Urános közvélemény-kutatás - kész tényként kezelik a bányát?

2012. augusztus 17. 12:02 2012. aug. 17. 12:02

Az uránbányát ellenző civilek a Wildhorse tanulmányába szeretne betekinteni, miközben a cég és a város közvéleményt kutat. Arra is kíváncsiak, hányan hajlandók elmenni egy tüntetésre vagy népszavazásra.



Lezajlott csütörtökön a Wildhorse első lakossági fóruma. Az esemény egyik sajátos vonása az volt, hogy a jelenlévők közül senki sem támogatta a bányanyitást, még egy kéz- vagy arcmozdulattal sem.

- Az a baj, hogy kevés az információ - mondta Peták Péter, az uránbányát ellenző neMecsek mozgalom szóvivője. - Tudomásunk van róla, hogy a cégnek van egy átfogó tanulmánya. Azt szeretnénk, ha ezt nyilvánosságra hoznák, ezt kérjük tőlük és a városvezetéstől is, akik megígérték, hogy mindenben a pécsiek mellé állnak.
A Pécsi STOP úgy tudja, hogy a tanulmány legalább egy pécsi politikus kezében megfordult. A cég elismerte, hogy van nekik ilyen, de egyelőre üzleti titokként vigyáznak rá, e mellett arra hivatkozva, hogy belső használatra készült. Peták szerint azonban már állami szerepvállalás is az ügyben, mi több, már az akkori anyag sem készülhetett volna el a két állami bánya-utódcég nélkül. - A tegnapi fórumon az derült ki, hogy az október közepére készítendő tanulmányt először a minisztériumok és a kormány látja majd - tette hozzá Peták Péter. - A már meglévő anyagnak azért van különös jelentősége, mert e nélkül rohammunkában kellene az újat elkészíteni. Mindenesetre nem látjuk azt, hogy a valódi információkat először a pécsiek kapnák meg. Az ilyen fórumoknak nem csak a győzködésről kellene szólniuk, szó sem esett például a cég részéről arról, hogy mekkora a lakossági ellenkezés.



Információink szerint két közvélemény-kutatás is zajlik a városban, az egyik személyes lekérdezéssel, a másik interjúkkal és telefonos megkeresésekkel. A Pécsi STOP úgy tudja: az egyiket az önkormányzat, a másikat a Wildhorse rendelte meg.

Az egyik megkérdezett a Pécsi STOP-nak elmondta: a kérdések alapján úgy tűnt számára, hogy kész tényként kezelik a bányát. Egy csomó olyan kérdés volt, ami a tájékoztatás minőségével foglalkozik, holott jóformán nincs is tájékoztatás.

Fontos eleme volt a kérdéseknek az, hogy az illető elmenne-e egy uránbányát ellenző népszavazásra vagy tüntetésre. A kérdőívek elemzéséből így kiderülhet, hogy mekkora valós ellenállást fejtene ki a lakosság a bánya ellen.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop