Pécsi virológus: kicsi az esélye, hogy Magyarországot elkerüli a koronavírus

2020. február 27. 16:59 2020. feb. 27. 16:59

Az Univ TV készített riportot a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoportjának vezetőjével, aki szerint másodlagos terjedési láncolatai alakultak ki koronavírusnak a tömeges utazások miatt, ilyet lehet látni Észak-Olaszároszágban is. A professzor szerint járványügyi helyzetben célszerű a megszokott üdvözlési formákat, mint a kézfogást elhagyni. 

Professzor doktor Jakab Ferenc, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője beszélt arról az Univ TV videójában, hogy

"küszöbén vagyunk egy világjárványnak."

A kutatócsoport vezetője elmondta, tervezik, de már folyamatban is vannak koronavírussal kapcsolatos kutatások, melyeknek az a célja, hogy olyan potenciális hatóanyagot találjanak, amely képes lehet a vírus megsokszorosodását gátolni, illetve megállítani. 

A professzor arra is kitért, hogy a Kínából, vélelmezhetően denevérekről a tobzoskákon át emberre átterjedő vírus a tömeges utazás miatt már a világ több pontján is feltűnt, és ott másodlagos fertőzési láncolatok alakultak ki, ilyen történt Észak-Olaszországban is.

"Természetesen elkerülheti Magyarországot a járvány, de azt kell mondjam, hogy ennek a lehetősége nagyon-nagyon kicsi"

- mondta el a professzor a videóban, és azt is hozzátette, hogy jelenleg influenzaszezon van, és a két betegséget a kezdetén össze lehet keverni, mert mindkettő lázzal, fejfájással, esetenként torokfájással indul, de a koronavírus súlyosabb esetben akut légzéselégtelenséghez, legvégső esetben tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A legveszélyeztetettebbek a krónikus betegségekkel, vagy valamilyen alap betegséggel küzdők lehetnek - magyarázta dr. Jakab Ferenc. 

A védekezésre a legjobb módszer az alapvető higiéniás módszerek betartása:

  • rendszeres, alapos és szabályos kézmosás; 
  • kézmosás utáni kézfertőtlenítés;
  • tüsszentéskor papírzsebkendő használata, vagy ha az nincs, akkor könyökhajlatba tüsszentés.

 

Valamint célszerű ezeket is megtenni:

  • ne érintsük az arcunkat rendszeresen;
  • toll, szemüveg, ceruza végének rágása rossz szokás, de most pláne kerülendő;
  • meg kell változtatni az üdvözlési szokásokat, vagyis ha lehet, kerülje mindenki a kézfogást, vagy az üdvözléskor adott pusziadást járványügyi helyzetben.

 

A professzor kitért a maszkok kérdésére is. Az úgynevezett műtös szájmaszkot akkor tanácsos használni, ha az ember beteg. Az FFP arcmaszkot pedig azok használják, akik el akarják kerülni a betegséget. Hozzátette, a műtös szájmaszk nem védi az egészséges embert, szóval annak használata felesleges. 


Pár napja a Zállatorvos néven ismert dr. Simanovszky Zoltán is elmagyarázta egy felvételen, hogy mit is kell tudni a vírusról, hogyan terjed, kiket veszélyeztet, a közel félórás videót szakmailag ugyancsak egy pécsi víruskutató, dr. Kemenesi Gábor PhD lektorálta.

Forrás: Pécsi STOP