Pécsre/Pécsről is utazhatunk a Volán új, hiper-szuper buszaival

2020. augusztus 6. 12:12 2020. aug. 6. 12:12

Augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A kényelmüket azok is letesztelhetik, akik Veszprémből, Szombathelyről, Keszthelyről vagy Ajkáról utaznak a baranyai megyeszékhelyre.

A 2,3 milliárdos buszbeszerzésről lapunk februárban cikkezett. Amint akkor írtuk, a kéttengelyes járművekben 49 ülés van, amelyek mindegyike biztonsági övvel és kényelmes lábtérrel fogadja az utasokat, az autóbusz-vezetők munkáját pedig elektronikus vezetéstámogató rendszerek segítik. A tömegközlekedési cég szerint az új autóbuszok a korábbiaknál is nagyobb teljesítményűek, a környezettudatosság jegyében a dízelmotorjuk már megfelel az EURO 6d környezetvédelmi osztály elvárásainak.

A buszok légkondicionáltak, a fedélzeti wifi mellett USB-töltőpontokkal és 230 voltos aljzatokkal is rendelkeznek. Most az is kiderült, hogy a gyorsabb közlekedés érdekében a járművek nemzetközi és emelt utazásisebesség-vizsgával (TEMPO 100) is rendelkeznek. Az autóbusz-vezetők munkáját elektronikus vezetéstámogató rendszerek segítik, jelentősen növelve ezzel az utazás biztonságát.

Lapunk már év elején megkereste a Volánt, arról érdeklődve, hogy az új járművek mely útvonalakon fognak közlekedni, kerül-e belőlük Somogyba, Tolnába, Baranyába is. A cég akkor csak annyit közölt, hogy a nyáron érkező Neoplan buszok országszerte a távolsági közlekedésben vesznek majd részt, a pontos viszonylatokról csak később tudnak nyilatkozni. Azt viszont megtudtuk, hogy a dél-dunántúli megyékben korosabbnak számít a flotta: az év eleji adatok szerint a Baranya megyében közlekedő járatok átlagéletkora 12,3 év, Somogy megyében 13,2, Tolna megyében pedig 11,4 éves buszok szállítják a közlekedőket.

A régiót sem hagyják ki az új buszok

A mostani közleményből kiderült, hogy az új járművek közül 5 a központi, 3 a keleti, 21 pedig a nyugati régiókban szolgálja majd az utasok kényelmét. A korszerű autóbuszok egyebek mellett az Ózd-Pétervására-Budapest, a Pápa-Veszprém-Budapest, a Veszprém-Siófok-Pécs és a Szombathely-Zalaegerszeg-Kaposvár-Pécs, valamint a Keszthely-Kaposvár-Pécs és az Ajka-Keszthely-Kaposvár-Pécs viszonylaton közlekednek majd.

Így néznek ki:

A Volánbusz csütörtöki közleményében hangsúlyozta, a most érkező járművekkel együtt 2018 ősze óta a cég már 776 új vagy újszerű autóbuszt állított forgalomba, év végéig pedig további 90 jármű kezdi meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében.

(Címlapkép: részlet a Volánbusz videójából)

Forrás: Pécsi STOP/MTI