Szombaton indul a kerékpártartós buszok tesztüzeme Pécsett

2021. június 5. 08:38 2021. jún. 5. 08:38

Egyelőre két járaton, a 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misina-tetőre közlekedő buszokon alakítottak ki a kerékpárok szállítására alkalmas tárolókat.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy ma, azaz június 5-én indul a kerékpártartós buszok tesztüzeme Pécsett. Mint írja:


"A tesztüzem várhatóan július közepéig fog tartani, és ha sokan használják, akkor megvizsgáljuk, hogyan lehet további járatokra is kiterjeszteni.


Bízunk benne, hogy ezzel is sikerül ösztönöznünk a pécsieket és a Pécsre érkező turistákat, hogy minél többen részesítsék előnyben a kerékpáros-közlekedést, valamint látogassanak el a gyönyörű Mecsekbe. Keressék tehát a kék-fehér kerékpárt ábrázoló matricákat a buszokon! "

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

 

A PécsMa azt írja, hogy személyenként egy kerékpárt lehet ingyenesen feltenni a buszra, az utasnak pedig természetesen rendelkeznie kell érvényes menetjeggyel vagy bérlettel. A bicikliseknek az első ajtónál kell bemutatni jegyüket, bérletüket, de a drótszamárral a második ajtónál szállhatnak fel aztán. Egy buszon összesen 4 kerékpár szállítására van lehetőség.

– A város célja, hogy ezzel is ösztönözzék a kerékpáros-közlekedést és arra buzdítsák a pécsieket, hogy menjenek minél többen kirándulni a Mecsekre. A közösségi közlekedés szolgáltatásainak bővítésével ezt a valós, régóta ismert és egyre fokozódó igényt szeretnénk kielégíteni – mondta korábban Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere a hírportálnak. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági alpolgármestere

 

Az első, bringaszállításra alkalmas buszt június 4-én mutatta be pécsi kerékpáros szervezetek és a sajtó számára Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnöke.

– A rögzítés ipari tépőzáras rendszerrel van megoldva, és megfelel mindenfajta biztonsági előírásnak. A peremkerületekről érkező buszok esetében is, illetve az egész városban felmérjük majd a lakosság igényeit és eszerint alakítunk ki esetleg több biciklis-buszos vonalat. Nagy tervünk az is, hogy ha találunk rá forrást, akkor a négy fő állomásunkra bringatározókat és e-bicikli-töltőpontot teszünk. Később reményeink szerint lehetséges lesz az elektromos kerékpárok szállítása is a buszokon. Szeretnék biztosítani mindenkit afelől is, hogy a mostani tesztüzemben résztvevő buszokról senkit – sem biciklist, sem pedig más utast – nem szeretnénk leszállítani helyhiány miatt. Már csak azért sem lesz erre szükség, mert a forgalomszámláló berendezések mérési adatai alapján nincs túlterheltség a pécsi buszokon – mondta el Bánkuti István.

Néhány fontos információ a bringásoknak:

  • A kerékpár felrakása-levétele, rögzítése és őrzése az utas feladata, neki kell gondoskodnia a biztonságos és balesetmentes szállításáról.
  • A bicikli nem lehet nehezebb, mint a kereskedelemben kapható bicajok, és mérete nem
    haladhatja meg a 180x130x70 centimétert. Speciális kialakítású (cargo, tandem, belső égésű motoros) kerékpárt, vagy olyat, amelyen csomagok vannak, esetleg kialakítása miatt nem rögzíthető, nem lehet szállítani a buszokon.
  • A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben továbbra is előnyt
    élveznek.
  • Fontos! Az autóbuszvezető megtilthatja a biciklivel való felszállást, ha zsúfolt a busz, nagyon sokan utaznak rajta.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

 

Nyitókép: Péterffy Attila Facebook-oldala

Forrás: Facebook/PécsMa