Vakcinafejlesztésen dolgozik a PTE - Megszólalt Jakab Ferenc - videó

2021. január 14. 07:46 2021. jan. 14. 07:46

Vakcinafejlesztésen dolgozik a Pécsi Tudományegyetem a CEBINA osztrák biotechnológiai céggel közösen. A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoportja tavaly kezdte meg a közös munkát az osztrák céggel a hatóanyag tesztelések kapcsán, most pedig a vakcinafejlesztésben értek el átütő sikereket, így hamarosan megkezdődhetnek az állatkísérletek is. A pécsi és osztrák kutatók által fejlesztett oltóanyag eltérő a most Magyarországon elérhető Pfizer-BioNtech és a Moderna vakcináktól. 

Prof. dr. Jakab Ferenc az UnivTV-nek adott interjújában részletesen kitér arra, hogy mi a különbség a különféle vakcinatípusok között és arra is, hogyan hatnak a mutálódott vírusokra a már legyártott oltóanyagok.

Elmondta, jelen tudásunk szerint a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcinái hatékonynak bizonyulnak az eddig ismert mutációk ellen is. Hozzátette: újabb mutánstörzsek előfordulhatnak, azonban az alapvédettség megszerzése után a vakcinák – valamivel ugyan kisebb hatékonysággal – védelmet biztosítanak egy új vírustörzs ellen is.

Az interjú itt nézhető vissza: 

Jakab Ferenc egyébként az ATV-nek is interjút adott, ahol azt mondta: „Nem az a fontos, egy vakcina kínai, orosz vagy amerikai. A lényeg, hogy hatékony, biztonságos és megbízható legyen” 

Forrás: UnivTV