Stratégiai együttműködési megállapodást köt Pécs és Pogány

2020. június 22. 14:14 2020. jún. 22. 14:14

A keddi pécsi közgyűlés elé kerül egy olyan előterjesztés, mely rendezné a pécsi és a pogányi önkormányzatok közös tulajdonában lévő, többek között a repülőtérnek otthont adó ingatlan tulajdonviszonyait, egyúttal stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről is határoz az önkormányzatok között. 

Az előterjesztés kapcsán a Pécsma.hu kérdezte Lovász Istvánt, Pécs jegyzőjét. Lovász elmondta, tulajdonképpen a jogi környezet rendezéséről van szó, jelenleg a repülőtér épülete és a melléképületek nincsenek rendesen feltüntetve a földhivatalban a tulajdoni lapon. Hozzátette, a szerepeket illetően nincsenek változások, a repülőtér ugyanúgy működik tovább.

Lovász hangsúlyozta, a két önkormányzat jogi tisztázást végez, mely ugyanúgy elválasztja a földterületet az épületektől, akárcsak a régi, ugyanakkor a tulajdoni lapon feltüntetik az egész vagyoni együttest. A jegyző szerint ez azért számít jogi szempontból nagy lépésnek, mert egy rendezett jogi háttér mellett egy ideérkező befektető látja, mi is szerepel a tulajdoni lapon, nagyobb vonzerőt jelent egy működő repülőtér, ebből a nagyobb vonzerőből profitálhat mindkét település.

A Pécs és Pogány között most születő megállapodás értelmében létrejövő új közös földhasználati jog 15 évre szól, ebből Pécs és Pogány önkormányzata földtulajdonosként 12 évig kap díjat - ezt már Ruzsa Csaba alpolgármester mondta el az önkormányzati lapnak. Ruzsa úgy látja, mindez lehetőséget teremt egy fejlesztési megállapodásra is: amennyiben a befektető érkezik a pogányi területre, az ő ott keletkezett jövedelméből Pécs is részesül majd. 

- A stratégiai fejlesztési megállapodás kitér még arra is, hogy a reptértől befolyó bevételt közösen annak a fejlesztésére fogják fordítani - tette hozzá. Hangsúlyozta, a jogviszonyok rendeződésével megnyílik a lehetőség egy nagy befektető fogadására. Mint mondta, ez egy hosszútávú szerződés az önkormányzatok között, az is fontos, hogy a befolyó iparűzési adóból Pécs városa is részesül.

A Pécsma.hu megkereste Juhász Zoltánt, Pogány polgármesterét is, aki úgy véli, az együttműködési megállapodás révén szeretnének előnyöket biztosítani egymásnak.

- Ha Pécs kilobbizza, hogy a mi területünkre érkezzen egy befektető, idecsábítja, akkor az Pogánynak fizeti az iparűzési adót, ám úgy a korrekt, ha Pécsnek is származik haszna a dologból, hiszen a befektetés az ő érdemük is – fogalmazott a polgármester.

(CÍmlapkép: Facebook/Pécs-Pogány Repülőtér)

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu