Reagált az MSZP Baranya megyei elnöke Mellár Tamás előválasztásra vonatkozó kijelentésére

2021. március 20. 19:05 2021. márc. 20. 19:05

A témával kapcsolatban a PécsMa.hu készített egy átfogó cikket, melyben mindkét fél megszólalt. Az ügy onnan indult, hogy Mellár Tamás a Hírklikk tévében azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a pécsi 1-es választókerület 2021-es ellenzéki előválasztásán a Párbeszéd mellett “valószínűsíthetően” az MSZP is támogatni fogja őt a két párt közti “általános egyezség” alapján, illetve hogy kapott már erre vonatkozó ígéretet.

A pécsi lap az interjúban elhangzott kijelentés után, megkereste e-mailben az MSZP megyei elnökét, Csaba Istvánt kérdéseivel. Arra voltak kíváncsiak, hogy támogatják-e Mellár Tamást az előválasztáson, azaz beállnak-e mögé, ha igen, miért döntöttek így, ha viszont még nincs végleges döntés, mikor lesz, és várható-e, hogy saját jelöltet indít a párt. Megkérdezték tőle azt is, hogy ha esetleg se saját jelöltet nem állít, se Mellárt nem támogatja az MSZP, beállnak-e másik, már ismert jelölt mögé a választókerületben.

Csaba István a következőket válaszolta a PécsMa.hu-nak :

“Mi is értesültünk arról, hogy Mellár Tamás többször lenyilatkozta, hogy az MSZP őt fogja támogatni Baranya 1-ben az előválasztáson, de egyelőre nem tudjuk, hogy ezt mire alapozza, mert egyrészt nem kérte tőlünk, hogy őt támogassuk, másrészt pedig sem városi, sem megyei, sem országos szinten nem született még döntés arról, hogy kit indítunk Baranya 1-ben az előválasztáson. Ez alapján csak arra tudunk gondolni, hogy evidenciának veszi a támogatásunk, mivel 2018-ban az MSZP segítette őt az országgyűlési képviselői mandátumához, bár ezt a gondolatmenetet nem támasztja alá az, hogy a képviselő úr kicsit úgy van a szocialista párttal, mint Orbán Viktor Brüsszellel: minden fegyverből tüzel rá, hónapok óta, de a jelek szerint a támogatása mégiscsak jól jönne.

Többféle lehetőségben is gondolkodunk, de egyelőre nem született hivatalos döntés arról, hogy saját jelöltet indítsunk vagy támogassunk valakit. Az előválasztás várhatóan augusztus végén az ajánlásgyűjtéssel veszi kezdetét és nem szeretnénk elhamarkodott döntéseket hozni.

A Magyar Szocialista Párt az egész országban, így itt is az előválasztás nyertesét fogja támogatni teljes mellszélességgel a 2022-es országgyűlési választásokon.”

 

Mellár Tamás a cikk közlése után igen hamar, a következőket reagálta a Pécsma.hu-nak Csaba István nyilatkozatára:

 

“Azt a vélelmemet, hogy az MSZP valószínűleg engem fog támogatni a választásokon, két dologra alapoztam:

1. A Párbeszéd vezetősége már többször is megerősítette, hogy a Baranya 1. körzetben engem tekint képviselőjelöltjének. Ugyanakkor azt is közölték a párt vezetői, hogy az MSZP-vel van egy megállapodásuk arra vonatkozóan, hogy melyik körzetben ki indít jelöltet az előválasztásra és a másik fél ezt tiszteletben tartva közös jelöltként tekinti azt.

Tudomásom szerint ez az egyezség továbbra is fennáll. Ha az MSZP az előválasztáson indít jelöltet a Baranya 1.-ben, akkor ezt a megállapodást egyoldalúan felmondja.

2. Két-három hónappal ezelőtt felhívott telefonon Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és azt kérdezte tőlem, hogy szándékomban áll-e indulni a 2022-es választásokon, mert ha igen, akkor ők nem keresnek jelöltet ebbe a körzetbe, hanem engem támogatnak. Természetesen az elképzelhető, hogy azóta megváltozott az MSZP álláspontja, de erről engem még nem tájékoztattak.

És végezetül még egy megjegyzés Csaba István azon kijelentésére, hogy én minden lehetséges fegyverrel támadom a MSZP-t. Ez a kijelentés minden alapot nélkülöz, bár a vélekedés kiváltó okát érteni vélem. Az ugyanis tény, hogy az elmúlt hónapokban többször is kifogást emeltem a pécsi városvezetés munkájával kapcsolatban és magam is aláírója voltam a 12 pontos követelésnek. De tudomásom szerint Péterffy Attila, a város polgármestere nem tagja az MSZP-nek és a városi közgyűlésben sincs MSZP-s többség. Mind a polgármester, mind a városvezetésben résztvevő frakciók a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indultak a választáson és így nyertek. S mivel én vagyok a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke, ezért némi felelősséget érzek a városvezetésért, próbálom figyelmeztetni a polgármester urat és a pártokat, ha valamit nem jól csinálnak. Nem hiszem, hogy Csaba István elnök úr találna egyetlen olyan mondatot is tőlem, amelyben az MSZP elnökét, vagy magát a pártot, és annak országos politikáját kritizáltam volna.”

 

Forrás: PécsMa