Múzeumutca Plusz: fesztivállal indul a július Pécsett

2021. június 28. 15:26 2021. jún. 28. 15:26

A turistáknak és a pécsieknek is tartogat érdekességet a Múzeumutca Plusz rendezvénysorozat, amit július 1. és 4. között tartanak a Káptalan utcában. Az idei első pécsi fesztivál valóban színvonalasnak ígérkezik: lesznek koncertek, irodalmi estek, gourmet piknik, valamint családi és kézműves programok. A rendezvény részleteiről ma tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Valódi városi összefogás áll a Múzeumutca Plusz mögött, aminek az eredményeként gazdag programkínálat várja az érdeklődőket – fogalmazta meg Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere. Hozzátette, kevésbé ismert helyszíneket ismerhetnek meg a fesztivál látogatói, akik a rendezvény négy napján új és új programokkal találkozhatnak, és igazán jól érezhetik majd magukat.

 

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere

Négy nap alatt négy stílusirányzat képviselői adnak koncertet a Káptalan kertben, ahol igazi különlegességek is lesznek. Így például közös koncertet ad a Bohemian Betyars és a Parno Graszt, egyszerre 12 zenész áll majd a színpadon, és egy év késéssel megtartja jubileumi koncertjét az Irie Maffia. Rajtuk kívül a Follow The Flow és a Rudán Joe Band lép majd színpadra. Ez a négy koncert lesz belépődíjas, a többi rendezvény ingyenes. A közelben lakók nyugalma érdekében a nagykoncertek este 8 órakor kezdődnek és 22 óráig befejeződnek, az egyes napok programjai pedig éjfélig tartanak majd – foglalta össze Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turisztikai osztályvezetője.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A progresszív pécsi vendéglátás képviselőit hívtuk el az immár negyedik alkalommal megszervezett Pécsi Szelet Gourmet Piknikre, összesen 42 vendéglátós kínálja majd fogásait, illetve italait a hétvégén. Célunk, hogy újra összehozzuk a fogyasztókat a vendéglátókkal, és megmutassuk, hogy milyen gasztronómiai értékekkel rendelkezünk a térségben. Nemcsak a városba érkező turistáknak, hanem a pécsieknek is szeretnénk bemutatkozni, hiszen ők azok, akik az év minden napján a vendégeink lehetnek, és jó lenne, ha visszaszoknának a pécsi éttermekre – mondta el Teleky Zoltán, a Pécsi Szelet egyik ötletgazdája.  

 

Önálló programsorozattal készül a múzeum

 

A Janus Pannonius Múzeum nemcsak befogadó helyszínként, hanem önálló programsorral járul hozzá a Múzeum Utca Plusz sikeréhez. Lesznek tárlatvezetések a Zsolnay Múzeumban (július 1-2.), interaktív régészeti ismeretterjesztés a Múzeumpedagógiai élménysátorban, emellett kerekasztal-beszélgetéseken szerezhetünk érdekes háttérinformációkat a mohácsi csatatérkutatás vitás kérdéseiről, a bonyhádi zománctelepen (1967–1972) készült alkotások jelentőségéről.

Ez is érdekelhet: Mellár szerint aki nem ért vele egyet, az inkább lépjen ki az egyesületből

Egy másik fórumon arról esik majd szó, hogy az űrkutatás milyen inspirációt jelentett Victor Vasarely (1906–1997) művészetében. Amúgy is érdemes lesz a Vasarely Múzeum udvarán sétálni, mert a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatói a kültéri installációt építenek a múzeum előkertjében. Az alkotók elképzelése szerint az installáció célja, hogy a nézőt aktív részvételre serkentse: a térillúzió és a varázslatos színhatás csak a szemlélő mozgásával fedi fel magát. Az ünnepélyes átadás július 1-jén 16:00 órakor lesz.

 

A Múzeum Utca Pluszon bőven lesz lehetőség a kézműveskedésre is: alkothatunk különféle használati- és dísztárgyakat, részt vehetünk a CaraWonga op-art workshopon vagy varrhatunk Vasarely-ihlette zebrát.

 

Színes programkavalkád a Zsolnay Örökségkezelő jóvoltából

 

A WakeUp 1230 előadása a supergroup első élő koncertje lesz! A banda mind a 4 tagja más-más zenekarból érkezik és a backstage-ek barátsága köti össze őket.

 

A Klasszik Lasszó létrejötte egy véletlennek köszönhető: Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar zenészeivel kiegészülve egy műsorába meghívta vendégnek Kemény Zsófi költőt és Vitáris Ivánt, akit az Ivan & The Parazolból ismerhet a közönség. Később csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan ütőshangszerekkel a Mary Popkids zenekarból. A vendégség hosszúnak bizonyult. A ház urai nem tudták hazaküldeni a vendégeket, azok meg nem akartak továbbállni. Ebből jött létre az alkalmi alkotócsoport, ami jelen műsorában egy western történetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi és miért történik velünk.

Sokan talán nem tudják, hogy Ady Endre leplezetlenül, saját korában botrányos módon beszélt a testi szerelemről. Ebbe az erotikus, pajzán költői világba vezeti be az érdeklődőket Balla Eszter és Kamarás Iván a bAdy 18+ programon.

Szeretnéd, ha a pécsi Tv-torony a szobádban világítana? A Design liget– kreatív alkotótér és művészpiacon megtalálod többek között a Tv-torony kicsinyített mását, amelyik épp olyan színváltásokra képes, mint az igazi. A vásáron megtalálható többek között a pécsi napszemüvegmárka, amely kézműves technológiával készül, vásárolhatunk izlandi zuzmóból készült alkotásokat vagy újrahasznosított bicikligumiból gyártott kiegészítőket is!

 

A Múzeumutca Plusz Pécs város önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Janus Pannonius Múzeum, és a Pécsi Szelet együttműködésében jött létre.

 

 

Részletes program, még több Pécsiség, szállás- és gasztroajánlatok egész nyárra a https://pecsnyitva.hu/muzeumutca/ oldalon.

 

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata