Olyan szervezet osztott élelmiszercsomagot Komlón, amelynek a vezetője volt a fideszes jelölt

2019. november 4. 14:17 2019. nov. 4. 14:17

Pont abban a választókörzetben ismétlik meg a választást Komlón, ahol a fideszes jelölt osztott élelmiszert úgy egy egyesületen keresztül, hogy azt egyébként a pártoktól függetlenül működő Élelmiszerbanktól kapták a rászorulók megsegítésére. Az Élelmiszerbank felfügesztette az élelmiszerek kiosztását a megismételt választás miatt, és vizsgálatot indított.

Az Átlátszó cikke szerint Komlón az 5-ös számú egyéni választókerület 13-as szavazókörében november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati választást az ellenzék beadványa nyomán. Az ellenzék szerint ugyanis ebben a szavazókörben 10-12 ember mintegy száz embert kísért be a választás napján a szavazófülkékbe, mert azt hangoztatták, hogy rokonaik és hogy segítik őket a szavazáson. A szavazóköri delegáltak ezeket a "segítőket" a Fidesszel együtt mozgó Lungo Drom roma egyesület rendszeresen adományokat osztó emberei voltak. 

A szavazókörben magas volt a részvételi arány (pár óra alatt 260 fő jelent meg az oda tartozó 1206 szavazóból), a komlói független 7300.hu-val többek is azt közölték (ottani delegáltak és helyi lakosok), hogy már reggel hatkor csoportosan terelték be az embereket szavazni, voltak, akiknek papírra volt írva, hogy kire is kell szavazni, és azt is emlegették, hogy mi lesz, ha nem erre a jelöltre voksolnak: kimaradnak az adományosztásból. Arról is lehetett hallani, hogy pénzt adtak a szavazatokért.

Az Átlátszó ennek az adományosztásos szálnak járt utána, és cikkükből az derült ki, hogy a nonprofit Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Élelmiszerbank) évek óta adja rászorulóknak az üzletláncoktól begyűjtött élelmiszerfelesleget. A kiosztást partnerszervezeteken keresztül végzik, amelyek szintén nonprofit alapon állnak az ügyhöz. 

Komlón a családsegítő szolgálat vett részt az élelmiszerek kiosztásában, ám azt egy idő után - infrastruktúra és erőforráshiány miatt - átadták azt a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesületnek.

"Az Átlátszónak nyilatkozó helybéliek szerint az adományosztás azóta nem rászorultság alapján történik: azok kapják az élelmiszert, akik jóban vannak az egyesület vezetőivel, és nem azok, akiknek valóban szüksége lenne rá. A panaszok szerint a húsárut, a szalámikat, a jobb gyümölcsöket és az édességet szinte soha nem osztják szét, csak a zöldséget, tésztát, egyéb élelmiszert. Volt alkalom, amikor a pékárut nem osztották ki időben, így az megpenészesedett – azzal fűtöttek, hogy eltüntessék a melléfogás nyomait"

- olvasható a cikkben.

Összefonódás

Az Átlátszó olyanról is értesült, hogy a választás idején az egyesületi vezetők megfenyegették az adományosztásban részesülteket, hogy ha nem jól szavaznak, akkor kimaradnak a további osztásokból. Olyan is előfordult, hogy belegyezésük ellenére fotózták le az adományokban részesülőket, illetve olyan eset is előfordult, hogy fotózás után a zacskóban található élelmiszerek felét visszavették. 

Az adományok kiosztását többször is autóból adták ki a rászorulóknak, nem pedig az egyesületi helyiségből, és a lap szerint sokak az adományokról úgy tudták, hogy azt a Fekete Láng egyesület adta, nem pedig az Élelmiszerbank. A Fekete Láng vezetője egyébként Orsós Ferenc "Gogen", aki az önkormányzati választáson a körzetben a Fidesz és a Lungo Drom közös jelöltje volt - és aki fölényes győzelmet aratott a körzetben.

Orsós a lap szerint júliustól volt a Fidesz jelöltje az 5-ös választókerületben - akkor mutatták be -, ezért megkeresték, hogy politikusként miért osztogatott élelmiszercsomagokat. Orsós erre azt felelte, hogy ő szeptembertől lett jelölt.

Orsós, aki egyben a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a további kérdésekre elmondta, a családsegítőtől származó adatbázis alapján osztották ki az élelmiszereket. Azt a tényt pedig, hogy az élelmiszerek az Élelmiszerbanktól származnak, azt jól láthatóan plakátolták ki. 

A lap ugyanakkor megnézte Orsós közösségi oldalaira feltöltött fényképeit - amelyek közül sok az élelmiszerosztásokat mutatja az elmúlt hónapokból - és ott egyszer sem lett leírva, hogy honnan is érkeztek az adományok. De ugyanakkor Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő és Polics József fideszes polgármester felé volt hálálkodásnak nyoma a Facebookon. 

Az Élelmiszerbank ugyanis a választások előtt mindig felfüggeszti az adományok kiosztását, hogy ezzel ne lehessen visszaélni. Orsós ugyanakkor azt magyarázta az Átlátszónak, hogy pont ő volt az, aki megnyugtatta az embereket, hogy ez a szokás, de lesz újra adományosztás. Azt is állította, hogy semmilyen adományt nem tartottak vissza soha, mindenkinek kiosztottak mindent. 

Az Átlátszó megkereste a komlói önkormányzatot is, ahonnan Polics József polgármester - akinek még nem jogerős a tisztsége a megismételt választás miatt - azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nem volt ráhatása arra, hogy az élelmiszerbank kivel köt együttműködést. 

A lap szerint ugyanis Komlón azt hallani, hogy az adományosztást rosszindulatú emberek állíttatták le két héttel a választás előtt és most a megismételt választás miatt (Polics erről úgy nyilatkozott, hogy "alaptalan vádaknak köszönhetően már másodszor két hétre szünetel az élelmiszerbanki ellátás"). 

Az Átlátszó megkereste az Élelmiszerbankot, amelynek elnöke, Cseh Balázs elmondta, értesültek a komlói problémákról, sőt, a város mindig a "nehezebb esetek" közé tartozott. 

"A komlói esettel kapcsolatban Cseh Balázs azt mondta, a panaszok kivizsgálása még folyamatban van, de az október 13-i választás előtt két héttel, és most, a megismételt szavazás előtt is felfüggesztették az adományosztást, hogy ne lehessen ezzel befolyásolni a szavazókat. Másrészt már a választások előtt megindult a panaszkezelési folyamat az esetekkel összefüggésben, aminek az eredménye az is lehet, hogy felbontják az idén áprilisban kötött megállapodást a Fekete Lánggal.

Az Élelmiszerbank ugyanis szigorúan független, politikailag semleges szervezet, így nem elfogadható számukra, hogy politikai pártok képviselői politikai célú befolyásolásra használják az élelmiszerosztást"

- olvasható a cikkben.

Ferenczy Tamás, a komlói egyesült ellenzék polgármesterjelöltje - aki 118 szavazattal kapott ki mindössze Policstól, de a megismételt választás miatt akár mégis befutó lehet, és ebben az esetben a képviselő-testületbe is akár bekerülhet még egy ellenzéki - az Átlátszónak elmondta, a jövőben meg kell oldani, hogy ismét a családsegítő oszthassa ki az adományokat, ezt az önkormányzat plusz emberekkel vagy máshogyan segítheti. 

"Az adományokra ugyanis sajnos továbbra is szükség van, így mindenki abban érdekelt, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet"

- mondta el Ferenczy a lapnak.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni - adta hírül az MTI november 4-én.

Forrás: Pécsi STOP/Átlátszó