Vincze Balázs mindent elkövet, hogy létezzen a POSZT és Pécsen maradjon

2019. július 15. 08:39 2019. júl. 15. 08:39

Nem történtek személycserék a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cégnél azután sem, hogy az önkormányzat belső vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel. Vincze Balázs, a cégben többségi tulajdonnal bíró ZSÖK vezetője mindent elkövet, hogy létezzen és Pécsen legyen a POSZT, amit ha kell, akkor a ZSÖK egyedül is megszervez - bár örülnének, ha ez nem következne be.

Súlyos hiányosságok

Mint ismert, nemrég derült ki az Átlátszó cikke nyomán, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező POSZF Nkft-nél súlyos hiányosságokat tárt fel az az önkormányzati vizsgálat, amelyet Páva Zsolt fideszes polgármester indított a Pécsi STOP tavaly október 12-ei cikke után.

Cikkünkben ugyanis azt mutattuk be, hogy a POSZF Nkft. és egy Aktor Kft. elnevezésű magánvállalkozás között két év alatt hogy mozgott 118 millió forint. Az Aktor vezetői és a POSZF vezetősége között elég nagy átfedés van egyébként, az ügyről bővebben itt lehet olvasni. A POSZT körüli legutóbbi fejleményeket pedig - például hogy a nemrég a találkozó mögül kilépő Magyar Színházi Társaság új színházi találkozót hozna létre - itt foglaltuk össze.

Az önkormányzati jelentés után Páva Zsolt 10 kötelezően végrehajtandó feladatot adott Magyar Attilának, a POSZF Nkft. vezetőjének, amelyre a határidő június 30. volt. A polgármesteri levélben az is szerepelt, hogy az elvégzett feladatokról nemcsak Páva, de Vincze Balázs, a POSZT-ot szervező cégben többségi tulajdonos ZSÖK Nkft. ügyvezetője felé is jelentést kell tennie Magyarnak. (Magyar Attila egyébként a ZSÖK-ben mint gazdasági igazgató alárendeltje Vincze Balázs ügyvezető igazgatónak.)

Ezeket a feladatokat kellett végrehajtania illetve szem előtt tartania Magyar Attilának:

  • szüntesse meg az Aktorral kötött szerződést
  • ha a POSZT szervezéséhez külső vállalkozások bevonása szükséges, az eljárások során érvényesítse a közpénzek felhasználására vonatkozó jogszabályokat (Kbt., Áht., Ávr.)
  • külső szervezetekkel kötött szerződésekben a feladatátfedéseket szüntesse meg, a feladatmegosztást, költségviselést és felelősségi kérdéseket pedig átfogóan szabályozza
  • a kiadások teljesítésigazolását mindig ellenőrizhető dokumentumok alapján végezze
  • a POSZF üzleti tervét évente el kell készíteni, és jóváhagyásra a taggyűlés elé terjeszteni
  • az előadó-művészeti szervezetekkel kötött szerződésekben a szállásszolgáltatás szabályait egyértelművé kell tenni
  • a POSZF társasági szabályzatát módosítani kell a cég fióktelepére vonatkozóan
  • a POSZF szervezeti és működési szabályzatát ki kell egészíteni az ügyvezető és a megbízottak jogai, hatáskörük és felelősségük vonatkozásában
  • a POSZF szervezeti és működési szabályzatában módosítani kell a cég székhelyét és tulajdonosait
  • a POSZF társasági szabályzatában meg kell határozni a Határozatok tára vezetésére vonatkozó szabályokat
  • Vincze Balázs szerint ha kell, a ZSÖK is meg tudja szervezni a POSZT-ot, de nem kellene eddig eljutni

    Mivel a június 30-ai határidő lejárt, ezért a Pécsi STOP megkereste Vincze Balázs ügyvezető igazgatót, hogy mi is a helyzet a POSZT körül jelenleg. Vincze Balázs azt kérte, hogy válaszait változtatás nélkül közöljük, ennek helyt adva a feltett kérdésekkel együtt lehet olvasni a válaszokat is.

    A többségi tulajdonos ZSÖK a Magyar Teátrumi Társasággal együtt tervezi-e, hogy jövőre is megrendezi Pécsett a POSZT-ot? Ha igen, úgy a ZSÖK részéről mekkora költségvetéssel terveznek a jövő évi találkozóra?

    Igen, a ZsÖK úgy készül, hogy jövőre is megrendezzük a fesztivált. Többségi tulajdonosként látjuk az elmúlt kb. tíz év szakmai vitáit, ugyanakkor ahogy a sajtótájékoztatón is bejelentettem, a jubileumi 20. POSZT-ra való tekintettel kiemelt évet tervezünk, és 40 millió forinttal szeretnénk támogatni a fesztivált.

    Az önkormányzat átvilágítása kapcsán több hiányosságra is fény derült a POSZT-ot szervező POSZF Nkft. gazdálkodásában. Milyen lépéseket tett a ZSÖK (mint többségi tulajdonos) a hiányosságok javítására? Járt-e elbocsátással, vezetői posztokon személycserével, vagy vezetői posztokon fizetéscsökkentéssel az önkormányzati vizsgálat eredménye a POSZT-ot szervező cégnél?

    A Páva Zsolt polgármester úr által elrendelt kivizsgálás 10 pontot tartalmazott, amit a POSZT ügyvezetőjének végre kell hajtani. Én többségi tulajdonosként ennek megvalósítását utasításba adtam Magyar Attilának június 30-ai határidővel. Ő ezt elvégezte, a jelentést eljuttatta részemre, én pedig továbbítottam Pécs Megyei Jogú Városnak.

    Nem történt személyi változás. Ez év márciusában a három tulajdonos – beleértve a Magyar Színházi Társaságot is – három igen szavazattal megújította a Pécsi Országos Színházi Találkozó vezetésének mandátumát, így 2021. december 31-ig továbbra is Magyar Attila, Kővári Zsuzsanna és Szűcs Gábor látja el a vezetői feladatokat.

    Hajlandó-e akár egymagában a ZSÖK megszervezni a következő Pécsi Országos Színházi Találkozót, ha mondjuk a Magyar Teátrumi Társaság is kilép a találkozót szervező cégből?

    Én pécsiként mindent el fogok követni annak érdekében, hogy létezzen és Pécsett létezzen a POSZT. Tapasztalataim szerint egy ilyen fesztivált nem reális feladat megszervezni a színházi szakma nélkül. Járatlan útra lépnénk és bár például a Zsolnay Fényfesztivál sikeréből is látszik, hogy képes a ZsÖK egy jelentős, országos fesztivál megszervezésére, ugyanakkor azért fogok dolgozni, hogy a POSZT esetében a színházi terület szakmai irányításával jöhessen létre egy sikeres fesztivál.

    Fontos kiemelni, hogy az, hogy a Magyar Színházi Társaság tulajdonosként kiszállt a POSZF Nkft.-ből, nem jelenti egyértelműen azt, hogy ne láthatná el tanácsokkal és szakmai segítséggel a fesztivált. A nyilatkozatukban is szerepelt, hogy a társaság elkötelezett híve annak, hogy létezzen a POSZT. Így egy jogi helyzet nem feltétlenül kell együtt járjon a szakmai támogatás megszűnésével.

    Milyen volt a ZSÖK viszonya a Magyar Színházi Társasággal? Voltak-e súrlódások a két szervezet között a POSZT kapcsán? Ha igen, milyen jellegűek (szakmai, személyes, stb.)?

    A ZsÖK mint tulajdonos ugyanazt a szakmai munkát végzi, mint korábban Pécs Megyei Jogú Város (előző többségi tulajdonos): biztosítja az anyagi hátteret a POSZT megvalósításához. A ZsÖK ennek a feladatnak minden esetben maximálisan eleget tett és soha nem szólt bele semmilyen szakmai kérdésbe, így nem is alakult ki semmilyen kifejezett viszony a kisebbségi tulajdonosokkal kapcsolatban. Zárójelben jegyzem meg: úgy vélem, hogy a Magyar Színházi Társaságnak nem a ZSÖK-kel van problémája, hiszen nekünk semmilyen más dolgunk nincs, mint biztosítani az anyagi hátteret a fesztivál létrejöttéhez.

    A többségi tulajdonosnak nem az a dolga, hogy beleszóljon szakmai vitákba, hanem, hogy biztosítsa az anyagi hátteret. Feszített a költségvetésünk, rengeteg feladatot lát el a ZsÖK, de ahogy a Zsolnay Fényfesztivál, úgy a POSZT is Pécs egyik emblematikus fesztiválja, ezért a feladatunkat a jövőben is maximálisan megpróbáljuk teljesíteni.