Mohácsi kisajátítás: visszakapja a házát nő, csak az közben rommá ázott

2019. június 4. 10:58

Az ügyészség keményen rálépett a láthatóan egy ütemre mozgó kormányhivatalra és mohácsi önkormányzatra annak a nőnek az ügyében, akinek a házát a megújuló piac miatt akarták kisajátítani. A jó hír, hogy mindent azért mégsem lehet, még Mohácson sem, a rossz, hogy a porta tövébe felhúzott betonfal miatt tönkreázhatott a melléképület – a történetnek nincs vége.

A Mérce nyomán foglalkoztunk először annak az idős mohácsi nőnek az ügyével, akit a szomszédjában uniós százmilliókból megújuló piac miatt akartak kitenni az otthonából.

Majd mi is áttekintettük az ügy dokumentumait. Ezekből az körvonalazódott, hogy bár az idő múlásával változni látszott a pontos ok és cél, de mindenképpen nagyon kellett a mohácsi önkormányzatnak és az azt vezető polgármesternek, Szekó Józsefnek a piaccal szomszédos ingatlan, az idős nő háza. Kitaláltak rá egy vételárat, és amikor a nő ennyiért nem adta el – a pénzből Mohácson aligha lehet ma már értelmes ingatlant venni -, akkor ugyanezért az összegért elkezdték kisajátítani.

Korábbi cikkünkben felvázoltuk, hogy micsoda teperés ment az önkormányzatnál: sebtiben módosították az építési szabályzatot, és olyan érvelés ment a polgármester részéről a kormányhivatal felé, hogy csak na. Egy alkalommal azzal indokolta a kisajátítást, hogy „álláspontom szerint a közérdekű cél megvalósítására kizárólag az adott ingatlanon kerülhet sor, mert a hatályos építési szabályzat arra azt megjelöli”, de abban sem volt az idő múlásával koherens Szekóék érvelése, hogy pontosan mire is kell az ingatlan.

Mit ad Isten, ennek ellenére sikerült az önkormányzatnak a kormányhivatalnál végigvinnie a kisajátítást, az idős nőre végül rá is törték az ajtót.

Ám itt lépett be a történetbe Németh Imre, Szekó egyszemélyes, ám annál hangosabb ellenzéke, és feljelentést tett az ügyben. Mégpedig sikeresen.

A Mérce cikke szerint a Baranya Megyei Főügyészség visszavonatta a Baranya Megyei Kormányhivatallal a kisajátítási határozatot. A cikk szerint a megyei főügyészség levelében így fogalmazott:

"Felhívásunkban indítványoztuk, hogy a közigazgatási hivatal a kisajátítást elrendelő határozatát vonja vissza, az erre vonatkozó kérelmet utasítsa el, egyúttal intézkedjék a kisajátítást kérő tulajdonjogának törlése és határozata végrehajtásának felfüggesztése iránt."

Lapunk megtudta, az ügyészség szerint törvénysértő volt a megyei kormányhivatal határozata a kisajátításról, de már eleve a mohácsi önkormányzat sem adott át minden iratot a kormányhivatal felé, amely a hiányos dokumentumok ellenére hozta meg a határozatot a kisajátításról. (Amint azt korábban megírtuk: egy dokumentumból kiderült például, hogy a kormányhivatal szakértője még csak nem is járt az ingatlanban.)

Itt a boldog vég, az idős nő visszakapja a házát, minden remek – gondolhatnánk. De mégse, mivel a piac a szó legszorosabb értelmében az ingatlan tövébe épített betonfala és az elmúlt hetek esőzései feltehetően megtették a magukét. Az önkormányzat által kiszemelt ingatlan vályog melléképülete ma így néz ki:

És tegyük hozzá: nem tudjuk, előtte milyen állapotban volt, de ha megnézzük, milyen távolságra építették tőle a piac betonfalát, akkor azért nem lesz min csodálkozni:

A Pécsi STOP megkeresésére a házáért harcoló asszony elmondta: ezt nem fogja annyiban hagyni, és pert indít a kártérítésért.

Forrás: pecsistop.hu