Péntektől indul az időseket segítő pécsi szolgáltatás, a PAPI

2020. március 19. 20:05 2020. márc. 19. 20:05

Az idős pécsieket kívánja segíteni az önkormányzat, hogy a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsett hozzátartozóval nem rendelkező lakosoknak a rendszeren keresztül intézik el a bevásárlásokat és egyebeket, és nekik - mint a járványhelyzet leginkább veszélyeztetett korcsoportjának - nem kell kimozdulniuk otthonról.

A pécsi önkormányzat március 19-ei, csütörtöki közleménye szerint március 20., péntektől elindul a Program a Pécsi Idősekért (PAPI), összhangban azzal, hogy a kormány - miután megkérte az időseket, de főleg a 70 év felettieket, hogy maradjanak otthon, és akkor az önkormányzatok vállalják az ellátásukat - ezt a feladatot a helyhatóságokra delegálta egy hétfőn megjelent kormányrendeletben.

“A 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. 

(2) Ha a 70. életévét betöltött személy az (1) bekezdésben foglaltakat vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.”

- áll a kormányrendeletben.

A városházi közlemény szerint az önkormányzat az idősek védelme érdekében hozott intézkedéseket és folyamatosan dolgoztak az őket ellátó rendszer kiépítésén. Ennek lényege az, hogy az egyedül élő, 65 évnél idősebb, és Pécsett hozzátartozóval nem rendelkező pécsiek az otthonukból nem kell kimozdulniuk, helyettük intézi az önkormányzat a beszerzéseket, és csak a megvett élelmiszerek és egyebek árát kell az időseknek kifizetnie.

Az önkormányzat diszpécserközpontot és négy városrészi ellátóközpontot alakított ki a városi szociális intézményeken belül, külön védőfelszerelést biztosítottak a rendszerben dolgozóknak, és több városi és önkormányzati intézményből csoportosítottak át embereket a kiemelt feladatra.

A rendszer a következőképpen működik:

 

Fontos tudnivalók a PAPI-ról:

A szolgáltatást az alábbi telefonszámokon kérhetik a pécsi idősek:

+36-30-573-1764, +36-30-573-9488, +36-30-573-4084

Az önkormányzat közleménye szerint készen állnak arra, hogy szükség esetén bővítsék a szolgáltatást további önkormányzati dolgozó átcsoportosításával, önkéntesek bevonásával - ha ezt kívánja a helyzet, akkor az Integrált Nappali Szociális Intézményen keresztül teszik meg a szükséges lépéseket.

Az önkormányzat továbbra is nyomatékosan kéri a 65 évnél idősebb pécsi lakosokat, hogy vegyék komolyan a koronavírus jelentette veszélyt és maradjanak otthon. Ha ehhez szükséges, akkor pedig keressék meg az új rendszert a cikkben elérhető telefonszámok valamelyikén.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi önkormányzat