Ruzsa Csaba: 150 új munkahely jöhet létre a régi vásárcsarnok felújításával

2020. október 19. 07:00 2020. okt. 19. 07:00

150 új munkahelyet teremthet a felújítás után a régi vásárcsarnok, a munkálatokra 800 millió forint uniós forrás áll rendelkezésre, melyet, ha nem használ fel Pécs, elbukja azt - mondta el lapunknak Ruzsa Csaba, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A csarnok bérlői kapcsán arról beszélt, senkinek sem kell tartania attól, hogy nem fér be az átmeneti helyre, ahová az új vásárcsarnok elkészültéig kell majd költözniük.

A napokban tartott közmeghallgatást a pécsi önkormányzat az új vásárcsarnok építése kapcsán. Itt elhangzott, a régi csarnok felújítása, melyre 800 milliót nyert pályázaton Pécs, 2021 augusztusában indulhat el. Az új csarnok viszont 2022 júliusára épülhet meg, így lesz egy átmeneti időszak, mely során az önkormányzat átmeneti helyszínt fog biztosítani az új helyre váró bérlőknek.

„Az átmeneti helyszínek kiválasztása folyamatban van, szakértőkkel vizsgáltuk meg, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük, milyen speciális igényeik vannak egyes bérlőknek” - mondta a Pécsi STOP megkeresésére Ruzsa Csaba alpolgármester. Elárulta, nézik azt, hogy az átmeneti helyszín miként közelíthető meg busszal, autóval, miként lehet parkolni, továbbá az is cél, hogy a régi vásárcsarnok közelében legyen.

Mint mondta, két-három helyszín van a kalapban, november végére derülhet ki, hogy melyik lesz a befutó. Hangsúlyozta, minden, jelenleg szerződéssel rendelkező bérlőnek lesz helye az ideiglenes helyszínen, az átmeneti időszakban zavartalanul folytathatják tevékenységüket.

Az alpolgármester szólt arról is, hogy a napokban elindulnak a tárgyalások az összes jelenlegi bérlővel, a szerződéseik megvizsgálását követően kapnak személyre szabott ajánlatot az új csarnokba való költözésre.

"A fő cél az, hogy a bérlői szerződések esetében a bérlőkkel történő egyeztetés révén, velük együtt alakuljon ki egy közös álláspont, nem szeretnénk egy egyoldalú jogi választ adni, azért indul a személyes tárgyalás a vagyonhasznosító képviselői és a bérlők között. Dönteni kell arról is, ha például valakinek van még bérleti joga, de nem akar költözni, annak rendezéséről is dönteni kell. Nem egységes jogi szerződések vannak a bérlőkkel, többféle konstrukciók léteznek, ezért van szükség az egyéni tárgyalások lefolytatására, mely során minden egyes jelenlegi bérlőnek ajánlatot tud adni a vagyonhasznosító"

- fogalmazott Ruzsa.

Szólt arról is, hogy elindul egy egyeztetés a helyi termelőkkel is, annak érdekében, hogy az új csarnok minél jobban támogassa az eladási potenciáljukat. Amennyiben maradnak szabadon helyek, azokra liciteljárást kell kiírni. A régi vásárcsarnok felújítása kapcsán az alpolgármester elmondta, még az előző városvezetés pályázott ennek kapcsán 800 millió forint uniós forrásra, azonban a tervezésig sem jutottak el.

"Ha ezt a forrást nem használnánk fel, Pécs elbukna 800 millió eu-s forrást, mely dedikáltan a projekt rendelkezésére áll. A város nem szeretne megválni a régi csarnoktól, felújítás után bérbe szeretné adni, így segítve a helyi gazdaságélénkítést" - mondta Ruzsa Csaba.

Rámutatott, a régi vásárcsarnok állagromlás miatt éveken belül a város egyik "szégyenfoltja" lehet, Pécsnek pedig nincs saját zsebből 800 milliója a renoválásra. Ezért kell kihasználni a rendelkezésre álló uniós forrást, mely a régi vásárcsarnok felújításához kapcsolódik. Ezt az összeget a pályázati konstrukció szerint 2022. december 31-ig kell felhasználni.

Ahhoz viszont, hogy a régi csarnokot építési területté tudja átadni a város, 2021. június 30-cal be kell zárnia azt. Az alpolgármester szerint a régi vásárcsarnok épületének felújítását követően, az irodaház funkciónak köszönhetően mintegy 150 új munkahely jöhet létre.

Szerző: H. V.

(Címlapkép: Pécsi STOP)