Újra megnyílt a Barbakán - a várfalakat is összekötnék

2014. november 21. 16:36 2014. nov. 21. 16:36

Újra megnyitották a megújított Barbakánt, a látogatók napközben így újra felhághatnak a bástya tetejére a pécsi városkép látványáért. Az ünnepélyes újranyitáson Páva Zsolt elmondta, terveik szerint a következő öt évben összekötik a keleti és északi várfalakat is az alagútig, ezzel végigjárhatóvá válik a megmaradt védmű.



Újra látogatható lett Pécs egyik emblematikus középkori öröksége, a Barbakán. A bástya az utóbbi években le volt zárva, mivel a faanyagok és a falak is kezdték megadni magukat az időnek.

Páva Zsolt polgármester elmondta, ünnepi a pillanat, hiszen évek óta látszott a pusztulása az építménynek, amelyet le is kellett zárni egy időben a látogatók érdekében. A polgármester hozzátette, ikonikus pontja a bástya a középkori pécsi várfalnak, a Barbakán a püspöki vár egyik kapuját őrizte, bár az átkelési pont nem teljesen ott volt, ahol ma be lehet jutni a belvárosba.


Páva kifejtette, a felújítás Sztojkovics Éva képviselő és Őri László mostani alpolgármester erőfeszítéseinek köszönhetően újult meg, a munkálatokat a BIOKOM és alvállalkozói végezték el.



A polgármester hozzátette, a Barbakán megújulása csak egy részlete a terveknek, a cél az, hogy öt év alatt a keleti és északi várfalakat úgy kössék össze, hogy végig lehessen sétálni rajtuk az alagútig.



Kiss Tibor, a Biokom Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta, már jó ideje tervezték a Barbakán megújítását, ám a forráshiány hátráltatta a munkák elkezdését. A felújítást végül közel ötmillió forintból hozták tető alá, melyet az önkormányzattól kaptak. A beszédek után a magyar zászlót is újra felhúzták.



A XV. században, Kinizsi Pál parancsára megépült kapubástya nap közben fogja fogadni a látogatókat reggel nyolc és délután hat óra között, és a püspöki kert felől is be lehet menni az építménybe.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop