Pécsett is tüntettek a kultúra függetlensége mellett

2019. december 9. 21:27 2019. dec. 9. 21:27

A kultúrát érintő kormányzati tervek ellen tartottak egy spontán megmozdulást a baranyai megyeszékhelyen hétfő este, a demonstráción közel félszázan vettek részt. A felszólalók mindannyian a kultúra függetlenségét hangsúlyozták. 

Közel félszázan gyűltek össze Pécsen december 9-én, hétfőn este a Pécsi Nemzeti Színház előtt, hogy a kulturális törvénytervezet ellen tiltakozzanak, párhuzamosan a budapesti, Madách téri tüntetéssel

A tervezetről szóló első hírek szerint a Nemzeti Kulturális Alapot beszántották volna, azoknál a színházaknál pedig, ahol önkormányzati forrás mellett államit is felhasználnak - ez a legtöbb színházra igaz - ott az állam vétójogot kapott volna az igazgatók kinevezésére. De a függetleneket is hátrányosan érintette volna az első elképzelés. December 9-én, hétfőn aztán megjelent a törvénytervezet a Parlament honlapján, abban már az elsőként hallott hírekkel szemben több ponton finomodott az elvárás, megjelent a művészi szabadság is, mint védendő jog. Bővebben az Index cikkében lehet olvasni a tervezetről, melyről szerdán szavaz az országgyűlés.

Idézetek - Fotó: Pécsi STOP
Idézetek - Fotó: Pécsi STOP

A pécsi esemény spontán demonstráció volt, így nem voltak előre meghirdetett beszédek. Volt, aki Schilling Árpád nyílt levelét olvasta fel, más a függetleneket védő felszólalással készült, egy dédnagymama a kultúra fontosságát hangsúlyozta, egy fiatal pedig arra buzdított, hogy fogjanak össze a kultúrát fenyegető rombolás ellen. 

A Pécsi STOP a helyszínről élőben jelentkezett be, az ott készült videót itt lehet megtekinteni:

Az első demonstráció után nem sokkal később egy második is szerveződött a színház lépcsőin az eső miatt. 

Mécsesekkel demonstrálók - Fotó: Pécsi STOP

A közel kéttucatnyi jelenlévő mécseket helyezett el a lépcsőn a főbejáratnál, majd közösen azt skandálták, hogy a politikának nincs keresnivalója a színházban. 

Mécsesek a színház főbejáratának lépcsőjén - Fotó: Pécsi STOP

 

 
Forrás: Pécsi STOP