Zajlik az új elméleti tömb építése, létszámbővítést terveznek az orvosi karon

2020. február 4. 14:45 2020. feb. 4. 14:45

Bár még zajlik az új elméleti tömb építése a pécsi orvoskaron, a vezetés már a következő tíz évre szólóan is több célt tűzött ki maga elé. Az egyik ilyen az oktatói gárda bővítése, de a campus épületeit is felújítanák.

Február 4-én, kedden délelőtt tartotta meg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja azt a sajtóreggelit, melyen a kar előtt álló feladatokról beszélt. 

Dr. Nyitrai Miklós dékán elmondta, hagyományteremtő szándékkal hívták életre az ilyen köteletlenebb sajtótájékoztatót, majd röviden az épülő új elméleti tömbről is szót ejtett (amely 10,6 milliárd forintból épül, a tervek szerint 2020 nyarára lehet kész), mely szerinte fontos része lesz az orvosis campusnak. 

Tóth András, a Modern Városok Program projektmenedzser az új elméleti tömbről tartott tájékoztatást. Mint elhangzott, az épület öt szintes lesz, parkoló is épül hozzá, a földszint egy részét egy új étterem foglalja majd el.

Az orvosi kar campusa egy látványterven, középen az íves épület az új elméleti tömb - Fotó: PTE ÁOK

Kettő szinten oktatás fog folyni, két szinten pedig kutatás, ide négy intézet fog beköltözni más épületekből. A régi elméleti tömbbel (a főépülettel) egy több szintes nyaktagon keresztül fog csatlakozni az új épület, ahol közösségi tereket alakítanak majd ki. 

Létszámbővítés és nemzetközi oktatók

A látványtervekkel megspékelt épületbemutató után Nyitrai dékán az orvoskar 2020-2030 közötti célkitűzéseiről beszélt. 

Nyitrai Miklós dékán - Fotó: Pécsi STOP

Mint elmondta, az egyik fő cél az, hogy mind a környező országokban található egyetemekkel, mind pedig nemzetközi felsőoktatási intézményekkel jó kapcsolatot alakítsanak ki az elkövetkezendőkben.

Mindezek mellett a másik nagyobb cél, hogy a következő tíz évben 100-130 fővel növelni tudják az oktatók számát, itt nemcsak hazai, de külföldi oktatókban is gondolkodnak. Arra is kitért, hogy jelenleg mintegy 3500 hallgató tanul az orvoskaron, a kétharmaduk külföldi diák.

Beszélt arról is, hogy egyre több kiscsoportos (6-12 fő) klinaikai gyakorlati képzést tudnak tartani, ami hatékonyabbá teszi az orvosképzést, bár arra is kitért, hogy ez a tanároknak nagyobb terhelést jelent. 

Egy POTEpédia nevezetű hálózatot is felépítenének a Wikipédia szisztémája alapján, ahová a cikkeket és munkákat a kar oktatói töltenék fel, ez egyfajta állandóan frissülő tudásbázisként funkcionálna. 

Nemzetközi kapcsolatok szélesítése

A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére visszatérve Nyitrai Miklós elmondta, több neves nemzetközi egyetemmel már felvették a kapcsolatot, a Harvard Medical School-lal közös oktatási projekt körvonalazódik, a Singapore Nanyang-Imperial College-dzsel most alakulnak a kapcsolatok, de például a Houston Biomedical Engineering Centerrel is már vannak együttműködéseik. 

Modern Városok Program: rendbe tennék a campus régi épületeit a következő évtizedben

A Modern Városok Program kapcsán a dékán a következő tíz évre vetítve elmondta, hogy a cél a meglévő hét épület felújítása, esetleges bővítése, illetve egy új épületet terveznek megépíteni az orvosis campus területén.

Így bővítenék a régi elméleti tömböt egy látványterv szerint - Fotó: PTE ÁOK

Tervben van, hogy a régi elméleti tömb belső részének tetejére ráépítenek (illetve a külső részeken is lennének ilyen csúcsos kiemelkedések), így alakítva több száz négyzetméternyi hasznos helyet, az aljában pedig egy 1200-1300 négyzetméteres rekreációs teret alakítanának ki. A campuson a parkokat is megújítják, tervezik a könyvtár bővítését és egy állandó orvostudományi múzeum-kiállítás létrehozását is.

A régi elméleti tömb átalakított beltere egy látványterven - Fotó: PTE ÁOK

A volt Lakits laktanya területén felépítendő Fogorvostudományi tömbről még pontos árat és időpontot nem tudott mondani a dékán, mert ott még zajlanak az egyeztetések, de hozzátette, örülne, ha 2021 szeptemberében már ott is elindulhatna a munka.

Újságírói kérdésre válaszul a dékán és Csaba Ders egyetemi főépítész elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a Szigeti út és a Tüzér utca kereszteződésében nem lesz körforgalom, hanem marad a lámpás csomópont, de külön sávot kapna a közösségi közlekedés, ami némi útszélesítéssel jár majd. Ugyanakkor se aluljáró, sem felüljáró nincs tervben - hangzott el. 

A régi és az új elméleti tömb találkozása a valóságban - Fotó: Pécsi STOP
Megy a munka - Fotó: Pécsi STOP
Az északi, a 400 ágyas klinika felé néző homlokzat egy része - Fotó: Pécsi STOP

A sajtóreggeli után lehetőséget kapott a média, hogy az épülő új elméleti tömböt is megnézhesse kívülről és illetve a földszint egy részét, mert folynak a munkálatok.

Visszatükröződés - Fotó: Pécsi STOP
A földszinti központi rész a liftaknával - Fotó: Pécsi STOP
Egy földszinti nagy előadóterem - Fotó: Pécsi STOP
Egy kisebb oktatási terem még csupaszon - Fotó: Pécsi STOP
Az új elméleti tömb északi homlokzatának egy része - Fotó: Pécsi STOP
Kicsit közelebbről - Fotó: Pécsi STOP

 

 
Forrás: Pécsi STOP