, hányan merik meg is tenni mindezt, azt egyelőre még csak megjósolni sem lehet. 

Címlapkép: Illusztráció