"Mire megy ki a játék?" - ZSÖK- és színházügyben kérdezte Káslert Tóth Bertalan"

2020. április 17. 10:06 2020. ápr. 17. 10:06

"Mire megy ki a játék?" címmel írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez Tóth Bertalan, az MSZP elnöke annak kapcsán, hogy Péterffy Attila polgármester a csütörtöki online városinfón arról beszélt, úgy látja, a kormány arra próbálja presszionálni az önkormányzatot, hogy a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatásáért cserébe a város játssza át a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t az államnak.

"Nem vitatom, hogy a rendkívüli helyzet nyilvánvalóan rendkívüli leterheltséget okoz az Ön által irányított minisztériumnak is, és látjuk, hogy a Fekete Péter kulturális államtitkár által felügyelt ágazatban is jelentős feszültségek keletkeztek a tárca különböző javaslatai, intézkedései miatt. Mindez azonban nem jelenthet mentséget arra, hogy a minisztériumban hónapok alatt sem jut idő és energia érvényes és hatályos szerződéses kötelezettségek teljesítésére, illetve döntések meghozatalára" - kezdődik az írásbeli kérdés.

Tóth rámutat, a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. nemzeti minősítésű szervezet, 2021. december 31-ig hatályos előadó-művészeti közszolgáltatási szerződést kötött a magyar állammal, ennek értelmében művészeti és működési támogatásra jogosult. 

A pécsi önkormányzat 2020. január 27-én kérelemmel fordult a kormányhoz a színház közös működtetése érdekében, a város 2020-ban 270 millió önkormányzati támogatást irányzott elő, de Tóth úgy tudja, e levélre még mindig nem érkezett válasz. Emlékeztetett, 2019-ben a város 317 milliót adott a színháznak, az államtól pedig 527 millió érkezett.

A pécsi politikus ezután rátért a ZSÖK ügyére. Mint írta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pécsi önkormányzat 2016. június 27-én 10 évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében a Modern Városok Program keretében a kormány többlettámogatást biztosít a városnak a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében. 

A megállapodás részletezi 2025-ig éves lebontásban a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetésének, valamint a Pannon Filharmonikusok által ellátott kulturális feladatok megvalósításának az állam és az önkormányzat által történő közös finanszírozása ütemezését.

2020-ra a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetésére az önkormányzaton keresztül a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. számára 1,508 milliárd forint állami és 200 millió forint városi támogatást állapítottak meg, a Pannon Filharmonikusok Pécs Nonprofit Kft. részére 412 millió forint állami és 150 millió forint önkormányzati támogatást irányoztak elő a felek. 

Az állami támogatásért az önkormányzatnak és az EMMI-nek évente kell szerződnie egymással. Az önkormányzat megkötötte a támogatási szerződéseket a ZSÖK-kel és a Pannon Filharmonikusokkal 2020-ra nézve, 2020. január 22-én pedig elküldte a minisztériumnak a szerződéstervezettel kapcsolatos észrevételeit. Tóth Bertalan úgy tudja, a szerződés megkötésével kapcsolatos egyeztetési folyamatok 2020. január 22. napja óta állnak, ugyanis az EMMI lassan három hónapja nem válaszolt az önkormányzatnak.

"Úgy gondolom, hogy az Ön által irányított minisztérium kivételezett helyzetbe hozza a pécsi önkormányzatot, mert – ugyancsak a hozzám eljutott hírek szerint – egyedül a pécsi kulturális intézmények állami finanszírozására irányuló szerződéses kötelezettségeit nem teljesítette maradéktalanul a minisztérium. Ezek után nem csoda, ha egyesek a minisztérium rosszhiszeműségéről, zsarolásáról és a kormánypártok önkormányzati választásokon elszenvedett veresége miatti pitiáner bosszújáról kezdenek beszélni"

- írta Tóth Káslernek, hozzátéve, az alábbi kérdésekre várja a választ:

  • Miért nem válaszol közel három hónapja a pécsi önkormányzat fentebb hivatkozott leveleire?
  • Mikor dönt végre az EMMI a Pécsi Nemzeti Színházat érintő támogatási kérelemről?
  • Mikor fogja végre aláírni és kifizetni a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében létrejött Együttműködési megállapodás alapján vállalt kötelezettsége alapján a 2020. évi támogatási szerződést?
  • Ugye az csak rosszindulatú pletyka, hogy arra játszik a kormányzat, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatásának visszatartásával kikényszerítse ki a Zsolnay Örökségvédelmi Központ állam részére történő átadását?
Forrás: Pécsi STOP