Szakács László az előválasztásról: "Nem csak hogy indulok, meg is szeretném nyerni"

2021. április 24. 17:59 2021. ápr. 24. 17:59

Szeptember 18. és 26. között szervezik majd meg az ellenzéki pártok az előválasztás, melyen eldől, kiket indíti az összefogó ellenzék jövő tavasszal a Fidesz jelöltjeivel szemben. A Pécsma most egy induló interjúsorozatban mutatja be azokat a politikusokat, közéletei személyeket, akik a két pécsi választókerületben előreláthatóan versenybe szállnak az előválasztás alkalmával.

Elsőként most Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselőjével beszélgettek, aki egyebek között arról is beszélt, lehetetlen, hogy Mészáros Lőrinc legyen a mi hősünk. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szakács László már 23 éve az MSZP-ben politizál, volt alpolgármester Komlóm, illetve országgyűlási képviselőként már ez a harmadik ciklusa, a mostani ciklusban Tóbiás József lemondását követően jutott be a parlamentbe még 2019-ben, most pedig az is kiderült, hogy indul az ellenzéki előválasztáson a pécsi 2-es körzetben. 

Ennek kapcsán a Pécsmának elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben, ha képviselő volt, ha nem, de mindig aktívan részt vett a pécsi-komlói, baranyai közéletben. 

"Az ellenzéki erők több győzelmet arattak a 2019-es önkormányzati választásokon a megyében. Örülök, hogy tevékeny részese lehettem annak, hogy megtörtük a Fidesz uralmát, célunk, hogy új, fejlődő pályára állítsuk a megyét."

- mondta el a lapnak, majd így folytatta. 

"A lehetőség azonban felelősség is, a munkát folytatni kell, a győzelmet meg kell tartani, ezért válaszom: igen, indulok az előválasztáson. Az érintett pártok megyei vezetői között kialakult egy olyan jó munkakapcsolat, ami lehetővé teszi azt, hogy ez egy gördülékeny előválasztás legyen. De nem csak hogy indulok, meg is szeretném nyerni az előválasztást, majd utána a választást is."

 

Szakács a Pécsmának arról is beszélt, hogy véleménye szerint mi alapján fognak a szavazók dönteni az előválasztás alkalmával. 

"Ha csak egyetlen tényezőt lehetne kiemelni, akkor azt mondanám, hogy az fog nyerni, akiről a választók elhiszik, hogy le tudja győzni a Fideszt. Az én legfőbb előválasztási üzenetem az, hogy le tudom győzni a Fideszt és Hoppál Pétert. 2019 októberében számos baranyai városban ezt megtettük, és nagyon örülök, hogy ennek részese lehettem. Az is nagyon sokat fog számítani, hogy ki mit kínál a pécsieknek, komlóiaknak, kozármislenyieknek, nagykozáriaknak, orfűieknek. Azaz itt egy nagyon komplex programjavaslatot kell letenni. Úgy gondolom, hogy mi előrébb tartunk ebben, mint a versenytásaink." 

 

A lap Szakácsot arról is kérdezte, hogy a mostani helyzetnek, úgy mint járvány, durva halálozási mutatók, gazdasági visszaesés, komplett szektorok megroggyanása milyen hatással lesznek majd a jövő évi választások kimenetelére. Ennek kapcsán a politikus elmondta, hogy nagyban meg fogja határozni a politikai életet, az emberek értékítéletét, hogy hogyan kezeli a kormány a válságot.

"Okkal és joggal fogalmazza meg mindenki, hogy a kormány magára hagyta az embereket ebben a helyzetben. Bezáratta például a vendéglátóegységeket, adott 50 százalékos bértámogatást, azaz csökkentette ugyan a költségeket, de a bevételeket nem pótolta. A nulla vagy ahhoz közeli bevételből a csökkentett költségeket sem lehet kifizetni. A jelenlegi válságot látványberuházásokkal, erőltetett beruházásokkal nem lehet elfedni. Nagyon nagy probléma továbbá, hogy az önkormányzatoktól, különösen a nagyvárosiaktól, például a pécsitől jelentős forrásokat vont el a kormány a válságkezelésre hivatkozva. Ez azért nagy hiba, mert a bajba került emberek az önkormányzatokhoz fordulnak első körben. A mindennapokat nem sikerült “megoldani” Magyarországon. Lehet, hogy tudja a kormány, hogy mi lesz 3-5 év múlva, de hogy 3-5 nap múlva mi lesz, azt nem tudja, pedig az emberek számára ez a legfontosabb."

- mondta a lapnak. 

Az interjúban kitértek az oltásellenes ellenzékre is, amiről Szakács azt mondta a magyar kormány egyetlen egy ellenzéki politikustól sem tudn olyan nyilatkozatot idézni, ami arról szólna, hogy ne menjenek oltakozni az emberek. 

Szakácsot arról is kérdezték, hogy milyen Magyarországot képzel el 2022 után, erről így fogalmazott: "Olyan Magyarországot képzelek el, ahol mindenki újra egy nagyot szippanthat a friss levegőből." Továbbá azt mondta "Olyan Baranya megyét képzelek el, ahonnan nem mennek el sokan egy jobb élet reményében. Ezért a programom első három pontja: munkahelyet, munkahelyet, munkahelyet. Ez most kiemelten fontos, hiszen sokan a külföldi munkahelyüket elveszítették a járvány miatt, így újra itthon vannak. Nekik -is- fontos, hogy itthon tudjanak boldogulni. Ehhez munka kell, tisztességes bérekkel."

Az interjú végén a lap az elszámoltatás kapcsán kérdezte Szakácsot, mint felvetették ez kampányszlogenként nagyon jól hangzik, ám inkább az ea kérdés, hogy mi ebben a realitás. A politikus hosszabb válaszban kifejtve mondta el például azt,  hogy "“Papíron” lehet, hogy nagyon sok minden rendben van, de egyértelmű, hogy erkölcsileg, morálisan a NER kedvezményezettek összes jogügylete megkérdőjelezhető, mert mondjuk messziről is érezhető rajtuk a korrupció. De Pécsett még papíron sem sikerült a jogszerűség látszatát kelteni. Gondoljunk a Volvo-buszbeszerzésre, vagy a vízmű-foglalásra, vagy akár a Ledina Kft. ügyére, ahol a város vagyonán túl pécsiek is megkárosodtak nagy számban. Komlón szinte minden beruházásnál pótigény, új tervezés, többletköltségek a jellemzőek, szóval nagyon kilóg a lóláb."

Továbbá arról is beszélt, hogy jogászként úgy véli az erkölcs és a morál mindig erősebb, mint a jog. Mint mondja a jog mindig egy lépéssel az élet mögött van, a morál pedig ott van, ahol az élet éppen zajlik.

"A magyar oligarchák, akiket a Fidesz nemzeti tőkés osztálynak hív, normális helyzetben ezt az eredményt soha nem érték volna el. Ez már önmagában egy olyan erkölcsi problémát vet fel, ami okot ad arra, hogy végignézzük az összes olyan ügyet, ami az elmúlt években felmerült. Legyen szó “lámpagyújtó” Tiborcz vagy Mészáros Lőrinc üzleteiről. Mészáros a valaha élt leggazdagabb magyar, ez elképesztő. Lehetetlen, hogy ő legyen a mi hősünk."

Zárásként arról beszélt, hogy jog szempontból minden bizonnyal az elszámoltatás rögös, nehéz és hosszú út lesz, de úgy gondolja ezt muszáj véghez vinni. Azt mondja ez egy erkölcsi jóvátétel lesz, amire az országnak szüksége van. "Ahhoz, hogy az ország újra egyenes derékkal tudjon állni, és hogy újra a nagyvilág és egymás szemébe tudjunk nézni, ahhoz ez a jóvátétel, az elszámoltatás elengedhetetlen." - mondta. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A teljes interjú itt érhető el! 

Forrás: Pécsma 

Címlapkép: Szakács László - ATV