Mohácson már a jegyző kéri, hogy menjenek szavazni az emberek

2019. október 3. 11:10 2019. okt. 3. 11:10

A busó fővárosban Szekó József polgármester halála után egyetlen szocialista jelölt maradt a városvezetői posztra, ez pedig a Fidesznek nem tetszik. Már a városi jegyző is arra kéri a lakosokat, hogy október 13-án menjenek el szavazni.

Mint ismert, szeptember 27-én látott napvilágot a hír, hogy a Mohácsot 1998 óta fideszes polgármesterként vezető Szekó József elhunyt. Az október 13-ai önkormányzati választáson Szekó József ellenében az ellenzék Csorbai Ferencet jelölte a polgármesteri posztra. A törvényi határidő okán a Fidesz már nem állíthat újabb jelöltet, így Csorbai akár egy szavazattal is megnyerheti a polgármesteri posztot a busó fővárosban.

Ez természetesen nem tetszik a kormánypártiaknak, a hozzájuk hű MohácsiÚjság.hu már Szekó halálának napján megkereste az MSZP-s polgármesterjelöltet, hogy visszalép-e a jelöltségtől (ebben az esetben ugyanis csak képviselőtestületet választana a város október 13-án, a polgármesterre pedig pár hónappal később egy időközi választáson szavaznának a választók). 

Két nappal később már arról írt a lap, hogy ha Csorbai nem lép vissza, akkor ugyan ő lesz a polgármester Mohácson, ám nem sokáig, ugyanis borítékolható, hogy a képviselőtestületben fideszes többség lesz, akik az első adandó - ez a választást követő hat hónap után lehetséges - alkalommal feloszlatják a testületet, ami miatt új választást kell kiírni. Ebben a cikkben arra is kitért a szerző, hogy az is előfordulhat, hogy a Fideszre szavazók nem mennek el voksolni, így aztán még a végén a testületben is balliberális túlsúly jön létre. 

Arról is volt cikk ugyanezen lapban, hogy az ellenzéki helyi jelöltek arról adtak ki közleményt, hogy abban bíznak, a polgármesterjelöltjük a "tisztesség jegyében és a demokratikus választások érdekében visszalép" a jelöltségtől. (Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy mikor 2014-ben az önkormányzati választás előtti éjszaka tragikus balesetben elhunyt az ellenzék alcsútdobozi polgármesterjelöltje, ott a fideszes jelölt nyert a választáson, mert nem lépett vissza - a szerk.) Jelen állás szerint az MSZP helyi szervezete fogja meghozni a döntést az esetleges visszalépésről Szekó József október 5-ei temetése után.

Olybá tűnik azonban, hogy Mohácson lecsökkent a kormányoldal választási kedve, legalábbi nem lehet másra következtetni nagyon abból, hogy a város Facebook-oldalán a városi jegyző buzdít arra mindenkit, hogy menjenek el október 13-án szavazni. (A városi jegyző munkáltatója a polgármester már pár éve egy korábbi törvényváltoztatás miatt.)

"MENJÜNK EL SZAVAZNI OKTÓBER 13-ÁN!
Felhívás Mohács város választópolgáraihoz.

Magyarország Alaptörvénye akként rendelkezik az Alapvetések F.) cikkében, hogy: „Magyarország területe fővárosra, megyékre, városokra és községekre tagozódik. A község, a város, a főváros és kerületei, valamint a megye választópolgárainak közösségét megilleti az önkormányzás joga.”

Az önkormányzás joga a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott helyi közösség (a település választópolgárainak közössége) függetlenül működik, és saját ügyeiben önálló döntési jogosultsággal rendelkezik.

Szintén az Alaptörvény Alapvetés B.) cikkének (3) és (4) bekezdésében akként rendelkezik, hogy „A közhatalom forrása a nép. A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.”

Annak érdekében, hogy a Köztársasági Elnök Úr által 2019. október 13-ára kitűzött helyhatósági (polgármester, települési képviselő, megyei önkormányzati képviselő) választásokon a képviselő-testület Mohácson is megalakulhasson, elengedhetetlenül fontos, hogy a fentiekben rögzített, alkotmányos alapjogával minden mohácsi választópolgár éljen, azaz mindenki menjen el október 13-án szavazni.

Dr. Kovács Mirella
Mohács Város Jegyzője
Mohácsi Helyi Választási Iroda Vezetője"

 

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP