Pécs, a megújuló város – nyilvános Péterffy Attila programja

2019. augusztus 6. 16:23 2019. aug. 6. 16:23

A mai nappal nyilvánosságra hozta programját Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt. Az félszáz oldalas részletes szakmai anyag javaslatokat, vállalásokat és konkrét cselekvési tervet tartalmaz az élet minden területére vonatkozóan a gazdaság élénkítésétől a kulturális életig, a közlekedéstől a lakhatásig, a közbiztonságtól az idegenforgalomig.

Pécsiség mindenkor - és elsőként

A pécsi polgármesteri székért aspirálók közül elsőként hozta nyilvánosságra programját Péterffy Attila. Az ellenzéki pártok teljes spektrumának támogatását bíró független pécsi polgármesterjelölt vaskos szakmai programot tett le az asztalra. Az anyag részletes helyzetelemzést tartalmaz Pécs gazdaságáról, kultúrájáról, társadalmi kérdésekről. A dokumentum az adott problémakörökre épülve bontja ki Péterffy Attila elképzeléseit és konkrét terveit azok megoldására. Amint azt a független polgármesterjelölt több alkalommal is jelzi az anyagban: programjának már most része a pécsiekkel folytatott folyamatos konzultáció eredménye, és számos helyen szerepel utalás arra, hogy a város jövőjét az itt élőkkel a lehető legszorosabb együttműködésben képzeli el.

„A tavasz folyamán 12 pontos vállalást tettem Pécs jövője érdekében. Első dolgaim egyike volt, hogy megkérdeztem a pécsieket, milyen problémákat, megoldandó feladatokat látnak városunkban. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a polgármesteri program ne valamiféle diktátum legyen, hanem a város polgáraival egyeztetett, igényeiket figyelembe vevő, velük közösen felépített válasz a kihívásokra. Ha a választók megtisztelnek bizalmukkal, a város irányításában is ugyanerre törekszem” - írja közleményében Péterffy Attila. A jelölt hozzátette: a pécsiektől rengeteg észrevételt, javaslatot kapott, így sok új és kreatív elem került be a programba. Kifejtette azt is: az anyagot közösen hirdeti meg a változást akaró ellenzéki pártokkal és civil szervezetek szövetségével.

Elszámoltatás – senki sem ússza meg

Péterffy Attila, amint azt 12 pontos Tavaszi Hadjáratában már ígérte, programjában is vállalta, hogy helyzetértékelést, átvilágítást végeztet az önkormányzat összes intézményénél és cégénél. A városra nézve hátrányos szerződéseket haladéktalanul felbontja, és egyértelműen megnevezi az egyes ügyek felelőseit.

„Egyértelművé tesszük, hogy kik vezették a várost ebbe a fizetésképtelenséggel fenyegető gazdasági állapotba. Legyenek bármely politikai oldal szereplői is” – írja a független jelölt programjában, aki egyben világossá tette azt is, hogy a károkozó, vagyonvesztést előidéző magatartások nem maradnak következmények nélkül.

Gazdaság – megbecsülni a régi, idecsábítani az új vállalkozásokat

A program tartalmaz egy alapos felmérést Pécs gazdasági állapotáról, ezt követi az anyag egyik központi eleme: a város fenntartható fejlődéséhez szükséges lépések kibontása.

A munkahelyteremtés és –megtartás érdekében már a ciklus első 12 hónapjában tervez lépéseket tenni Péterffy Attila. Ezek között szerepel a hűségprogram és növekedési adókedvezmény bevezetése helyi vállalkozásoknak, de elsődleges célként nevezte meg a vállalkozásokkal közös döntések meghozatalát is. Pontos elképzelése van a polgármesterjelöltnek arra vonatkozóan is, hogy hogyan lehet új cégeket, például pécsi vállalkozások partnereit a városba csábítani.

„Külön támogatást kell nyújtani a pécsi fiatalok és pécsi egyetemisták számára, munkahelyet teremtő tudásipari cégek számára. Kiemelt terület e tekintetben az informatikai, innovatív, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó, valamint az orvosipari és gyógyszeripari-biotechnológiai vállalatok köre” – írja programjában Péterffy Attila. A jelölt a kutatás-fejlesztés területén dolgozó akár nemzetközi cégek, tevékenységek Pécsre telepítésében és egyéb gazdasági ügyekben is fontos partnerként tekint a Pécsi Tudományegyetemre.

A program kiemelten foglalkozik nemzetközi szolgáltatóközpontok Pécsre telepítésével, fiatal pécsi vállalkozók és startupok támogatásával. A konkrét lépések között szerepel a nemzetközi szintű irodaházak építésének ösztönzése és segítése, valamint egyéb infrastrukturális fejlesztések.

Idegenforgalom: Drakula pincéje és a vallási turizmus

Ahogyan a kampány korábbi szakaszában, úgy a kidolgozott programban is jelentős helyet kapott az idegenforgalom. A tennivalókat megelőző elemzésben egyebek mellett a 2018-as, azaz a legfrissebb idegenfogalmi adóbevételekre hivatkozik a program, ami siralmas képet mutat a hasonló méretű és szerepű városokhoz képest Pécsett.

Péterffy Attila tervei között szerepel közös, összehangolt marketing kidolgozása Baranya megyével, de olyan konkrét, helyi intézkedések is, mint a fürdő-, az üzleti, a konferencia-, a vallási és a fesztiválturizmus és ezek infrastruktúráinak fejlesztése. A programban is előkerül a korábban már megfogalmazott javaslat: a Széchenyi téren fel kell tárni Vlad Tepes, azaz Drakula egykori házának pincéjét és megnyitni a látogatók előtt.

Élhető és lakható Pécs fiatalnak, idősnek és rászorulónak

Pécs megtartó ereje a magyar nagyvárosok között a leggyengébbek között van: a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt huszonkétezerrel, évente több mint hétszáz fővel vagyunk kevesebben – áll a programban. Az anyagnak ezért fontos eleme a lakhatás biztonságának megteremtése. Ennek része egy új szociális bérlakás program, fiatalok lakásprogramjának beindítása, új nyugdíjasház-projekt, de ide tartozik az óvodai-bölcsődei szolgáltatások fejlesztése is.

Zöld város: atomtemető nélkül, a pécsiekkel együtt

A polgármesterjelöltet fanyűvőként emlegetők számára különösen hasznos olvasmány lehet a program Zöld és okos Pécs című fejezete. Ebben Péterffy Attila megerősítette: amennyiben polgármesterré választják, a közeli atomtemető és uránbánya semmiképpen nem szerepelnek Pécs jövőjében. Hitet tesz programjában a polgármesterjelölt az innovatív és zöld energiák bevezetése mellett, de fontos célként jelölte meg a káros anyagok szintjét mérő hálózat bővítését és a pécsiek eddiginél alaposabb és őszintébb tájékoztatását is a levegő minőségéről.

Gyorsan bevezethető megoldásokat kínál Péterffy Attila a pécsi közlekedés színvonalának emelésére, úgymint a buszokon valóban működő WiFi, okos parkolás kialakítása a belvárosban foglaltságot jelző rendszerrel, az iskolák környékén a parkolóhelyek bővítése és gyors parkolási zónák kialakítása.

A közterületeken is gyors beavatkozásokat helyezett kilátásba Péterffy, ide értve a közterületek árnyékolását, a zöldfelületek növelését a betonozott területek rovására. Zöld lakossági mozgalmat is hirdet megválasztása esetén a jelölt, és díjat alapít a legjobb városzöldítő javaslatot tevőknek.

Pécs, a kultúra valódi városa

A program hosszan elemzi Pécs kulturális életének jelenlegi helyzetét és javaslatokat is tesz arra, hogy a város miként válhatna ismét régiós kulturális központtá. Új pécsi brand-ek kialakítását javasolja Péterffy, de törekedni fog megválasztása esetén arra is, hogy a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ nemzeti státuszt kapjon. Ha már magyar Liverpool: a program arra is tesz javaslatot, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekkel hozhatók helyzetbe a könnyűzenei élet fiatal szereplői, de városi pályázati rendszerrel minden terület fiatal művészeit támogatná.

Közbiztonság: aktív önkormányzati szerepvállalás

Péterffy Attila felfogása szerint az önkormányzatnak aktív részt kell vállalnia a város közbiztonsági helyzetének javításából. A program ide vonatkozó részében vannak a várostól függetlenül működő hatóságok felé tett javaslatok, de konkrét intézkedési tervek is a gyermekek, fiatalok és idősek biztonságának növelésére, a térfigyelő rendszer bővítésére, elektronikus segélyhívó rendszerre egyedül élőknek és modern, kiterjedtebb tájékoztatásra.

A közlekedés biztonságában főszerepe van, vagy kell, hogy legyen az önkormányzatnak. Programjában Péterffy modern, jól látható útburkolati jelek felfestését, a gyalogátkelők jobb megvilágítását, és ahogy Tavaszi Hadjáratában is: egy új technológia meghonosításával tartósan kátyúmentes Pécs létrehozását vállalta.

Sportos és nemzetközi Pécs

A program tartalmaz elképzeléseket Pécs nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére, kiaknázására, a város pozíciójának erősítésére. Saját fejezetet kapott a sport, a rekreáció, az egészségmegőrzés, az egészségügy városi szintű fejlesztése, valamint a fiatalok bevonása a közéletbe.

„Hiszem, hogy mire a felsorolt célokat teljesítettük (és persze időközben születnek újak) azt vesszük észre, hogy ismét öröm Pécsett élni és a gyermekeink, unokáink ebben a gyönyörű városban képzelik el a jövőjüket!” 

- fogalmazott Péterffy.

Forrás: Pécsi STOP