Reagált a megyei jegyző a Mindenki Baranyáért képviselőcsoport nyílt levelére

2020. szeptember 10. 11:02 2020. szept. 10. 11:02

Reagált dr. Partos János megyei jegyző a Mindenki Baranyáért képviselőcsoport szerdai nyílt levelére, melyben az ellenzéki politikusok a mohácsi jegyzői székből méltatlanságra hivatkozva felállított, onnan viszont a helyi választási iroda élén landolt Kovács Mirella kapcsán fejezték ki aggályaikat.

Kovács Mirella munkaviszonyát július végén szüntette meg Csorbai Ferenc mohácsi polgármester, a városvezető méltatlanságra hivatkozva lépte ezt meg. Többet nem mondhatott, mivel a menesztett jegyző nem járult ehhez hozzá. Kovács Mirella nem maradt sokáig munka nélkül, napokon belül már a mohácsi választási iroda vezetője lett.

Ezen a választási irodán sikerült elírni - adminisztrációs hiba miatt - az ellenzéki civil ernyőszervezet, a Változást Akarók Nemzedékének nevét, melynek Csorbai a polgármesterjelöltje. A VAN-nak nem sikerült jegyzőkönyvet felvetetni a panaszról, ügyük egészen az Alkotmánybíróságig ment, mely, mondhatni, érdekes indoklással próbálta őket megnyugtatni. 

Néhány napja a hvg.hu írta meg, hogy Csorbai Ferenc hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést, a lap birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt is állítja, a vizsgálódásnak köze lehet a nemrég menesztett jegyző ügyéhez.

Ilyen előzmények után született a szerdai, Konyári Zsolt (Jobbik), Nagy Ferenc (DK), Péderi Tamás (Momentum), Schwarz-Kiefer Patrik (Jobbik), Szarkándi Lajosné (DK) és Zádori Tivadar (MSZP) általt szignózott levél, melyben a megyei ellenzéki képviselők fogalmazták meg aggályaikat. A következő kérdéseket tették fel a megyei jegyzőnek:

 

  • Hogyan lehet, hogy dr. Kovács Mirella menesztett jegyzőnek péntekről szombatra meglett az erkölcsi bizonyítványa, ami szükséges ahhoz, hogy felvehessék?
  • Hogyan lehet, hogy a jogász állásra egy nap alatt kiírta a hivatal a pályázatot, dr. Kovács Mirella erre pályázott is, és az rögtön pozitív elbírálásban is részesült?
  • (Ha mégsem így történt, azaz nem pályázat útján történt a kinevezés, akkor mennyire tekinthető szabályosnak dr. Kovács Mirella alkalmazása?)
  • Hogyan lehet, hogy a megyei önkormányzat egyik munkatársa, dr. Kovács Mirella sajtóhírek szerint nyomozásban érintett? Lesz-e ennek bármilyen következménye?
  • Ellenőrizte-e bárki, hogy dr. Kovács Mirella hogyan végezte a munkáját Mohácson jegyzőként?
  • Vajon dr. Kovács Mirella megyei önkormányzati alkalmazása politikai nyomásra valósulhatott-e meg?

 

Dr. Partos János szerda kora este juttatott el egy levelet lapunkhoz, melyet a képviselőcsoportnak címzett, válaszul felvetéseikre. Szerinte a levélben foglaltak nagy része puszta feltételezés, nem igaz, hogy pusztán azért került sor Kovács Mirella foglalkoztatására, hogy kinevezhesse jegyzőnek, valamint visszautasítja azt a megállapítást, hogy rossz fényben tünteti fel a megyei önkormányzatot a VAN jelölőíveivel történt baki. Többek között leszögezte, hogy Kovács Mirella ellen semmilyen eljárás sem folyik, bár ezt nem is állították a képviselők, csupán azt, hogy a jegyző érintett lehet bizonyos ügyekben.

A megyei jegyző levele az alábbiakban olvasható:

Forrás: Pécsi STOP
Forrás: Pécsi STOP

Szerző: H. V.

(Címlapkép: a megyeháza, fotó: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP