Pécs városának napja "általában mentes mindentől, amire rávetülhet a politika árnyéka"

2024. szeptember 1. 17:00 2024. szept. 1. 17:00

A város napi ünnepségsorozat részeként vasárnap délelőtt a Kodály Központ koncerttermében került sor az idei városi díjak átadására. Pécs legújabb díszpolgára Prof. Dr. Vidovszky László lett.

"1367. szeptember 1-én írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet. 1994 óta ez a nap Pécs város napja, így emlékezve erre a kiemelkedő történelmi pillanatra" - írja a PécsMa

A szeptember elseji program a megszokott módon szentmisével kezdődött, ezután kezdődött a díjátadóval egybekötött ünnepség a Kodály Központban.

A városvezető egy virtuális sétával mutatta be az elmúlt évek fejlesztéseit és eredményeit. Kiemelte a Misina Tetőpontot, amelyet a közösségi összefogás jelképének nevezett, a Meseerdőt, ami visszahozta a nevetést az egykori vidámparkba, és az új Pécsi Vásárcsarnokot, amit a bátorság és a kitartás szimbólumaként említett. Szólt a Diána téri piacról, amely a helyi közösségek bevonásával nyerte el végleges formáját, a Melinda parkról, ahol a kertvárosiak élvezhetik a friss levegőt, és a Pécs-Pogányi Repülőtérről, amely újra összeköti Pécset Európával.

Péterffy Attila a város környezeti elkötelezettségét is hangsúlyozta, kiemelve, hogy Pécs tagja lett a NetZero Cities missziónak, amely lehetőséget kínál a város számára, hogy uniós segítséggel elérje a karbonsemlegességet, és a pécsiek valódi zöld közösséggé váljanak.

Megemlítette a TÁRS-programot is, amely a lakóközösségek épületkorszerűsítését támogatja. Végül hangsúlyozta, hogy a város napi ünnepség az összes pécsi ünnepe, és ma a visszatekintés, valamint a pihenés ideje van.

A köszöntő után átadták a városi díjakat, és a meghívottak a Pécsi Balett, a Pécsi Nemzeti Színház, valamint Beck Zoli és a Pannon Filharmonikusok előadásait élvezhették.

 

Ezután már megszokott módon következett a díjátadó. A díjazottakat egy csokorba gyűjtve mutatjuk:

Pécs Díszpolgára: Prof. Dr. Vidovszky László

Vidovszky László, bár nem pécsi születésű, a zenei világ szakmai köreiben pécsiként ismert és tisztelt. A zeneszerző és zenepedagógus számos jelentős zeneművet publikált, amelyeket a világ legnevesebb zenei központjaiban is elismernek. Vidovszky a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának alapítójaként nemzetközi hírnevet szerzett az intézménynek, és professzor emeritusként 2011 óta továbbra is aktívan hozzájárul a zenei élethez. Munkásságát a személyesség, humor, rendezettség és az állandó innováció jellemzi, ami számos fiatal zeneszerző számára szolgál inspirációként.

Pécs Város Kulturális Nagydíja: Szélkiáltó zenekar

A Szélkiáltó zenekar, amely 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola hallgatóiból, elkötelezetten népszerűsíti a pécsi költők – mint Janus Pannonius és Csorba Győző – műveit. Az együttes a 'Ki mit tud?' verseny győzteseként vált ismertté, és azóta is jelentős kulturális szereplő maradt. A Magyar Televízió több filmet és sorozatot készített velük, és a pécsi Bóbita Bábszínház előadásaihoz is számos alkalommal készítettek kísérőzenét, gazdagítva ezzel Pécs kulturális életét.

További díjazottak:

  • Fonai László részére a pécsi hajléktalanellátás komplex megszervezése és a város szociális ellátórendszerének fejlesztésében nyújtott több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
  • Prof. Dr. Miseta Attila János részére az orvosképzés feltételeinek javítása, az orvos- és egészségtudományi, valamint a gyakorlatorientált képzések fejlesztése területén végzett kiemelkedő munkássága, továbbá a város és az egyetem közötti sokrétű együttműködés gyarapításában végzett eredményes közreműködésének elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
  • Sramó Gábor részére a közönségért és a közösségért hittel, odaadással megélt pályája és bábművészeti munkássága elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
  • Bíró László részére a pécsiekért végzett áldozatos és önfeláldozó munkájáért, az élethosszig tartó közösségépítő tevékenységének elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozták.
  • Gömöry János részére az évtizedeken át végzett eredményes szakmai tevékenységéért, a város épített környezetének esztétikus kialakításában való magas színvonalú közreműködésének elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozza.
  • Kosári Aurél részére Pécs kulturális örökségének megőrzésében és gyarapításában betöltött több évtizedes, meghatározó szerepe elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozták.
  • Anja Haaparanta részére a Magyar-Finn Társaság eredményes, sokszínű működtetésében betöltött elévülhetetlen érdemei, valamint a Pécs és Lahti közötti testvérvárosi kapcsolat fenntartásában tanúsított példaértékű, lelkes tevékenységének elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
  • Nagy István részére a gyermekvédelmi ellátások fejlesztése területén megvalósított elhivatott, innovatív, magas színvonalú szakmai munkája és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
  • Törteli Ildikó részére az Örömtánc „mozgalom” pécsi megteremtésében és fenntartásában végzett hiánypótló, kimagasló szakmai színvonalú, közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
  • Varga Péter Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában végzett több mint 25 éves elhivatott, magas színvonalú szakmai munkája, kiemelkedő pályafutása elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
  • Várhalmi Zsolt részére a pécsi kosárlabda sport területén végzett több évtizedes kiemelkedő sportvezetői munkássága, a kerekesszékes kosárlabda meghonosításában való szerepvállalása elismeréseként az Abay Nemes Oszkár-díjat – Pécs Város Sportdíját adományozták.
  • Flórián Judit részére Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalában végzett több évtizedes elkötelezett, precíz, közösségépítő munkavégzése elismeréseként az Aidinger János-díjat – Pécs Város Közszolgálati Díját adományozták.
  • Gyurok Ernő részére a fogyatékossággal élők közösségi életének kialakítása és támogatása, a gondoskodáspolitika oktatásában végzett több évtizedes, kiemelkedő szakmai és szakértői munkája elismeréseként a Balikó Zoltán-díjat – Pécs Város Szociális és Társadalmi Felelősségvállalás Díját adományozták.
  • Prof. Dr. Gettó Tamás és Dr. Sztranyák Gergely részére, a két alkotó egyéniség együttműködéséből született közös mű, a pécsi Vásárcsarnok épületének tervezése, megalkotása elismeréseként, megosztva a Breuer Marcell-díjat – Pécs Város Műszaki Díját adományozták.
  • Bodor Csaba részére a város lakosságának segítéséért végzett önkéntes, odaadó munkájának elismeréseként a Csikor Kálmán-díjat – Pécs Város Közbiztonsági Díját adományozták.
  • Pécsi Korisok Közössége részére a pécsi ifjúságért a jégkorcsolyázás területén folytatott önkéntes, lelkes, önzetlen, segítő tevékenységük elismeréseként a Csonka Ferenc-díjat – Pécs Város Ifjúsági Díját adományozták.
  • Molnár Géza részére a pécsi civil kulturális élet alakításában betöltött több évtizedes szerepvállalásáért, közösségteremtő munkájának elismeréseként a Csorba Győző-díjat – Pécs Város Közművelődési Díját adományozták.
  • Ritter János részére részére a régió német nemzetiségi fúvószenéjét hitelesen képviselő Ritter zenekarban végzett odaadó munkájának elismeréseként a Faluhelyi Ferenc-díjat – Pécs Város Nemzetiségi Díját adományozták.
  • A Tölösi Péter Alapítvány részére a dél-dunántúli régióból érkező, Pécsett kezelt leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek rehabilitációja területén végzett több évtizedes, odaadó, segítő munkája elismeréseként a Kalmár Rózsa-díjat – Pécs Város Humanitárius Díját adományozták.
  • Csonka Illés a részére kiváló tanulmányi- és versenyeredményeiért, valamint sporttevékenysége elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
  • Divják Deján részére a pécsi vízilabda utánpótlás sportágban nyújtott alázatos, kimagaslóan eredményes sportmunkája elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
  • Máté Lotti Luca a természettudományok területén elért kimagasló eredményei elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
  • Kozma Béla részére a pécsi szakképzés, óvodapedagógus és szociálpedagógus képzés területén végzett több évtizedes innovatív tevékenysége elismeréseként a Rajczi Péter-díjat – Pécs Város Oktatási Díját adományozták.
  • Köles Ferenc részére a pécsi színházművészeti életben játszott odaadó, magas színvonalú művészi teljesítménye elismeréseként a Victor Vasarely-díjat – Pécs Város Művészeti Díját adományozták.
  • Prof. Dr. Töröcsik Mária részére a marketing szakma területén végzett oktatási és kutatási munkája, valamint a tehetséggondozásért tett elévülhetetlen érdemei elismeréseként a Vilmos püspök-díjat – Pécs Város Tudományos Díját adományozták.
  • Böhm Gergely részére a pécsi tervezőgrafika szakért és Pécs városáért folytatott aktivitásai elismeréseként a Zsolnay Vilmos-díjat – Pécs Város Képző-és Iparművészeti Díját adományozták.

A PécsMa ünnepségről készült fotósorozatát IDE kattintva tudják megtekinteni.

Aki a nap hátralevő részének programjaira kíváncsi, az a részletek megtalálja ITT.

Ha valaki esetleg lemaradt a műsorról, akkor teljes egészében bepótolhatja:

 

 

Forrás: PécsMa