Uránt bányásznának újra Pécs mellett

2010. január 26. 13:59 2010. jan. 26. 13:59

A sajtó munkatársainak tartott bejárást kedden délelőtt a WildHorse Energy cserkúti kutatófúrásánál. Az ausztrál bányatársaság a bátaszéki kutatásait felfüggesztette, így a Pécshez közeli fúrások jelenthetik a fő csapásirányt a régióban. Ma még kérdés, hogy nyílik-e bánya Cserkúton, és ha igen, akkor is csak évek múlva.



Az ausztrál illetőségű Wildhorse Energy Hungary Kft. kedden délelőtt tartott bejárást cserkúti kutatófúrásánál. A településtől északra, a hegyoldalban fekvő területen földtani fúrásokat végeznek. Balogh Zoltán, a cég vezető geológusa elmondta: ezek célja kettős. Részben a nagyobb mélységben lévő talaj szerkezetét elemzik, részben pedig a korábbi urán-kutatófúrások adatainak igazolását, ellenőrzését várják tőlük. A korábbi fúrásokat az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig végezték. Bánya végül ezen a területen már nem létesült, bár uránt találtak. A bejáráson bemutatott helyszín a második cserkúti fúrásé, innen bokorszerűen több irányban fognak kutatni. Az, hogy milyen minőségű ércet rejt a hegy gyomra, csak a fúrások és az azt követő laboratóriumi vizsgálatok után derül ki, valamikor tavasszal. További fúrásokat is terveznek a jelenlegi területtől keletre, majd újabbakat, Pécs irányában.
A bátaszéki, 2008 tavaszán végzett kutatófúrások eredményeit már az év tavaszán nyilvánosságra hozták. A négy, szintén archív adatok ellenőrzése céljából fúrt kút igazolta az eredeti adatokat. A bátaszéki kutatásokat felfüggesztették: a válság miatt az ausztrál vezetés úgy döntött, az ottani munkákkal időlegesen felhagynak, a súlypontot pedig Cserkútra helyezik át. A cég központjában ugyanis úgy látták: az itteni kutatások több eredménnyel kecsegtetnek, nagyobb a perspektíva a Pécs melletti helyszínen. A lehetséges, sőt, máris körvonalazódó lakossági ellenállás kapcsán Balogh elmondta: pontosan emiatt tartanak rendszeres tájékoztatást a lakosság és a média részére. A jelenlegi fúrások semmiben nem különböznek egy geológiai kutatástól. A helyszínen dolgozó munkások védőfelszerelése is csak meleg ruhából és a kötelező sisakból állt.

Azt, hogy nyílik-e uránbánya Cserkúton vagy sem, ma még senki sem tudja megmondani. Ez a kutatások eredményén kívül függ még az engedélyező hatóságoktól, a lakosságtól, és a cég vezetésének döntésétől, azaz a bánya rentábilitásától. Ha minden rendben megy, az összes engedélyt beszerzik, megéri, és a lakosság sem láncolja magát a környező fákhoz, akkor is hosszú évek telhetnek el egy esetleges bányanyitásig. Ha azonban így lesz, az első körben mintegy 500 főnek jelentene munkalehetőséget, nem beszélve a beszállító és bedolgozó cégekről.