Szabad Pécs: 3,6 milliárddal csökkenhet a PTE állami támogatása a járványhelyzet miatt

2020. április 27. 09:44 2020. ápr. 27. 09:44

A Szabad Pécs értesülései szerint a vírushelyzetre hivatkozva az egyetemek állami támogatását is csökkenti a kormány, a Pécsi Tudományegyetem 3,6 milliárd forinttól eshet így el.

A lap úgy tudja, olyan levelet kaptak egyetemek az Információs és Technológiai Minisztériumtól, melyben arról tájékoztatják a vezetőket, hogy forrásmegvonásra van szükség a vírushelyzetre való tekintettel.

A Szabad Pécs két vidéki egyetem kapcsán biztosan tudni véli, hogy lesz forrásmegvonás, az egyik  szegedi, a másik a pécsi egyetem. A PTE-re értesüléseik szerint csütörtökön futott be egy minisztériumi levél, erről a kancellár tájékoztatta a karokat, mely szerint 3,6 milliárdot vonnak el a vírushelyzet okán az egyetemtől.

A lap vázolt egy elképzelhető forgatókönyvet, miszerint az összes karnak és egységnek együttesen kellene spórolnia.

Úgy tudja, az egyetemen többen amellett kardoskodnak, hogy ne legyen “átfinanszírozás” az oktatásból a klinikumra, ne vonjanak el az egyetemi oktatásból még több forrást, azt központi költségvetési forrásokból biztosítsák. Hogy a folyamatban lévő fejlesztésekre milyen hatással lehet az említett elvonás, nem tudni, vélhetően a már elkezdett nagy projektek nem állnak le - teszi hozzá a lap.

A Szabad Pécs információ szerint a Szegedi Tudományegyetem is hasonló mértékű elvonással szembesülhet, mint a PTE.

Forrás: Szabad Pécs