Pécsi vezénylettel indul a Nemzeti Virológiai Laboratórium

2020. június 2. 19:00 2020. jún. 2. 19:00

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont vezetésével jön létre a Nemzeti Virológiai Laboratórium, amit Jakab Ferenc pécsi professzor szervez meg és irányít majd.

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint az egyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont vezetésével jön létre a Nemzeti Virológiai Laboratórium, az új intézményt Jakab Ferenc pécsi professzor fog szervezni és irányítani.

Erről a közlemény szerint pénteken tett bejelentést Palkovics László innovációs miniszter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját múlt hét szerdán fogadta el, ennek részeként péntektől több mint 53 milliárd forintos összegű pályázati lehetőség nyílt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs alap 145 milliárd forintos keretösszegéből.

Jakab Ferenc professzor - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

A PTE közleménye szerint Palkovics miniszter arról is beszámolt, hogy a következő öt évben 18 nemzeti labort hoznak létre, az erre szánt 90 milliárd forintos keretből idén 14 milliárd forint felhasználását tervezik. 

A 18 nemzeti labor között van a korábban nem is tervezett, de a koronavírus-járvány miatt fontossá vált Nemzeti Virológiai Laboratórium is, amelyet Jakab Ferenc pécsi virológuskutató professzor szervez és irányít majd. 

Jakab Ferenc professzor a bejelentés kapcsán elmondta, 

"a Nemzeti Virológiai Laboratórium elsődleges célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem meglévő, kiemelkedő virológiai laboratóriumára alapozva magas színvonalú, nemzetközi szintű alap- és alkalmazott virológiai kutatásokat végezzen.

Vizsgálataink egyik fő iránya a vírusfertőzések elleni védekezések hatékony módjainak kifejlesztés, amelyek akár a vakcinafejlesztés, akár a gyógyszeres kezelés lehetőségét is érintik. A kutatás mellett fontosnak tartjuk a hazai utánpótlásnevelés erősítését is ezen a tudományterületen.” 

Forrás: Pécsi STOP/PTE