POSZT: megszüntették az eljárást a két színikritikus ellen, akiket Magyar Attila perelt be

2020. február 12. 11:29 2020. feb. 12. 11:29

A Pécsi STOP 2018-as cikkének szemléjét osztotta meg Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok a saját Facebook-oldalukon, ennek kapcsán perelte be őket Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég ügyvezetője, mondván ezzel rágalmazták őt. A bíróság megszüntette az eljárást, mert hogy Magyar nem jelölte meg, hogy szerinte mivel is rágalmazták őt a kritikusok.

Mint ismert, a Pécsi STOP még 2018. október 12-én számolt be arról, hogy a POSZT-ot szervező cégtől (POSZF Nkft.) két év alatt 118 millió forint került át az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-hez. A két cég között nagy a személyi átfedés, Magyar Attila például tulajdonos az Aktorban, mint ahogy Szűcs Gábor "Medve" is, aki a POSZT fesztiváligazgatója is, de Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára is tagként van jelenleg is feltüntetve az utóbbi cégben.

Cikkünk nyomán az akkor még fideszes vezetésű pécsi önkormányzat vizsgálatot rendelt el, amely végén több komoly problémát is feltártak, amelyről az Átlátszó nyomán lapunk is beszámolt tavaly nyár elején.

Közben pedig az is kiderült, hogy Magyar Attila beperelt két színikritikust rágalmazás miatt, akik a saját Facebook-oldalukon osztották meg még 2018 októberében a Pécsi STOP cikkét szemléző lap cikkét. 

Az Átlátszó 2020. február 12-én arról számolt be, hogy anno Magyar azért indította a pert, mert véleménye szerint Csáki Judit és Jászay Tamás nagy nyilvánosság előtt sértette meg az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát.

Tavaly júniusban lett volna az első érdemi tárgyalás az ügyben, ám a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttetette az eljárást a fővárosba. Októberben a Pesti Kerületi Bíróság hiánypótlásra szólította fel Magyar Attilát, hogy jelölje meg pontosan, mely mondatok miatt érzi úgy magát, hogy belegázoltak a becsületébe.

Mivel ezt Magyar nem tette meg, a bíróság november végén törvényes vád hiányában megszüntette az eljárást, az erről szóló végzést a napokban kapta meg a két érintett kritikus - olvasható a cikkben.

Hozzátennénk, a Pécsi STOP felé a 2018. október 12-ei cikk kapcsán sem a POSZT-ot szervező cég, sem az Aktor ügyvezetése felől helyreigazítási kérelem nem érkezett. Szűcs Gábor "Medve" egy hosszú nyílt levélben magyarázta a vélt igazát, amely nem nélkülözött személyeskedő részeket sem - erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP