Év játékosa címeket vettek át az NKA kosarasai

2024. szeptember 24. 10:19 2024. szept. 24. 10:19

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége díjakat osztott ki a Nemzeti Kosárlabda Akadémia három növendékének: Rátkai Eszter lett az Év U18 Női Játékosa, Josepovits Kinga, az Év U16 Női Játékosa, Mezőfi Márk pedig az Év U18 Férfi Játékosa. Emellett felnőtt férfi csapat, az NKA Universitas Pécs vezetőedzője, Csirke Ferenc érdemelte ki az Év Férfi Edzője díjat.

Régi hagyományt elevenített fel az MKOSZ azzal, hogy ismét díjazta a szezon legjobb edzőit, játékosait. Az NKA sportolói a legutóbbi szezonban több kiváló eredményeket produkáltak, a serdülő és a junior fiúk, valamint a junior lányok is megnyerték az országos bajnokságot, emellett az U20-as fiúk ezüst-, a kadett fiúk és lányok pedig bronzérmesek lettek. A Kosárlabdázás Napján a díjazottak között ott voltak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia tehetségei is: Josepovits Kinga, Rátkai Eszter és Mezőfi Márk.

Rátkai Eszter fiatal kora ellenére igen jelentős játékpercet harcolt ki magának az NKA Universitas Pécsben az előző idényben bátor játékával. Óriási szerepe volt abban, hogy az Akadémia korosztályos csapata megnyerte a bajnoki címet, ráadásul a torna All Star ötösébe is beválasztották.

– Köszönöm szépen, nagy megtiszteltetés, hogy engem választottak a 2023/2024-es szezon legjobb U18-as játékosának – fogadta a gratulációt Eszti. – Váratlanul ért a cím, mert korábban csak a felnőtt játékosok közül választották meg az év játékosát, de nekünk, fiataloknak is adhat egy plusz motivációt. Amikor megnyersz egy ilyen címet, az óriási felelősség is egyben, hiszen minden nap, minden edzésen és mérkőzésen szeretnéd bizonyítani, hogy érdemes voltál és vagy erre a címre. Rengeteg munka és lemondás van e cím mögött, de minden pillanatát élveztem a tavalyi szezonomnak, annak ellenére, hogy sérülés miatt jó pár hetet ki kellett hagynom, de még keményebben edzettem, mert erősebben akartam visszatérni. Ősszel sok játéklehetőséget kaptam a felnőtt csapatunkban, rengeteg tapasztalatot szereztem a magyar bajnokikon és az Európa Kupa-meccseken, nagyon sokat fejlődtem a szezon első felében. Januárban jött a sérülésem, de minden segítséget megkaptam az Akadémiától, hogy minél gyorsabban felépüljek. Nagyon hálás vagyok Stefan Pajic erőnléti edzőnknek, aki minden nap keményen dolgozott velem, és Alper Kocnak, junior csapatunk vezetőedzőjének, aki feltétel nélkül bízott bennem és a visszatérésemben. Plusz egyéni edzéseket tartott nekem és mentálisan is erősített, mert mindketten junior bajnokok akartunk lenni! Ez a cím sokat jelent nekem, mert megerősített abban, hogy kemény, alázatos és kitartó munkával bármit el tudsz érni, és ha jönnek is akadályok, egy pillanatig sem szabad feladnod,

Az Év Férfi Edzője díjat felnőtt férfi csapat vezetőedzője, Csirke Ferenc érdemelte ki! A 2023/2024-es szezont még Goran Tadic vezetésével kezdte meg a gárda, majd miután a szerb szakvezető bejelentette távozási szándékát, a vezetőség január végén Csirkét kérte fel arra a nem könnyű feladatra, hogy tartsa bent a csapatot az élvonalban. Nos, a 48 éves szakember vezetésével szenzációs folytatást produkáltunk, hiszen bevitte a fiúkat a legjobb nyolc közé, a rájátszásba, s végül a hatodik helyet szerezte meg – ami extra teljesítménynek számított. Nyugodtan kijelenthető, kihozta a maximumot a csapatból!

– Először is: köszönöm az elismerést a szövetségnek! – mondta Csirke Ferenc. – Kevesen vagyunk magyar edzők, biztos, hogy Simándi és Váradi is megérdemelte volna, gratulálok nekik is, Kornél szintén mélyről állt fel és hozta ki a gödörből az Oroszlányt, Csiga pedig kupaezüstöt nyert. A legnagyobb köszönet a Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetőségének jár azért, mert munkát adtak novemberben, és január végén bennem látták a megoldást, amikor új vezetőedző kellett a felnőtt férfi csapathoz. Nagyon jólesett ez a fajta bizalom, amit próbáltam meghálálni. Hatalmas segítséget kaptam a csapattól és Berkics Bence másodedzőtől, a profi hozzáállásuk nélkül nehezen lehettünk volna hatodikak a bajnokságban. Nem hiszem, hogy bármiben is változást hozna a díj, aki ismer, az tudja, hogy mindig maximális erőbedobással próbálom végezni a feladatom, ez így lesz a jövőben is, mondta a csapat internetes oldalán a vezetőedző, Csirke Ferenc

A 2023/2024-es szezon díjazottjai pécsi

Év Férfi Edzője: Csirke Ferenc

Év U18 Női Játékosa: Rátkai Eszter

Év U16 Női Játékosa: Josepovits Kinga

Év U18 Férfi Játékosa Mezőfi Márk

 

Szerző: Szabó Ferenc